Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MILENA ZAJOVIĆ

Komesar za šund Filip Zoričić štiti Pulu od cajki, a devastacija obale mu ne smeta

Saša Miljević/Pixsell
24.02.2023.
u 14:53

Zanimljivo je pritom da ovo nije prva pulska zabrana – prije dvadesetak godina, vladajuća Lista za Pulu donijela je odredbu kojom je zabranila održavanje techno partyja i sličnih manifestacija, navodno zbog droge i buke, a 2008. godine grad je odbio dati suglasnost za održavanje Thompsonova koncerta u pulskoj Areni.

Imena Duško Kuliš, Dragan Kojić, Ana Bekuta i Zorana Mićanović do jučer su malo značila ljudima izvan turbofolk svijeta, no njihov je zajednički koncert prerastao u politički i svjetonazorski skandal nakon što im je odlukom gradonačelnika Filipa Zoričića zabranjen nastup u pulskom Domu sportova. "Istina je da sam posve nedvosmisleno i jasno rekao da se u javnom prostoru grada Pule i u objektima kojima upravlja Grad koncerti ovakve vrste neće održavati i da mislim da ovaj glazbeni izričaj ne pripada našem podneblju, duhu i mentalitetu grada", rekao je Zoričić, pozivajući se na "građanski duh grada, europsku i mediteransku Pulu". A zatim je, ako je vjerovati organizatorima, nimalo europski iste ocijenio "srpskim smećem".

Zanimljivo je pritom da ovo nije prva pulska zabrana – prije dvadesetak godina, vladajuća Lista za Pulu donijela je odredbu kojom je zabranila održavanje techno partyja i sličnih manifestacija, navodno zbog droge i buke, a 2008. godine grad je odbio dati suglasnost za održavanje Thompsonova koncerta u pulskoj Areni. I dok je obrazloženje tadašnjega gradonačelnika Borisa Miletića da nema ništa protiv Thompsona i njegovih pjesama, ali ne može podupirati ustašku ikonografiju koja je popratni element njegovih koncerata još i moglo držati vodu, Zoričićevo pozivanje na građanski duh grada duboko je malograđansko.

Na kraju krajeva, Pula već dugo nije samo pankerski grad, kao što ni Rijeka više nije samo prijestolnica rocka. Pula je grad u čijem se centru zadnjih godina češće prže ćevapi nego riba, u čijim se prenapučenim kafićima na Giardinima definitivno ne sluša samo "alternativa", u kojem je nakon sloma škvera gotovo šaptom pao i istoimeni, kultni rock-klub Uljanik. Ali isto tako, to je i grad i danas živog Monte Paradisa, bezbrojnih klupskih programa u kasarni Rojc, u kojem uz popularnu muziku itekako postoje i punk i rock-koncerti – i sve je to Pula danas, sviđalo se to nekome ili ne.

Gledajući kako Zoričić zdušno preuzima ulogu komesara za šund, moram pitati zašto mu nije bilo toliko stalo do identiteta Pule kada su građani prosvjedovali i molili da zaštiti Lungomare, istinski simbol grada trajniji od bilo kakvih muzičkih ili kulturnih trendova, a kojega je hladno prepustio privatniku koji će umjesto sportsko-rekreacijske zone tamo izgraditi hotel.

 

Komentara 22

DU
Deleted user
15:01 24.02.2023.

Očekivah pokoji argument kontra zabrane , jer tako je tekst sročen, ali ničega u članku ne bje . (Osim neprimjerenog prišivanja "komesar za šund" pulskom gradonačelniku.)

PB
pb1520
15:08 24.02.2023.

Za desavatciju obale pitajte našrkanog župana jer je to u njegovoj nadležnosti. Grad ne izdaje dozvole niti se bavi nelegalnom gradnjom nakon prijave. A i danas je svatko "novinar"

KA
kajinx
15:26 24.02.2023.

Milena, ambasador za turbo cajke, komesar te dirnuo u žicu! Ako ti je stalo do te vrste muzičke umjetnosti, znaš gdje trebaš otići.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije