Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRIJA

Kurzovi narodnjaci i Koglerovi Zeleni postigli koalicijski dogovor

Sebastian Kurz i Alexander Van der Bellen
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
02.01.2020.
u 07:27

Kurz i Kogler nisu htjeli otkriti pojedinosti postignutog sporazuma, najavivši da će pojedinosti i sastav nove vlade objaviti u četvrtak 2.siječnja u 16 sati

Nova austrijska Narodna stranka (ÖVP) bivšeg austrijskog kancelara Sebastiana Kurza i stranka Zelenih Wernera Koglera postigle su u srijedu navečer, više od tri mjeseca od parlamentarnih izbora, koalicijski dogovor, potvrdili su stranački čelnici na kratkoj  konferenciji za novinare sazvanoj za 22 sata.

Kako izvještavaju austrijski mediji to znači Kurzov povratak na mjesto novo-starog  austrijskog saveznog kancelara te prvi puta u austrijskoj povijesti ulazak Zelenih u austrijsku vladu.

Kurz i Kogler nisu htjeli otkriti pojedinosti postignutog sporazuma, najavivši da će pojedinosti i sastav nove vlade objaviti u četvrtak 2.siječnja u 16 sati.

Prethodno će u podne postignuti sporazum predstaviti austrijskom predsjedniku Alexanderu Van der Bellenu. Navodno se radi o oko 300 stranica vladinog programa, koji je rezultat višetjednog mukotrpnog ali respektabilnog pregovaranja dvaju stranačkih timova potpuno oprečnih ideologija o financijama i državnom proračunu, poreznoj reformi, migraciji i integraciji, zaštiti klime i političkoj transparentnosti, posebno stranačkih financija itd.

Dobiju li u petak  Zeleni „zeleno svijetlo“ svog najvišeg stranačkog gremija, prisega nove austrijske vlade najavljena je za utorak 7. siječnja, a u planu za drugi tjedan su i u Ustav uglavljene parlamentarne formalnosti.

„Uspjelo nam je ujediniti najbolje iz dvaju svjetova“, rekao je Kurz, ocijenivši postizanje dogovora „vrlo dobrim rezultatom“, koji je pokazao da je moguće usuglasiti klimu i zaštitu granica.

Kogler je rekao da će Austrija postati europski uzor u zaštiti klime. Istakao je kao i Kurz da pregovori „nisu bili jednostavni“. Kogler je napomenuo kako je zastupao poziciju predsjednika Austrije Van der Bellena da „tko voli svoju domovinu, neće je razjedinjavati“.

Oboje stranačkih čelnika zahvalili su svojim pregovaračkim timovima na suradnji, a biračima na strpljivosti, koja je, kako su istakli, bila nužna kako bi se formirala učinkovita i stabilna vlada.

U Austriji je trenutno na vlasti privremena tehnokratska vlada na čelu sa saveznom kancelarkom Brigitte Bierlein.  Na vlast je došla nakon pada ranije vlade Seabstiana Kurza u svibnju prošle godine u kojoj je njegov novi ÖVP bio u koaliciji s krajnje desnom Slobodarskom strankom (FPÖ) Heinz-Christiana Strachea zbog njegove umiješanosti u korupcijsku aferu Ibiza. Strache je tada podnio ostavku, a na čelu stranke zamijenio ga je njegov stranački kolega Norbert Hofer.

Na parlamentarnim izborima 29. rujna 2019. godine uvjerljivo su pobijedili Kurzovi „narodnjaci“ s 37 posto glasova, a Zeleni su dobili  značajnih 14 posto i tako se nakon kratkog izbivanja ponovno vratili u austrijski parlament.

Komentara 2

DU
Deleted user
07:58 02.01.2020.

I u hrvatskoj politici i u raznoraznim antihrvatskim udrugama i aktivizmu itekako fali Kurza....

Avatar nekakav
nekakav
07:35 03.01.2020.

zanimljiva vlada. narodnjaci i zeleni. bosanka ministrica. bit će ovo pravi bosanski kurtz! čuvajte se zelenih. oni direktno udaraju po vašem džepu. sad će biti u prilici pokazati apetit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije