Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRIJA

Na snagu stupila stroga zabrana pušenja u javnim prostorima: Kazne od tisuću do 10 tisuća eura

Ilustracija za pušenje
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
01.11.2019.
u 07:10

Vlada desnog centra, koja je pala u svibnju, branila je izuzeća od zabrane pušenja za male barove i mogućnost odvojenih pušačkih prostorija u većim prostorima, unatoč peticiji za općom zabranom koju je potpisalo 880.000 građana.

U Austriji je u petak na snagu stupio strog zakon o zabrani pušenja u svim restoranima i barovima nakon što je pad čelnika krajnje desnice Heinza-Christiana Strachea otvorio put čvršćim politikama spram uporabe duhanskih proizvoda. Novi zakon, koji pokriva i nargile i elektroničke cigarete, predviđa kazne do 1000 eura za pušače a do 10.000 eura za vlasnike i upravitelje prostora. 

Vlada desnog centra, koja je pala u svibnju, branila je izuzeća od zabrane pušenja za male barove i mogućnost odvojenih pušačkih prostorija u većim prostorima, unatoč peticiji za općom zabranom koju je potpisalo 880.000 građana. Ta je politika bila ključan zahtjev krajnje desne Slobodarske stranke (FPOe) i njenog čelnika, pušača Strachea, u koalicijskim pregovorima s konzervativnom Narodnom strankom (OeVP) 2017. godine.

Koalicija se raspala zbog snimke na kojoj Strache dogovara poslove u medijima i infrastrukturne projekte sa ženom koja se predstavila kao ruski politički donator. I sam sastanak je uključivao puno pušenja i pijenja. Nakon što je Strache podnio ostavku na mjesto vicekancelara i sazvani prijevremeni izbori konzervativci su se pridružili drugim strankama u glasanju u parlamentu za strože zakone o uporabi duhanskih proizvoda.

Organizacije austrijskih liječnika i pacijenata ovoga su tjedna zabranu pušenja pozdravile kao "novo doba za zdravlje u Austriji" koje će smanjiti broj pušača. Gotovo četvrtina mladih i odraslih Austrijanaca puši, dok je u EU-u prosjek 18 posto pušača. No zabrana još nije konačna jer je lobby stotina austrijskih nargila-barova od ustavnog suda zatražio izuzeće. Strache je u listopadu objavio svoje povlačenje iz politike, nakon što je Slobodarska stranka (FPOe) pretrpjela teški izborni poraz nakon niza skandala. 

Pedesetogodišnji političar i jedan od vodećih europskih populista najavio je povlačenje uoči sastanka stranačkih lidera koji su htjeli predložiti njegovo isključenje.  FPOe je osvojio 16 posto glasova podrške na parlamentarnim izborima krajme rujna , što je pad od gotovo 10 posto. Izbori su se održali četiri mjeseca nakon što su mediji objavili tajnu snimku zbog koje je Strache optužen za korupciju. 

Komentara 4

NL
ne____lupetaj
08:20 01.11.2019.

Ja sam nepusac i smeta mi smrad cigarete u mojoj blizini. Ne zalazim u barove u kojima se pusi i nije mi krivo sto ne zalazim u te barove, ali me brine ta zabrana zato sto je za ocekivat i nove zabrane, kao recimo zabrana jedenja mesa, zabrana ulaska u brakove razlicitog spola, zabrana disanja na javnim mjestima ili u laksim slucajevima ostra porezna politika prema onima koji disu itd.

PA
Prosvijećeni apsolutist 2
09:24 01.11.2019.

Podrzavam zabranu nargile u Europi.

Avatar ivica48
ivica48
09:35 01.11.2019.

Pa ukinite poticaje za duvan zatvorite tvornice duhana i evo Kujunđiću Zdravlja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije