Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE TAKO LOŠE

Istraživanje: Njemačka na grčkoj krizi zaradila oko 100 milijardi eura

Alexis Tsipras
Foto: Reuters/PIXSELL
10.08.2015.
u 21:47

Njemačka je do sada u pomoći Grčkoj sudjelovala sa 90 milijardi eura

Grčka dužnička kriza njemačkoj je vladi uštedjela oko 100 milijardi eura, pokazalo je istraživanje njemačkog instituta IWH. Kako prenosi BBC, do uštede je došlo jer su ulagači potražili sigurnost u njemačkim obveznicama.

Prema istraživanju IWH-a, Njemačka je na kamatama uštedjela više od 3 posto BDP-a između 2010. do 2015. godine i to uvelike zahvaljujući grčkoj krizi. Čak i kad bi se situacija naglo smirila, Njemačka bi i dalje profitirala, tvrde u IWH-u, jer bi srednjoročne i dugoročne obveznice izdane u prethodnim godinama bile daleko od zrelosti.

Podsjetimo, Grčka se nada da će ovaj tjedan s vjerovnicima osigurati treći program pomoći vrijedan do 86 milijardi eura. Njemačka je dosad u pomoći Grčkoj sudjelovala sa 90 milijardi eura. Uvjeti trećeg programa pomoći trebaju biti dogovoreni do 20. kolovoza, kada Grčkoj istječe rok za isplatu iduće rate kredita Europskoj središnjoj banci.

>> Dok Grčka propada, Varoufakis odmara u svojoj vili s bazenom

>> Tko je žena pred kojom drhti cijela Grčka

Komentara 34

T1
t111
22:26 10.08.2015.

Kako je izdavanje obveznica zarada? Pa to je zaduzivanje iz kamatu. Njemacka bi jednako lako plasirala te obveznice jer ima jako gospodarstvo

Avatar Lutkica
Lutkica
23:40 10.08.2015.

švabe znaju svoj posao, to je to

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
06:39 11.08.2015.

Njemačka na grčkoj krizi zaradila oko 100 milijardi eura a Hrvatska na krizi u Savudrijskoj vali izgubila 5 milijuna eura na arbitraži plus još dodatnih par milijuna eura na sramoti, turizmu i privredi..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije