Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera

MUP nastoji prikriti zašto nije prijavio Milijana Brkića?

Milijan Brkić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
04.10.2018.
u 07:50

Još nije jasno kako je DORH u lipnju 2011. mogao biti izviješten o nečemu što se dogodilo u srpnju 2011.

Tko je, ako jest, prikrivao ulogu Milijana Brkića u trenutku kada su 2011. pukle mjere u istrazi o elitnoj prostituciji te zašto protiv njega nisu provedeni izvidi i na koncu podnesena i kaznena prijava ako ga se sumnjičilo za odavanje informacija iz tajnih istraga pitanja su koja su se nametnula nakon što je u utorak tjednik Nacional objavio detalje te pomalo zaboravljene priče.

Cijela afera jučer je dobila i zanimljiv obrat jer je MUP “popeglao” svoje priopćenje od utorka, u kojem je bilo navedeno da su “u lipnju 2011. izvijestili Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu o svim operativno interesantnim saznanjima o kompromitaciji provedbe posebnih dokaznih radnji.”

DORH šuti već dva dana

I tu je nastao nemali problem za MUP jer se u dokumentu koji je objavio Nacional navodi da je izvješće o kompromitaciji izvida napravljeno 25. srpnja 2011. Stoga su se mnogi zapitali kako je policija mogla izvijestiti tužiteljstvo u lipnju 2011. o nečemu za što je službeni izvještaj napravljen u srpnju 2011.? MUP je tome jučer “doskočio” objavom novog priopćenja, u kojem ovaj put tvrde da je tužiteljstvo o kompromitaciji tajnih mjera izviješteno u dva navrata tijekom 2011. U MUP-u sada tvrde da je tužiteljstvo o svemu prvi puta izviješteno “krajem lipnja 2011. godine i potom sredinom srpnja 2011., nakon čega su tim povodom i poduzimane zajedničke mjere i radnje”. Imaju i zanimljivo objašnjenje vezano uz dokument objavljen u Nacionalu pa sada tvrde da to pismo koje je “nadležna ustrojstvena jedinica policije 25. srpnja 2011. uputila Upravi kriminalističke policije ne predstavlja prva saznanja o kompromitaciji, već predstavlja izvješće o svim mjerama i radnjama koje su u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom poduzete u navedenom kriminalističkom istraživanju”.

Drugim riječima, MUP je ne baš suvislo objasnio nešto što opasno smrdi na zataškavanje Brkićeve uloge u cijeloj toj neugodnoj priči, pri čemu su lopticu opet prebacili na DORH. A DORH pak o cijeloj aferi šuti već dva dana, no iz njihovih redova neslužbeno se može čuti da su u MUP-u do sada rekli sve osim zašto 2011. nisu podnijeli kaznenu prijavu protiv Milijana Brkića. Ta oštra retorika, iako neslužbena, bez sumnje je najava nastavka sukoba između MUP-a i DORH-a, koji iz ovih ili onih razloga tinja već godinama. Kako će se najnovija afera koja je ozbiljno uzdrmala i Brkića i njegovu političku karijeru završiti, tek se treba vidjeti, kao što se treba vidjeti i hoće li na koncu zbog svega ipak biti pokrenuta istraga te, ako hoće, protiv koga. Premijer Andrej Plenković izjavio je jučer da je Državno odvjetništvo neovisno od Vlade te je siguran da će glavni državni odvjetnik i nadležne razine, kad to ocijene potrebnim, prenijeti svoju verziju događaja o aktualnom slučaju vezanom za Milijana Brkića.

U međuvremenu politička scena je uzavrela pa je cijela saborska oporba, zbog afere SMS i medijskih navoda o curenju informacija iz tajnih istraga te nepokretanja istraga protiv počinitelja, jučer podržala SDP-ov prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva o zloporabama sustava. Tekst prijedloga trebali bi sastaviti do idućeg tjedna te tada zahtjev i formalno uputiti u proceduru, no kako odluku o osnivanju istražnog povjerenstva donosi Sabor većinom glasova, jasno je da bez potpore vladajućih njihov plan neće uspjeti. Sudeći prema prvoj reakciji predsjednika Kluba HDZ-a Branka Bačića, od toga neće biti ništa jer je, tvrdi, afera SMS već na sudu. – Nije ovdje riječ o istražnom povjerenstvu za SMS, nego o povjerenstvu za istraživanje zloporaba svih sustava u koje je upetljan kriminal i korupcija. HDZ je pred vrlo jasnim izborom – ili će podržati osnivanje povjerenstva ili neće i tako pokazati da žele zataškati ovu aferu. Ako je Plenkovićev potrčko Bačić izjavio da neće podržati povjerenstvo, to samo znači da Plenković pokušava zataškati aferu – kazao je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

Ugrožena nacionalna sigurnost

Mostovac Nikola Grmoja dodaje kako ova afera nije problem jednog čovjeka.

– Ovo je problem institucija koje su pod utjecajem politike, ne odrađuju svoj posao, informacije cure tek kada to odgovara onima na vlasti i nećemo pristati na tezu Andreja Plenkovića da ovo nije ugodna situacija za Milijana Brkića. Ovo nije ugodna situacija za HDZ, a najmanje je ugodna za hrvatske građane kada vide kako nam rade institucije – tvrdi Grmoja.

Osim toga, SDP-ovac Ranko Ostojić sazvao je za danas sjednicu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost vezano uz, kako je objasnio, recentne događaje ugrožavanja nacionalne sigurnosti kroz aferu SMS, curenje informacija i zloporabe položaja.

– Na sjednici će biti predstavnici sigurnosnih službi, policije i DORH-a – tvrdi Ostojić.

Ključne riječi

Komentara 65

MU
Muncimir
08:12 04.10.2018.

Tako to radi Cosa Nostra.

MU
Muncimir
08:14 04.10.2018.

Druge države imaju mafiju. U Hrvatskoj mafija ima državu.

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
09:01 04.10.2018.

Recite mi ime barem jednog poštenog političara u RH. Uvjet je da nije krao, primao mito, namještao poslove i uhljebljavao užu i širu rodbinu, prijatelje i stranačke kolege!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije