Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
99. rođendan

Lepo kaj su mi dali televizor, sad bum si mogla posluhnuti popevke!

'zagorje - 02. 04. 2010.,Globocec,  Hrvatska - Ana Spoljarec navrsila je 99 godina, pored nje kcerka Barica koja brine za nju, a rodendan je od zupe Marija Bistrica dobila televizor'
'Sabina Sviben/VLM'
03.04.2010.
u 11:40

Ana u trošnoj zagorskoj kućici živi samo s kćeri Baricom, 62-godišnjakinjom, koja je preboljela dječju paralizu

Ana Špoljarec iz Globočeca, kraj Marije Bistrice, za samo godinu dana moći će reći da je proživjela stoljeće. U skromnoj kućici na Rubenovu brijegu krhka starica dočekala je svoj 99. rođendan. Prvi čestitar koji je posjetio Anu, bio je vlč. Zlatko Koren, rektor svetišta, a slijedile su i čestitke susjeda.

Bistra i vedra duha

Ana se kreće uz pomoć štake, s dugim godinama oslabio je i sluh, no ostala je bistra i vedra duha Još je kao mala djevojčica ostala bez oca, koji je poginuo u Prvom svjetskom ratu, a onda i bez majke, pa je živjela kod ujaka, kod kojeg joj nije bilo lako. Morala je mnogo raditi, obavljati teške poslove i loše su se prema njoj odnosili. Sa samo 16 godina udala se za Ivana Špoljarca. Rodila je sedmero djece, no troje je umrlo, a bez supruga je ostala prije 33 godine. Jedna joj kći sada živi u Beogradu, jedna u Makedoniji. Njih Ana ne viđa, a ni njihovu djecu. Sin joj živi blizu, u istom selu. S Anom u trošnoj staroj kućici ostala je kći Barica, koja se brine za staru majku iako je i sama bolesna, jer je kao dijete oboljela od dječje paralize. Ana se prisjeća mladih dana. – Sve sam radila dok sam bila mlada i jaka, okapala kuruzu, kopala u trsju, znala sam fino kuhati, žela sam žito, brinula se o volovima. Namučila sam se u životu. Po Konjščini sam prodavala vino, u košari sam nosila po 20 litara, da bih djecu prehranila... Samo dok sam mogla, a sad je došlo vrijeme kad više ne mogu, ruke su otkazale, teško hodam, pa me sada kći čuva. Primamo i pomoć od države – jada se Ana.

Svu mudrost skupljenu tijekom godina sažima u jednostavnu rečenicu: Treba se držati reda! Prisjetila se Drugog svjetskog rata i kako je morala hraniti partizane.

Čestitka na misi

– Straha sam se dosta naužila, a poslije rata bilo je veliko siromaštvo, kakvo je i danas opet došlo – uspoređuje starica.

Barica je istog dana proslavila 62. rođendan i kaže da se zbog bolesti teško brine za Anu i sebe, no trudi se iz ljubavi prema majci. Pomažu i susjedi, a dobro dođe i socijalna pomoć. Anu i Baricu, razveselio je televizor, poklon župe Marija Bistrica, koji će unijeti promjenu i vedrinu u njhov život. – Lepo kaj su mi dali televizor, sad bum si mogla posluhnuti i zagorske popevke – kaže. Posebno se razveselila kada je preko radija u nedjelju slušala prijenos mise iz Marije Bistrice, kojoj joj je župnik čestitao rođendan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije