Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plaće i mirovine

Liječnici, službenici i učitelji dobili koliko i umirovljenici: po 1,5 milijardi kuna

Vlada
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
03.11.2017.
u 06:30

Iduća godina prva je godina pune primjene povišice

Za svoje zaposlenike država će iduće godine izdvojiti gotovo 28 milijardi kuna, što je u odnosu na proračun 2017. povećanje za gotovo 1,5 milijardu kuna. Posljedica je to povećanja osnovice plaća koju su dobili zaposlenici državnih i javnih službi tijekom 2017. godine. Naime, povišica je išla u tri faze, a u svakoj od njih osnovica se povećavala po dva posto.

Iduća godina prva je godina pune primjene povišice pa se za učitelje, liječnike, državne službenike izdvaja oko 1,2 milijarde kuna više no što se izdvajalo ove godine. Temeljni kolektivni ugovori još se trebaju potpisati, ali kako Vlada nije predvidjela nove troškove za svoje zaposlenike, čini se da će od povećanja prava ostati tek 6 posto povišice. Bit će i novih zapošljavanja jer je iz proračuna pojedinih resora poput onoga Gorana Marića koji vodi Ministarstvo državne imovine te Ministarstva branitelja vidljivo da planiraju i do 30 posto rasta izdvajanja za zaposlenike. Svojevrsni dobitnici su i umirovljenici jer se za oko 1,5 milijardi kuna povećavaju i izdvajanja za isplatu mirovina.

Vlada
1/15

Najviše se brujalo o većim povlaštenim mirovinama branitelja, ali u ukupnoj sumi oni su tek manja skupina umirovljenika. Pritom se od doprinosa za mirovine prikupi tek 21,9 milijarda kuna pa se gotovo polovica sredstava nužnih za isplatu mirovina nadomješta iz poreznih prihoda. Uz povećanje povlaštenih mirovina ići će i povećanje redovnih mirovina kroz dvije indeksacije kojima se mirovine usklađuju sa životnim troškovima. Tako će se za starosne mirovine iduće godine izdvojiti 24,3 milijarde kuna što je milijarda kuna više nego u 2017. godini.

Braniteljske mirovine povećat će se za 360 milijuna kuna, na oko 4,5 milijardi kuna u 2018. Zanimljivost je da će masa starosnih mirovina rasti za milijardu kuna i u 2019. te za 900 milijuna kuna u 2020. godini. I dok starosne i braniteljske mirovine u masi rastu jer se očekuje priljev novih umirovljenika, među povlaštenim mirovinama još je nekoliko skupina umirovljenika koji su prava stekli u II. svjetskom ratu i u bivšoj državi. Tako isplaćujemo gotovo 400 milijuna kuna za mirovine borcima Narodnooslobodilačkog rata, pripadnicima JNA i članovima izvršnih vijeća i funkcionara Jugoslavije. Prije dvije godine za njihove se mirovine izdvajalo 484 milijuna kuna.

Tu su i posebne skupine poput saborskih zastupnika kojima godišnje za potrebe mirovina isplaćujemo 47 milijuna kuna, a taj će iznos do 2020. premašiti 50 milijuna kuna godišnje. Ipak je to manje od ukupne mase mirovina za političke zatvorenike bivše države za koje izdvajamo 70 milijuna kuna.

Komentara 7

Avatar navijač
navijač
10:02 03.11.2017.

Čim je na vlast došla hrvatska vlada umjesto Milanovićeve orjunaško - četničke, odmah se vide rezultati.

PU
Pukovnik
07:01 03.11.2017.

Službenici su dobili povišnicu? Za što? Za nerad i otežavanje rada i života građana? Ti paraziti žive od realnog sektora čije su plaće čak i manje od njihovi a ljudi koji žele raditi biježe van. Gdje su više reforme, ukidanje povlastica, smanjenje plaća ispod onih u realnom sektoru i 50.000 otkaza!

MU
mulag
08:26 03.11.2017.

svaka vam dala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije