Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razbijanje LANCA PROSTITUCIJE

Kad je svodnik pao, političari se uspaničili. Sudac molio Panču: Ne spominji me, odužit ću ti se

Milijan Brkić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
05.10.2018.
u 10:01

Da bi se moglo istražiti sve što se pojavilo u javnosti, trebalo bi rekonstruirati spis. No spisa u Općinskom državnom odvjetništvu nema, rekao je Jelenić

Kao u nekom špijunskom trileru, priča oko uloge Milijana Brkića u probijanju istrage elitne prostitucije 2011. svaki dan dobiva neke nove zaplete. Jučer se doznalo da je Brkić još 2011. oko toga ispitan, ali se isto tako doznalo da je spomenuti spis nestao, odnosno da se zagubio!? Kako je točno tekla ta priča, objasnio je Dražen Jelenić, glavni državni odvjetnik kroz čija se usta i DORH nakon dva dana šutnje konačno oglasio.

– Na temelju saznanja koje je DORH imao 2011., podnijeli smo prijedlog istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu da se neke osobe ispitaju kao svjedoci. Riječ je o osobama koje su prije toga svoja neformalna saznanja iznijelr policiji. Međutim, to što su rekli policiji nisu ponovili pred istražnim sucem, pa se nitko nije mogao teretiti jer neformalna saznanja ne mogu biti dokaz u kaznenom postupku. Ispitane osobe opovrgle su ono što su kazale u neformalnom razgovoru u policiji – kazao je Jelenić.

Na upit je li se u tim neformalnim izjavama policiji spominjalo i Brkićevo ime, Jelenić je kazao da ne može reći čija su se imena spominjala. No napomenuo je da osobe na temelju čijih se neformalnih izjava krenulo u neko postupanje, svoje navode nisu potvrdile pred istražnim sucem. Milijan Brkić je jučer, prvi put od izbijanja afere s elitnom prostitucijom, kazao da je i on ispitan 2011.

Pogledajte i video: Kronologija afere lažnih SMS-ova

– Naravno da me DORH ispitao – kratko je kazao, prije no što se zapitao hoće li mu se netko ispričati nakon što je “glavni državni odvjetnik Jelenić rekao da svjedoci pred sucem istrage nisu ponovili optužbe na moj račun”. Brkić se osvrnuo i na informaciju objavljenju u Jutarnjem listu iz koje proizlazi da ga je Blaž Curić, njegov kum osumnjičen da je Franji Vargi dojavio da ga se tajno prati i prisluškuje, kontaktirao na dan kada je Varga uhićen.

– S kumom se čujem svaki dan, što je tu čudno i zabranjeno?! – kazao je Brkić.

Što se pak tiče i njegovih i Jelelnićevih navoda o svjedocima koji su o probijanju mjera u istrazi protiv elitne prostitucije 2011. na policiji iskazivali jedno, a pred sucem drugo, mnogo je razloga zašto bi svjedoci mogli promijeniti iskaz. Normalno bi bilo da se istražitelji pozabave i tim djelom priče, jer ne bi bilo prvi put da svjedoci zbog straha odluče povući ranije iskaze. No teško je vjerovati da se te činjenice nakon sedam godina mogu utvrditi, tim više što iz Jelinićevih riječi proizlazi da je sudbina spisa koji se bavio Brkićevom ulogom u probijanju tajnih mjera – nepoznata.

Ne spominji me, molim te, niti slova o meni, odužit ću ti s - riječi su jednog suca upućene Panči

– Da bi se moglo istražiti sve što se pojavilo u javnosti zadnjih dana, prvo bi bilo potrebno rekonstruirati spis. No spisa u ovom trenutku u Općinskom državnom odvjetništvu nema. Hoće li biti kakve daljnje istrage, odlučit ćemo nakon rekonstrukcije cijelog predmeta – kazao je Jelenić.

Pojasnio je i da DORH nije dva dana izlazio u javnost oko te priče jer su prvo htjeli prikupiti sve informacije. Jelenić je inače 2011. bio zamjenik državnog odvjetnika, no kaže da sa cijelim slučajem nije bio upoznat.

– S tom problematikom nisam bio upoznat. Trenutačno se provjerava i je li utvrđeno da Općinsko državno odvjetništvo nikada nije izvijestilo Županijsko državno odvjetništvo i DORH, koji su mu nadređeni, o postojanju za dva predmeta – kazao je Jelenić, dodavši još kako ipak vjeruje da u cijeloj priči nije bilo nikakvog zataškavanja.

Na masažu je dolazila i Simona Gotovac, a ja sam joj to davao besplatno, govorio je Pančo

Zbog slučaja Brkić jučer se sastao i saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Na sjednici su saslušani čelnici SOA-e, Ravnateljstva policije, Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, OTC-a i glavni državni odvjetnik, nakon čega je od nadležnih tijela zatraženo da nakon okončanja postupanja podnesu pisana izvješća Odboru. Predsjednik Odbora, SDP-ov Ranko Ostojić kazao je da su ga institucije uvjerile da poduzimaju konkretne poteze, točnije, u tijeku su tri postupka.

– Jedan je u Državnom odvjetništvu kojim će se utvrditi kako je došlo do eventualno zagubljenog spisa, odnosno, do toga da određenog spisa nema, u ovom slučaju iz 2011. Međutim, to ne utječe na druge postupke koje policija vodi i oni će ispitati sve one koji su sudjelovali u ovoj drugoj akciji vezanoj uz SMS-ove. Svatko tko je znao za mjere tajnog prikupljanja podataka bit će ispitan, pa čak i ako je riječ o glavnom državnom odvjetniku. Treći postupak odnosi se na curenje informacija iz policije, pa i u recentnim događajima. Važno je da kod tih institucija postoji ne samo dobra volja nego i koordinacija i želja da sve to riješe – objasnio je Ostojić. Za Odbor je vrlo važno, nastavlja, da je dobio vrlo precizan odgovor da je stvar iz 2011. godine, prema tadašnjem Zakonu o kaznenom postupku, završila odlukom istražnog suca koji je, saslušavajući osumnjičene, donio odluku da nema više ničega što bi rezultiralo nekim novim mjerama.

Ključne riječi

Komentara 191

DO
Donald
11:16 05.10.2018.

Naravno da mediji kao VL uglavnom žive od polusitina, laži i nagađanja, ali da netko pada na sve te gluposti što se pišu pokazuje koliko budala ima u društvu, i tu je Hrvatska naravno kao i sva druga društva u svijetu. Sve u svemu "afera Brkić" svodi se na to da je navodno netko nekomu nešto rekao, ali se nezna točno tko komu što. Povucite konačno vodu VL i kompanija, dali zbilja nemate neku temu za koju treba biti malo iznad debiliteta, da se nešto napiše ?

SA
Sapientinus
11:01 05.10.2018.

Urednica Nacionala izjavila je na TV da oni imaju čitav spis. Zbiljam, gdje se nalazi spis?

RI
rightside
10:06 05.10.2018.

a recimo ovako,, spis, ako je postojao, nije nestao zbog brkica nego zbog jednog (ili dva) jako "zvucna prezimena")))))))))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije