Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HTJELI GA OTETI

Ivana Pavla II. htjele oteti Crvene brigade

Ivan Pavao II
AFP
27.01.2010.
u 11:38

Ivana Pavla Drugog planirale su oteti zloglasne Brigate Rosse, Crvene brigade, talijanski teroristi s krajnje ljevice, koji su oteli i ubili talijanskoga premijera Alda Mora.

RIM – Ivana Pavla II. namjeravali su oteti pripadnici Crvenih brigada, talijanske terorističke organizacije, prije nego što je na njega pucao turski terorist Ali Agca 1981. godine.

Papa Wojtyla se bičevao kako bi slijedio Kristove patnje. Kada je bio bolestan, koncem osamdesetih, htio se povući s Petrove stolice. Ti i drugi detalji o životu Ivana Pavla II. objavljeni su u knjizi "Zašto je sveti" koju je napisao mons. Slawomir Oder, postulator kauze za beatifikaciju Ivana Pavla II. u suradnji s novinarom i glavnim urednikom katoličkog tjednika "Famiglia Cristiana" Saveriom Gaetom. Knjiga u izdanju kuće Rizzoli  od danas je u knjižarama.

Talijanske tajne službe otkrile su plan Crvenih brigada, terorista krajnje ljevice, otmice Ivana Pavla II. U knjizi je Ivan Pavao II. opisan na dosta različit način od onoga na koji smo navikli. Autori prenose 114 svjedočenja ljudi koji su bili u njegovj blizini.

U Krakowu, kao i u Vatikanu, Karol Wojtyla se bičevao, piše poljski mons. Oder citirajući osobe iz neposredne Papine blizine. U ormaru je držao remen kojim se bičevao kako bi se osjetio bliže Bogu, a taj je remen nosio i kada je iz Vatikana odlazio u papinski ljetnikovac u Castelgandolfo.

Dok je bio biskup u Poljskoj, noći je provodio ležeći na podu, a imao je i natprirodne vizije. Ukazivali su mu se Gospa i otac Pio, piše Oder. Ivan Pavao II. kasnije je beatificirao i kanonizirao oca Pija sa stigmama.

Mnogo se pisalo i govorilo o eventualnoj ostavci Ivana Pavla II. Sada u knjizi mons. Oder potvrđuje kako je, kada mu se pojavila Parkinsonova bolest, Ivan Pavao II. potpisao pismo u kojemu je tražio da ga se oslobodi papinske dužnosti u slučaju da mu bolest oduzme vitalnost. To pismo ostavke potpisao je 15. veljače 1989. godine, osam godina poslije atentata Ali Agce, u kojemu je bio teško ranjen.

Kasnije je Papa donio odluku da će ipak ostati na Petrovoj stolici do svoje smrti. To da je, nakon konzultacija s teolozima i kardinalima, donio odluku da će ostati do konca života poglavarom Katoličke crkve, već je poznato, ali je sada prvi put objavljeno da je Ivan Pavao II. već bio potpisao pismo ostavke. Da je to učinio, bio bi prvi Papa koji napušta Petrovu stolicu od 1294., kada je to učinio Celestin V.

Znalo se da je Wojtyla bio duhovit. Iznosi se i jedan detalj koji to potvrđuje. Kada je bio teško bolestan, jedna časna sestra, koja se brinula o njegovim odajama, rekla mu je: "Zabrinuta sam za Vašu Svetost". Papa je bez oklijevanja odgovorio: "I ja sam zabrinut za svoju svetost". Vaša Svetosti jedan je od načina na koji se obraća Papi.

Ivan Pavao II. umro je 2. travnja 2005. i vjerojatno će ujesen ove godine biti beatificiran.

Komentara 7

MM
Mladen Miletić
12:17 27.01.2010.

Ivana Pavla II. htjele oteti Crvene brigade, jel su bili kao ludi bez Božije pomoči. Ili sjede i televiziju glede pa onda jedan pijanac kako bi bilo da otmemo papu da vidimo hoče zapadna propaganda i to prepisati Rusima jeljel oni su zna se bezbožnici... Tako su i atentatora isšpekulirali za Ruskog agenta... Koji če kako znamo dobiti Azil ne u Bosni kao neki nego u Hrvatskoj kako javljaju prejako obavještene linije ne krugovi......

OB
-obrisani-
14:45 27.01.2010.

Krajnje ljevicarske Crvene brigade bile su financirane od strane zapadnih industrijalaca i bankara ( cit. bankstera)

TE
TerreDelBarolo
12:21 27.01.2010.

Vi u Vecernjaku ste totalno pukli!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije