Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAGA iz 2011.

Gdje je nestao spis o Milijanu Brkiću? Jelenić: U ovom trenutku nema ga u DORH-u

04.10.2018.
u 14:26

"Provjerama na višim državnim odvjetništvima utvrđeno je da nikada Općinsko državno odvjetništvo o postojanju tog predmeta nije ta dva nadređena odvjetništva izvijestilo"

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić kazao je kako trenutno na Državnom odvjetništvu nema spisa iz 2011. vezanog uz istragu u kojoj se zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića teretilo za odavanje policijske tajne i ometanje istrage o razbijanju lanca elitne prostitucije. Nakon što se DORH nekoliko dana prozivalo da se oglasi, glavni državni odvjetnik poručio je kako je nesporno da je na temelju saznanja koje je imalo 2011. godine Državno odvjetništvo istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu podnijelo prijedlog za ispitivanje određenih osoba u svojstvu svjedoka.

– Ti svjedoci su ispitani. Radi se o osobama koje su prije toga svoja neformalna saznanja iznijela policiji i u tom istražnom postupku ta svoja saznanja nisu ponovila. To znači da nema terećenja, odnosno da su saznanja koja su neformalno data i ne mogu biti dokaz u kaznenom postupku, kada su se pretočila što bi eventualno moglo biti dokaz u kaznenom postupku, nisu bila ista u bitnom elementu. Opovrgnuli su ono što su neformalno izjavili policiji – objašnjava Jelenić. Ne može, dodaje, otkriti čija su se imena spominjala tada u neformalnim policijskim dokumentima, no naglašava kako one osobe na temelju čijih se neformalnih izjava tada krenulo u neko postupanje, to kao svjedoci nisu pred sucem potvrdili.

Upitan je li istraga u tom trenutku stala ili se nastavilo s nekim drugim radnjama kako bi se istražilo ima li osnove za takve tvrdnje, Jelenić uzvraća kako mora probati rekonstruirati spis predmeta da bi mogao odgovoriti na to pitanje.

- Jer spisa predmeta u ovom trenutku u Općinskom državnom odvjetništvu nema. Općinsko državno odvjetništvo će nakon rekonstrukcije predmeta donijeti svoju odluku – kaže Jelenić. On je u to doba bio zamjenik državnog odvjetnika, no sa slučajem nije bio upoznat.

- Ja s tom problematikom nisam bio upoznat. Provjerama na višim državnim odvjetništvima, dakle Županijskom sudu i DORH-u je utvrđeno da nikada Općinsko državno odvjetništvo o postojanju tog predmeta nije ta dva nadređena odvjetništva izvijestilo – pojašnjava glavni državni odvjetnik koji ipak vjeruje kako tada nije bilo nikakvog zataškavanja.

Dva dana nije istupao, iako ga se prozivalo, nastavlja Jelenić, jer je želio biti odgovoran prema javnosti.

- Kad sam provjerio o čemu je sve tu bila riječ i kad sam prikupio sve informacije, utvrdio sam ovo što sam rekao – tvrdi.

Komentirao je i posljednju aferu SMS, kao i curenje informacija, odnosno podatak da je Brkićev kum i vozač ministra Tomislava Tolušića Blaž Curić dojavio Franji Vargi da je pod mjerama policije.

– Očekujem rezultate u realnom vremenu u kojem se do tih rezultata objektivno može doći. Istraga nije baš jednostavna i ima puno radnji koje policija u tom istraživanju mora napraviti. Nemam zamjerke na rad policije – rekao je Jelenić. Upitan je li Milijan Brkić dao iskaz u toj istrazi, kaže kako će svi oni koji trebaju dati iskaze vrlo vjerojatno biti pozvani da daju iskaze onda kada će biti procijenjeno da je to za dobitak istrage najbolje.

Odbacuje kritike da je curenje podataka u istragama često.

- Unazad tri-četiri godine svaki puta je policija i zajedničkom radu s DORH-om reagirala na takve pojave i koliko mi je poznato za to je optuženo do sada 9 policijskih službenika. Po meni sustav funkcionira zadovoljavajuće. Naravno da u svakom žitu ima kukolja, ali ovaj sustav je u stanju kukolj prepoznati i onda kada postaje osnove sumnje i dokazi protiv tog kukolja podignuti optužnicu – kazao je Jelenić.

Pogledajte video kronologije afere lažnih SMS-ova:

Komentara 158

GL
GLASAČISVI
14:52 04.10.2018.

Što ako stvarno nije kriv!? Netko Brkića napada i želi izbaciti iz HDZ-a. Tko je to? Hoće li Brkić ići u Vukovaru 13.10.? Tako će , ako ide u Vukovar , uslijediti još žešći napadi. Ali , tko napada još uvijek nije poznato.😂🤔

DU
Deleted user
17:15 04.10.2018.

O jado, jadni, pa zovite Vargu da vam rekonstruira spis u zamjenu za guljenje krumpira...

HR
Hrvatska
14:41 04.10.2018.

Vasooo legendooo! Najjaci si. Njonje Kuscevic,Bacic u zalosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije