Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZALJUBLJENIK U ZRAKOPLOVE Goran Remenar iz Orla, budući stjuard, poželio je vidjeti kako se pripremaju avionski obroci

Kuhinja visokog rizika

196821.jpg
import
21.09.2005.
u 16:58

Ime mi je Goran Remenar i idem u 7. razred. Veoma volim putničke zrakoplove, često putujem i upoznao sam mnoge domaće i strane zračne luke. U Zračnoj luci Zagreb nisam bio samo na jednome mjestu.

To je Catering, mjesto gdje se pripremaju obroci za putnike u zrakoplovu. Želio bih vidjeti Catering iznutra napisao je 13-godišnji Goran iz Orla pokraj velike Gorice u pismu Željomatu.

Naravno da nije vidio Catering. Ta je omanja građevina, smještena pokraj glavne aerodromske zgrade, zabranjena zona. Ulaz je inače dopušten samo zaposlenicima, pratnji VIP osoba i sanitarnim inspektorima. Ovaj put bio je i Goranu.

Pilotima dosadno
Kad su mu bile dvije godine, Goran je prvi put putovao zrakoplovom. To je bio početak njegove velike ljubavi prema avionima.

Eno, onaj je AlItalijin ATR 72-500. Ima 72 sjedala. Ono je Airbus 300-100 prepoznaje zrakoplove čim ih vidi.

Ipak, Gorana ne zanima posao pilota. Često je molio stjuardese da ga odvedu u pilotsku kabinu. I nije mu se svidjelo, izgledalo je dosadno. On je odavno odlučio da želi postati stjuard.

Među putnicima je življe i veselije kaže Goran. I zato je morao vidjeti mjesto odakle dolaze obroci koje će, nada se, jednom i on posluživati. Njih na zemlji priprema ekipa od 60-ak ljudi. Zaposlenici su dobro odabrani i prekontrolirani, od zdravstvenog stanja do moguće kriminalne prošlosti.

Zamislite da naša kuharica nešto "petlja". Pa, mogla bi dnevno otrovati 3500 ljudi! kaže direktor Andrija Markić.

Catering je organiziran poput visokosofisticiranog laboratorija. Svaki komad hrane prate od dolaska u zgradu do ulaska u avion. Taj je put prošao i Goran, a završio ga je visoko na platformi vozila kojim se podiže hrana u zrakoplov. Iako jako fasciniran onim što vidi, nije mu nedostajalo koncentracije da je pritiskom na gumb sam spusti.

Predsjedničke pohvale
Ipak, najviše je pohvala izazvala, naravno, hrana. Jako ukusno! - rekao je Goran nakon degustacije sendviča i kolača.

Ugostiteljstvo Zračne luke Zagreb, čija je Catering radna jedinica, dobilo je mnogo priznanja za kvalitetu. Posebno mjesto rezervirano je za ono Kena Crofta, zaduženog za hranu, piće i osoblje u Bijeloj kući. Nakon pripreme servisa za tadašnjeg predsjednika Amerike Billa Clintona prilikom posjeta Zagrebu, napisao je: "Iskreno, najbolji servis što smo doživjeli u svijetu".

Što je točno zagrebački catering pripremio Clintonu, poslovna je tajna. Kažu samo da je bilo zahtjevno.

Catering je bio Goranova zadnja nepoznanica u funkcioniranju zrakoplovnog prometa. Sad kad je sve upoznao, još je sigurniji da želi biti stjuard. I ide mu dobro.

Baš kao pravi domaćin zrakoplova, vrlo je pristojno zamolio može li pozdraviti ravnatelja Matašina i školsku pedagoginju Katkić iz svoje OŠ Vukovina.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije