Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radila je 30 godina

I umirovljenici bježe iz Hrvatske: 'Idem u Italiju njegovati starce...'

Umirovljenici
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/14
11.10.2017.
u 20:54

- Radila sam 30 godina i imam mirovinu od 1.650 kuna. Ljeti prodajem sladoled da se pokrpam. Prije sam čuvala djecu, brala sam voće na plantažama, sada razmišljam otići u Italiju njegovati starce - kazala je umirovljenica.

Tužne sudbine čule su se jučer na prosvjedima umirovljenika u pet hrvatskih gradova u organizaciji Sindikata umirovljenika Hrvatske

- Radila sam 30 godina i imam mirovinu od 1.650 kuna. Ljeti prodajem sladoled da se pokrpam. Prije sam čuvala djecu, brala sam voće na plantažama, sada razmišljam otići u Italiju njegovati starce, iako sam i sama stara - kazala je jedna prosvjednica za Deutsche Welle

Umirovljenici
1/13

Gdje je naše dostojanstvo?

Dodaje kako ima nezaposlenog sina koji u najboljim godinama još uvijek iz roditeljskog doma šalje molbe za posao. - Moja mirovina je moja ušteđevina. 43 godine sam štedjela. Gdje je taj novac? Gdje je naše dostojanstvo - pita se druga prosvjednica. 

Treća tvrdi da voli Hrvatsku, ali i napominje da prije samostalne države "nije bilo gladnih". No, na prosvjedu u Zagrebu bilo je i onih koji smatraju da umirovljenici nemaju pravo na veću mirovinu koja sada, po podacima SUH-a, u prosjeku iznosi 38 posto prosječne plaće.

 'Mladi iz zemlje, stari pod zemlju'

- Što bi oni htjeli? Zar im nije jasno da država nema novca za njihove zahtjeve? I ja bih htio puno toga - kazao je jedan muškarac koji je na Trgu bana Jelačića promatrao jučerašnji prosvjed.

Natpis na jednom transparentu najbolje je opisao situaciju koja danas vlada u Hrvatskoj: 'Mladi iz zemlje, stari pod zemlju'. 

Komentara 44

DD
ddh
21:18 11.10.2017.

U Hrvatskoj je nesposobna za rad, pa je otisla vjerojatno sa 50 godina starosti u penziju. Ali u Italiji ce nositi i starce i raditi 12 do 14 sati na dan. Ali je u medijima, jer svaka budala i zabusant moze doci u medije, samo ako udari po drzavi tako dugo dok je HDZ na vlasti. Komunisti po medijima bi rusili Vladu, oni bi u drzavi sirili "vijesti" o kaosu i beznadju tako dugo dok im njihovi komunjare s Iblerovog trga ne dodju na vlast ili dok se ne stvori Velika Srbija.

IL
ilijan
21:41 11.10.2017.

Minimalna plaća ne bi smjela biti manja od 7000 kuna a mirovina manja od 4500 kuna. Tome moramo težiti i to postići.

Avatar krkcro
krkcro
21:35 11.10.2017.

kako netko moze biti umirovljenik sa samo 30 godina radnog staza i onda se zaliti na slabu penziju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije