Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTICANJE NA NASILJE

Sve više prijetnji i vrijeđanja liječnika, komora traži reakciju policije i DORH-a

Split: Antivakserski grafiti u gradu i na lokacijama za testiranje na koronu
Ivo Cagalj/PIXSELL
13.12.2021.
u 14:30

Dodaju da imaju saznanja da su se u više hrvatskih gradova, u blizini zdravstvenih ustanova, pojavili plakati koji sadrže prijetnje liječnicima i medicinskim sestrama da će im biti suđeno i da će „odgovarati“ zbog provođenja cijepljenja protiv COVID-19

Hrvatska liječnička komora prošli tjedan zatražila je od Ministarstva unutarnjih poslova informaciju o postupanju policije spram pojedinaca koji su na prosvjedu u Bjelovaru vrijeđali i prijetili jednoj liječnici. Naime, ispred zgrade HZJZ-a u Bjelovaru 9. prosinca održan je antivakserski prosvjed na kojem je snimljen i video, objavljen na Facebooku.

Iz HLK-a kažu da se na snimci jasno vidi kako dio prosvjednika vrijeđa liječnicu zaposlenu u lokalnoj podružnici HZJZ-a, te kako joj prijete, unose joj se u lice te pozivaju na nasilje.

S obzirom na to da ovo nije prvi takav slučaj i da je sličnih verbalnih napada i prijetnji spram liječnika bilo i ranije, navodi se u priopćenju, Hrvatska liječnička komora zatražila je od Ministarstva unutarnjih poslova informaciju o tome kako su okvalificirali ovo protuzakonito ponašanje prosvjednika te hoće li po završetku kriminalističkog istraživanja podnijeti kaznenu prijavu.

Dodaju da imaju saznanja da su se u više hrvatskih gradova, u blizini zdravstvenih ustanova, pojavili plakati koji sadrže prijetnje liječnicima i medicinskim sestrama da će im biti suđeno i da će „odgovarati“ zbog provođenja cijepljenja protiv COVID-19.

Komora ove plakate smatra nedopustivim, očitim činom pritiska, uznemiravanja i poticanja na nasilje i mržnju prema zdravstvenim radnicima te poziva policiju i državno odvjetništvo da procijene postoji li u njima elemenata kaznenih djela, kako bi se izbjegla daljnja radikalizacija te moguće nasilje spram zdravstvenih radnika, stoji u priopćenju.

 

 

Komentara 11

Avatar rasot
rasot
16:13 13.12.2021.

COVID je nezgodna bolest, ali brate moj, prošlo je 2 godine i niste nimalo napredovali niti u profilaksi, nit u liječenju, a niti sa cjepivima. Vrijeme vam više ne može biti izgovor da niste znali. Kako jednom običnom liječniku iz Južne Afrike dr.Shankari Chetty-ju iz nije umro niti jedan pacijent od 7000 korona pacijenata u ove dvije godine? Zašto niti jedan liječnik iz Republike Hrvatske nije pogledao njegove metode rada i pomogao ljudima ovdje? Ljudi vam umiru jer ih ne liječite ispravno! Vi niste liječnici, vi ste obični poslušnici, koji ne razmišljaju svojom glavom, niti imate hrabrosti ustati i boriti se za istinu. Zašto ste se školovali za liječnike? Radi novaca ? Imate vrlo uski pogled na svijet, a medicinska struka je danas dno dna, a vi ste obični fašisti u bijelom.

DU
Deleted user
15:31 13.12.2021.

Ja se pitam, kako je moguće da netko ima nešto protiv liječnika? Pa oni su se zakleli da prije svega neće štetiti, pa da će liječiti. Oni bi trebali biti naše svetinje - a očito nisu. Odgovor je taj, da su liječnici, po mojem dojmu čak u većini, postali neprijatelji građana na način da imaju netransparentne brojne sukobe interesa, legislativno ih se gura u represivni sustav (COVID potvrde, špijuniranje pacijenata oko nesposobnosti za vožnju, itd.). Čestiti liječnici, kao i svi građani taoci smo loše reguliranih sukoba interesa liječnika te političkih odluka. Krivac se zna, zna se, ovo su samo posljedice, a ne mogu se oteti osobnom dojmu i da su prenapuhane, pogotovo u odnosu na posljedice koje građani imaju u smislu preventivne i kurativne brige o njihovom zdravlju, koja se svela na korupciju i industriju bolesti, minorizirajući ljudska prava i slobode.

DU
Deleted user
15:10 13.12.2021.

Mislimo glavom. Ne treba nikoga siliti da prima tretman (kako neki kazu cjepivo) i ucjenjivati na razne podle nacine. Drugo ako netko hoce primati te tretmane je njegov problem. Trece mozda ako se kaze da bih onaj tko sili nekogaa da prima te tretmane mogao odgovarati za posljedice ukoliko ih bude i budu dokazani... to nije prijetnja nego zdravi razum. Za sada su ta takozvana cjepiva neefikasna u suzbijanju virusa sto je svakim danom to i sve jasnije. Ako se to kaze to je na osnovi situacije na terenu a ne magije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije