Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proračun 2018.

Pet milijardi više ide na plaće, mirovine i avione

Zdravko Marić
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/4
26.10.2017.
u 19:23

Javni dug smanjio se za pet posto BDP-a u dvije godine, a na pragu smo i za povećanje kreditnog rejtinga

Gospodarstvo raste, prihodi proračuna veći su od očekivanja, a javni dug Hrvatske raste po najbržoj stopi u Europskoj uniji. Sve to su to vrlo pohvalni podaci, ali iz njih prijeti i opasnost za stabilnost javnih financija.

Naime, dobar trend opadanja ne znači i da je javni dug nizak kao ni što rast gospodarstva i poreznih prihoda nastao na osobnoj potrošnji nije dugoročno dovoljno stabilan da bi se na njemu hranio apetit interesnih skupina za dodatnim pravima. Ipak uoči proračuna za 2018. godinu rastu pritisci na povećanje rashodovne strane državnog budžeta, odnosno sindikati traže veći rast plaća od ugovorenog dok raste pritisak i na drugim stavkama pa se kupuju automobili, avioni...

Kamate oko 10 milijardi kuna

Prvi nacrt proračuna za iduću godinu trebali bi vidjeti u idućih nekoliko tjedana, a neslužbeno se može čuti da će se proračun braniti od rasta rashoda. Ono što je poznato jest da će za plaće javnih i državnih službenika biti izdvojeno oko 1,2 milijarde kuna više nego u 2016. s obzirom na to da će puni efekt povišica doći do izražaja tek iduće godine.

U dva će se navrata indeksirati mirovine što će, kao i priljev novih umirovljenika, podići rashode za isplatu mirovina za oko milijardu kuna pa će za tu namjenu iduće godine trebati oko 39 milijardi kuna. U fiskalnoj konsolidaciji i dalje će se računati na gospodarski rast i ubrzano punjenje državne blagajne iz čega će proizlaziti pad deficita.

Kako se ministar financija Zdravko Marić namjerava pri izradi proračuna držati Smjernica makroekonomske i fiskalne politike, može se očekivati da će proračun središnje države ukupno rasti za oko pet milijardi kuna od kojih će se, kako smo već napomenuli, više od dvije milijarde izdvojiti za mirovine i plaće zaposlenika.

Povećanje vojnog proračuna i veći izdaci za branitelje Domovinskog rasta uzet će respektabilan dio novih rashoda. Manji deficit znači manju potrebu za zaduživanjem, ali i manje izdatke za kamate pa se predviđa da će iduće godine za potrebe kamata trebati manje od 10,3 milijarde kuna.

Konzervativna procjena

Ministarstvo financija bilo je izuzetno konzervativno u procjeni rasta prihoda pa su tako za 2018. procijenili tek 1,6 milijardi kuna veće porezne prihode nego u tekućoj godini. Izvjesno je da će rast biti znatno brži jer tako otprilike najavljuje i tekući proračun koji će se rebalansirati upravo zbog povećanja prihoda i manjeg deficita od planiranog.

Rebalans zbog većih prihoda i manjeg manjka od plana

U iduća dva tjedna Vlada bi trebala usvojiti rebalans proračuna koji će kao glavnu temu imati smanjenje planiranog deficita. Umjesto gotovo pet milijardi manjka u konsolidiranoj državi stanje je znatno bolje pa bi deficit opće države mogao biti na razini nižoj od 0,8 posto BDP-a, odnosno mogao bi se kretati u rasponu od 2,5 do tri milijarde kuna.

Najviše je tome pridonio rast prihoda, točnije PDV-a, ali je teško najavljivati za koliko se točno prihod od PDV-a povećao. Zabilježen je i veći broj osiguranika koji uplaćuju doprinose pa će se i taj dio proračuna osjetno povećati. Ministar financija najavio je pad javnog duga na razinu od 80 posto BDP-a što je bolje od prognoza iz Smjernica.

Komentara 17

B2
bokida 2
20:44 26.10.2017.

Marić je dobar ministar , neka nam pokažu kojega smo imali boljega

Avatar neidemdalje
neidemdalje
23:51 26.10.2017.

Jel ovaj članak plaća ministarstvo financija ili agrokor?

AC
acer7
22:37 26.10.2017.

ja moram svaki vikend kupiti 10 litara pive i par litara vina. nekad i koju žestinu. A ovi se drogiraju nekom drogom da dobro lupa. i ja bi to, kaj koristi Marić. Tako mutav nisam ni nakon 3 promila, kaj on uzima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije