Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tomislav nikolić:

'Kao predsjednik Srbije sigurno nikada neću govoriti u Prištini'

'The new Serbian President Tomislav Nikolic gives a press conference at the National assembly building in Belgrade on May 31, 2012.  Tomislav Nikolic, sworn in as Serbian president Thursday, said he w
AFP/PIXSELL
01.11.2012.
u 09:03

Pred željom da Kosovo bude država stoji jedan zid, koji se zove članstvo u UN-u, rekao je Nikolić

Gostujući na Radio televiziji Srbije, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je govorio i o platformi za Kosovo koja još ima oznaku \"državna tajna\" i o kojoj je jučer raspravljao najuži državni vrh, ali u javnost nisu procurile informacije što sadrži platforma pa tako ni Nikolić nije želio iznositi detalje. Rekao je kako je \"postignut visok stupanj suglasnosti\" i drži kako, osim onih zlonamjernika koji će platformu odbacivati u cijelosti, ne bi trebalo biti ozbiljnijih zamjerki.

Na pitanje koliki je manevarski prostor u kojem bi se došlo do rješenja kojim će obje strane biti zadovoljne ili nezadovoljne, Nikolić je priznao kako je \"vrlo skučen\".

Jedan zid - članstvo u UN-u

- To građani vide, ja razgovaram s ljudima koje politika dotiče, na ulici, selu, gradu, ali i u takvom prostoru Srbija je međunarodno priznata država, prema kojoj se mnogi ponašaju licemjerno. Kada govorim na Skupštini UN, ja tamo govorim i kao predsjednik Kosova, a izvan toga, i kad izađemo iz dvorane, mijenjaju se stavovi. Kao predsjednik Srbije, sigurno je da nikada neću govoriti u Prištini, ali treba tražiti rješenje. Ja nisam pao s neba, ovaj problem je tu godinama, i treba naći rješenje, a mislim da smo na putu da uvjerimo velike sile koje su ovaj problem nekako ispustile iz ruku. Sada imamo spremno rješenje, besmisleno je pričati o telekomunikacijama kada ne znate sređujete li vi to neovisno Kosovo ili život na Kosovu - rekao je Nikolić, ocjenjujući kako \"nije sve baš tako zakovano, posebno ne na štetu i nesreću Srbije\".

Dodao je da \"pred željom da Kosovo bude država stoji jedan zid, koji se zove članstvo u UN-u, ali na sreću postoje članice Vijeća sigurnosti UN-a zbog kojih čitava konstrukcija o albanskim institucijama pada u vodu\" očito računajući na pomoć trenutnog predsjedavajućeg Glavne skupštine, bivšeg šefa srpske diplmomacije Vuka Jeremića, koji je na početku mandata jasno rekao kako Kosovo neće u UN dok je on na toj dužnosti.

Mašta o EU

Nikolić tvrdi kako američka državna tajnica Hillary Clinton i šefica diplomacije EU Catherine Ashton za prekjučerašnjeg boravka u Beogradu \"nisu upoznate s rješenjima iz platforme o dijalogu Beograda i Prištine\" jer \"s tim dokumentom prvo treba biti upoznat naš narod\", ali nije precizirao kada će to biti.

- Mogle su zaključiti iz razgovora koji je trajao sat i pol, neuobičajeno dugo, da Dačić i ja govorimo isto samo drugim riječima. Išao sam svjesno i dalje nego što možda diplomatski običaji nalažu, u analizi svega lošeg što je došlo od UN, i mogle su zaključiti što zamjeramo i što su naše želje - otkrio je Nikolić. Dodao je kako očekuje da će Srbija dobiti datum početka pregovora za ulazak u EU do kraja godine.

- Maštam o tome da otpočenemo pregovore s EU, jer to je znak da je Srbija uređena zemlja. I ako nam žele uvjetovati priznanje neovisnosti Kosova neka nas to čeka za ulazak, a ne za pregovore - rekao je predsjednik Srbije.

Komentara 11

OB
-obrisani-
17:02 01.11.2012.

mastanje je iluzija izgleda da nikolic voli da sanja

KR
krtica
18:00 01.11.2012.

Moze u Pristinu kao turista, ako mu dadnu ulaznu vizu!

AS
a_sutra
16:27 01.11.2012.

Odrzi ti govor u Novom Sadu prije nego te zabrane i tamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije