Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proveden nadzor u ko

Krivotvorili najmanje 444 polica osiguranja za automobile

\'08.06.2011., Koprivnica - Poslovnica Jadranskog osiguranja u Koprivnici, koja je zatvorena zbog istrage malverzacija. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL\'
Marijan Sušenj/PIXSELL
09.06.2011.
u 12:30

U poslovnici su klijentima davali 50 posto bonusa na police osiguranja od automobilske odgovornosti iako na to nisu imali pravo. Procjenjuje se da je šteta oko 600.000 kuna

Nadzor HANFA-e otkrio je makinacije u koprivničkoj poslovnici Jadranskog osiguranja. Utvrđeno je da je čak 99 posto, odnosno 444 nadzorom obuhvaćenih polica osiguranja od automobilske odgovornosti nepravilno, a poslovnici je zabranjeno da sklapa iste police do kraja kolovoza, te da to tada ispravi nezakonitosti.

Javna tajna

One se odnose prvenstveno na priznavanje bonusa u iznosu od 50 posto (prosječno 1350 kuna po polici), koje je koprivnička poslovnica davala "šakom i kapom", a da bi se pogodnosti opravdale, jednostavno su krivotvoreni podaci osiguranika.

Pojednostavljeno, nakon što su postroženi propisi prije nekoliko godina, osiguravatelji više nisu mogli svakom klijentu nuditi 50 posto popusta, već je, da bi se ostvarila takva pogodnost, moralo proći devet godina. No, u Jadranskom osiguranju, tvrde upućeni, pogodna polica se mogla dobiti odmah uz naknadu od 500-tinjak kuna "na crno". Ipak, nije jasno kako je takav način rada uopće mogao proći kontrolu unutar tvrtke, te kontrolu Hrvatskog ureda za osiguranje.

U osiguravateljskim krugovima mutni poslovi Jadranskog osiguranja bili su javna tajna.

– Svi su znali što se događa u toj poslovnici, koja je klasični primjer nelojalne konkurencije i koja je kršila sva "pravila igre". Zbog njihovih nezakonitosti, trpjele su ostale kuće koje su radile po zakonu, a klijenti su se morali privlačiti apsurdnim pogodnostima kao što su bonovi u trgovačkim centrima uz sklopljenu policu – rekao nam je jedan osiguravatelj koji smatra da je Jadranskom osiguranju jedino isplativo da prizna greške i samo namiri oko 600.000 kuna štete.

Bez komentara

Alen Gašparić, šef poslovnice, jučer nije htio razgovarati s novinarima, a preko tajnice nam je poručio kako on nije ovlaštena osoba za davanje izjava, te nas uputio na zagrebačku centralu u kojoj su, pak, kazali da ne mogu komentirati rješenje.

Prema nekim nagađanjima, HANFA će nakon koprivničkog slučaja provesti nadzor i u ostalih devet poslovnica Jadranskog osiguranja, no službenu potvrdu nismo dobili do zaključenja izdanja.

Komentara 4

Avatar tkozna
tkozna
15:05 09.06.2011.

Tihana, molim te za početak se okani ovih tema. Kako možeš reči:\"Zbog njihovih nezakonitosti, trpjele su ostale kuće koje su radile po zakonu\". Istina je na drugoj strani a ona glasi. Ako se Jadranskom osiguranju isplati naplačivati AO police po tarifi od 50% popusta zašto se drugima ne isplati!? Draga djevojko zašto takvo pitanje ne postaviš u svom članku ili pak preneseš samo vijest, ali bez ovog komentara! Priznat češ da vlasnici vozila najviše trpe nezajažljivost osiguravajučić tvrtki, o tome nam piši!

PA
paulineja
22:28 09.06.2011.

Zamislite,koliko su na tržištu,a sve elitne zgrade ?Uz njih i njihov rođo(euroh..) ma baš im je super,do devetog mj...biti će na kolektivnom go?

HV
Herr Vujca
20:29 10.06.2011.

samo je pitanje kako dugo traje??? sigurno nekih 10-15 godina pa si probajte zamisliti jednu sumu koja bi mogla biti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije