Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvanaest točaka

Izbjegli Srbi potpisuju peticiju za prava Srba u Hrvatskoj

papuk-srbi
Dragutin Šantoši
13.12.2010.
u 19:45

Povratak u Hrvatsku za izbjegle Srbe nije ključno pitanje. Potpisivanje će trajati do kraja siječnja 2011.

BEOGRAD - Koordinacijsko tijelo izbjegličkih i drugih udruženja i zavičajnih klubova Srba iz Hrvatske pokrenulo je akciju prikupljanja potpisa za ostvarivanje imovinskih, stanarskih i drugih stečenih prava Srba iz Hrvatske koja počinje u srijedu 15. prosinca javlja beogradski Blic, ali i drugi mediji u Srbiji.

– Potpisivanje peticije, kojom se u 12 točaka od Hrvatske traži rješavanje pitanje svih prava oko 400.000 izbjeglih i prognanih Srba, trajat će do 31. siječnja sljedeće godine – izjavio je danas na konferenciji za novinare predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta. On je podsjetio kako je peticiju već podržalo 100 izbjegličkih i zavičajnih udruženja Srba iz Hrvatske i najavio da će potpisivanje biti organizirano u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj, kao i među Srbima u dijaspori - u SAD-u, Kanadi, Australiji, Novom Zelandu i europskim zemljama.

– Pravo na potpisivanje peticije imaju izbjegli i prognani Srbi, zatim oni podrijetlom iz Hrvatske, koji su u Srbiji od 1918. godine, kao i drugi građani Srbije, koji u toj zemlji imaju bilo kakvu imovinu – objasnio je Linta dodajući kako je "peticija već poslana na 150 relevantnih adresa" i podsjetio kako peticijom od EU traži "da s Vladom Hrvatske ne potpisuje ugovor o pristupanju sve dok ne ispoštuje europske standarde i ne ispuni sve obveze prema svojim građanima srpske nacionalnosti".

– Ova peticija apsolutno nije uperena protiv Hrvatske jer vjerujemo da je i u njenom interesu da nema nezadovoljnih građana, a istodobno treba potaknuti vlasti Srbije na adekvatnije zalaganje za prava njezinih građana – rekao je Linta mudrujući kako je "hrvatski koncept, koji su podržali UNHCR i EU, diskriminatorski, uvjetovan povratkom i visokom cijenom otkupa stanova i svodi se na zbrinjavanje izbjeglica koji su u stanju nužne potrebe".

– Mi na taj koncept ne pristajemo jer ključno pitanje nije povratak nego poštovanje prava, a stvar je pojedinca kako će raspolagati pravima u skladu sa svojim potrebama – rekao je Linta iskreno otkrivajući pozadinu izbjegličkih zahtjeva.

Predsjednik Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Milojko Budimir istaknuo je da se peticijom "pokreću pitanja obnove uništene i povratka nasilno oduzete imovine i traže stanarska prava ili pravična naknada".

Osim toga, nabraja dalje Budimir, izbjegli Srbi zahtijevaju "isplatu dinarske i devizne štednje te zaostalih mirovina, pravo na dionice ili naknadu za nesudjelovanje u postupku privatizacije, reviziju presuda za ratne zločine donesenih u odsutnosti okrivljenih i prestanak etnički motiviranih suđenja, kao i završetak ekshumacija i identifikacija nestalih", prenosi Blic.

Ključne riječi

Komentara 50

OB
-obrisani-
20:17 13.12.2010.

13.12.2010. u 20:07h marko53 je napisao/la: 400000 pa zar nije bilo vise?Ovi srbi svake godine povecaju za sto tisuca? ------------------ Cilj je dogurati do 700.000. Udarno.

JA
jankoprekobrda
12:38 14.12.2010.

Kada su krenuli sa peticijom trebali su pokrenuti i pitanje hrvata u Srbiji te traziti RECIPROTITET kako bi dobili na vijerodostojnosti, ovako mi to izgleda strano.

OB
-obrisani-
20:16 13.12.2010.

A nije lijepo ni da su im stavili drvene prozore,umjesto onih PVC,pa će ih tako morati tu i tamo farbati i zaprljati svoje nevine ručice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije