Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga gradova

Lokalne jedinice šokirane promjenom poreza na dohodak

obersnel
Pixsell
07.05.2010.
u 14:12

Porezno rastećenje provodi se na teret lokalne samouprave koja će izgubiti 764 milijuna kuna, od 12 milijardi koliko planiraju prikupiti. S druge strane Vlada ne smanjuje državni proračun, već ga povećava.

Udruga gradova izražava negodovanje zbog najavljenih izmjena budući da Vlada, kao odgovor krizi, nije donijela niti najavila ni jednu poreznu mjeru koja bi smanjila prihode državnog proračuna, već porezno rasterećenje građana provodi na teret lokalne samouprave. Štoviše, Vlada je kao odgovor na krizu povećala PDV za 1% što godišnje predstavlja dodatne dvije  milijarde kuna prihoda državnog proračuna, kaže se u priopćenju Udruge gradova koje potpisuje riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, predsjednik Udruge. Izmjene pojedinačno najvećeg prihoda lokalne samouprave planiraju se i usuglašavaju bez konzultacija s lokalnom samoupravom, što je suprotno Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi, iako Udruga gradova u zadnje dvije godine redovito upućuje zahtjeve za sastanak s ministrom financija i predsjednicom Vlade.

Udruga gradova očekuje da će Vlada nadoknaditi smanjene prihode lokalne samouprave na račun smanjenja udjela u porezu na dohodak koji je namijenjen za fond izravnanja, što neće imati nikakva utjecaja na standard i prihode građana.

Provede li Vlada najavljene izmjene bez konzultacija s lokalnom samoupravom, Udruga gradova osporavat će najavljene izmjene svim pravnim sredstvima pred Ustavnim sudom i nadležnim europskim institucijama.

Zbog smanjenja prihoda od poreza na dohodak gradovi će morati pristupiti rebalansu proračuna te smanjiti prihode i rashode. Budući da se iz poreza na dohodak u najvećoj mjeri financiraju programi socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja, programi kulture i sporta te subvencionira cijena dječjih vrtića, plaće u dječjim vrtićima, kazalištima i muzejima, očekivati je da će najveći rezovi biti upravo na ovom području. Udruga gradova još je krajem 2008. godine najavljivala probleme u ovim područjima zbog pada poreza na dohodak i tražila ukidanje namjenskog karaktera komunalne naknade i drugih doprinosa da bi se ovi programi mogli neometano financirati, ali je Vlada odbila zahtjev Udruge gradova.

Analizom reprezentativnog uzorka proračuna gradova, općina i županija utvrdili smo da će se zbog najavljenih izmjena poreznih razreda i stopa poreza na dohodak prihodi lokalne samouprave godišnje smanjiti za 764 milijuna kuna, od čega gradovima 573 milijuna, županijama 111 milijuna i općinama 80 milijuna. Zbog ukidanja poreznih olakšica građanima, stvarno godišnje smanjenje prihoda bit će nešto manje:

Nedvojbeno je da će se, bez obzira na ukidanje olakšica, prihodi lokalne samouprave u drugoj polovici 2010. godine smanjiti približno 380 milijuna kuna zbog obveze povrata poreza građanima za 2009. godinu. U 2011. godini gradovi će biti u obavezi povrata poreza građanima za prvih šest mjeseci 2010. godine (do kada vrijede aktualni propisi o porezu na dohodak) zbog čega se očekuje smanjenje prihoda od 560 milijuna kuna, a od 2012. godine će godišnje smanjenje prihoda iznositi 350 milijuna kuna.

Prihodi od poreza na dohodak u kontinuiranom su padu u zadnje dvije godine. U 2008. godini bili su 12,8 milijardi kuna, u 2009. godini 12,3 milijardi (-3,8%), a proračunom za 2010. godinu planirano je 12,1 milijardi (-1,64%) što ukupno čini manjak od 1,2 milijarde kuna u odnosu na 2008. godinu (početak kriznog razdoblja).

Takozvanom fiskalnom decentralizacijom (centralizacija poreza na dobit) od 1. siječnja 2007. godine do 1. siječnja 2010. godine lokalnoj samoupravi smanjeni su prihodi za 1,2 milijarde kuna (455 milijuna u 2007., 566 milijuna u 2008. i 110 milijuna u 2009. godini).

Komentara 11

MA
maxresist
15:24 07.05.2010.

Taj Obersnel se javlja i pametuje a njega je samo briga za njegov džep što je pokazao lopovlukom u kompi s Linićem

OB
-obrisani-
14:41 07.05.2010.

rijecki gradonacelnik Obersnel, isti onaj koji je prije par njeseci u razgovoru za njemacki ZDF tvrdio, da je za vrijeme Jugoslavije bilo bolje i da je on u principu bio uvijek za cjelovitu Jugoslaviju, ali da su poneke mracne snage u Hrvatskoj ( Ne zaboravite branitelji i domoljubi, da ste vjerojatno vi te mracne snage!) na njegovu zalost to promjenile. (Snimak tog razgovora se moze bez problem kod ZDF-a - drugog njemackog televizijskog kanala - dobiti)

DA
darko9
15:24 07.05.2010.

sdp zaboravlja da nema savršenog lopova

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije