Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODVJETNICI NEZADOVOLJNI Novi ZKP na ocjenu ustavnosti

Kvalitetnu obranu moći će imati samo mafijaši

Autor
Ivanka Toma
19.01.2009.
u 19:11

Odvjetnici traže od Hrvatske odvjetničke komore (HOK) da pokrene preispitivanje ustavnosti Zakona o kaznenom postupku (ZKP) koji će se za slučajeve organiziranog kriminala i korupcije početi primjenjivati 1. srpnja kao dio antimafijaškog zakonskog paketa što ga je premijer Ivo Sanader najavio nakon ubojstva Ivane Hodak i Ive Pukanića.

Protiv udara na medije
Tvrde da je novi ZKP, koji iz temelja mijenja kazneno sudovanje, prihvaćen brzopleto, bez dovoljno promišljanja, i da će unijeti kaos.

Smatraju da su kao branitelji u neravnopravnom položaju u odnosu na tužitelje, a da će kvalitetnu obranu prema tome zakonu imati samo bogataši, što među njihovom klijentelom podrazumijeva mafijaše i one koji su debelo korumpirani.

Kritični su i prema udaru na medije, odnosno rješenju po kojemu je istraga proglašena tajnom, a objavljivanje bilo kojeg podatka iz istrage kažnjivo.

Sa ZKP-om je nezadovoljna i odvjetnica Jasna Novak koja je, kao predstavnica Komore, sudjelovala u radnoj skupini za izradu zakona.

J. Novak kaže da je Ministarstvo pravosuđa radnoj skupini zadalo vrlo kratak rok da dovrši zakon, a da tekst koji je Sabor na kraju dobio i izglasovao nije identičan onome što su predložili. Također, navodi kako je HOK dao primjedbe na pojedina rješenja, ali se Ministarstvo pravosuđa na njih oglušilo.

Problemi, objašnjavaju odvjetnici, izviru iz radikalne izmjene cijelog kaznenog postupka. Istrage više neće voditi istražni suci, nego državni odvjetnici. U takvim istragama tužitelji prikupljaju svoje dokaze, obrana istodobno svoje, a potom svatko sa svojim argumentima izlazi pred sud. Neravnopravni su, kažu, u instrumentima koje u odnosu na tužitelja u tome procesu imaju na raspolaganju. Tako J. Novak navodi da obrana može pozivati svjedoke, ali nema nikakvu mogućnost prisiliti ih da se odazovu.

Nadalje, vještake koji će izaći pred sud predlaže tužitelj, što podrazumijeva da će pozvati one koji mu više odgovaraju. Da bi im mogli kontrirati pred sucem, branitelji će morati provoditi svoja vještačenja, što će znatno povećavati troškove obrane. Zasad nitko nema projekciju koliko bi obrana mogla poskupjeti, no odvjetnici su svjesni da će, žele li opstati, morati tražiti vanjske suradnike, istražitelje, a po mišljenju J. Novak, i početi se udruživati u specijalizirane kazneno-pravne urede.

Princip kao u Haagu
Kao veliku manu ZKP-a odvjetnici ističu i nedefiniranost određenih pojmova. J. Novak ističe odredbu po kojoj se nezakonito prikupljeni dokazi ne mogu primijeniti, osim ako javni interes nije pretežniji.

– Što je javni interes, ne govori se – kaže J. Novak.

Njezina kolegica Višnja Drenški-Lasan također je zbog toga zabrinuta.

– Po kojim će se kriterijima javni interes prosuđivati u Zagrebu, po kojima u Rijeci, Osijeku ili Splitu? – pita V. Drenški-Lasan.

Odvjetnik Branko Šerić pak navodi da je uveden princip kao i u Haaškom sudu, da se mora najaviti specifičan način obrane, odnosno obrana alibijem ili neubrojivošću.

– Kako ću najaviti da je moj branjenik bio neuračunljiv kad je počinio kazneno djelo ako ne mogu tražiti da ga se vještači? – pita se B. Šerić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije