Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi problemi Crnoje

Isplaćena mu naknada od 92.000 kuna na koju nije imao pravo?!

22.01.2016., Zagreb - Mandatar Tihomir Oreskovic na drugoj sjednici 8. saziva Hrvatskog sabora predstavio program Vlade i njezine clanove te od zastupnika zatrazio da mu iskazu povjerenje. Josip Djakic, Mijo Crnoja. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
28.01.2016.
u 19:44

Naknada je Crnoji isplaćena na osnovi statusa ratnog invalida, na koji nije imao pravo jer ga je dobio temeljem krivotvorenog potpisa liječnice

Pravni problemi Mije Crnoje, sada već bivšeg ministra branitelja, svakim se danom umnožavaju. Jer nakon afera s kojima ga se povezuje posljednjih dana, njegovo ime pojavilo se i u optužnici koju je ŽDO Zagreb podigao protiv Jadranke Dinčir i Branka Beusa, optuženih da su HZZO oštetili za 30,7 milijuna kuna. Crnoja je saslušavan kao svjedok, jer mu je, kako se navodi u optužnici, isplaćena naknada od 92.000 kuna na koju nije imao pravo. Tužiteljstvo navodi da je ta naknada Crnoji isplaćena temeljem statusa HRVI, na koji nije imao pravo, jer je na potvrdi iz travnja 2003., temeljem koje je tu naknadu ishodio, krivotvoren potpis liječnice.

Tužiteljstvo, prema dostupnim podacima, ne tereti Crnoju da je dao proviziju kako bi ostvario pravo na spomenutu naknadu. No, s obzirom na to da je naknada ishodovana liječničkom potvrdom na kojoj je krivotvoren potpis, i to će biti jedna od stvari koje će Crnoja trebati objasniti. Jadranka Dinčir (60) optužena je da je kao službenica HZZO-a od 2002. do 2005. bila zadužena za zaprimanje i kontrolu zahtjeva hrvatskih branitelja na naknadu plaće zbog bolovanja kao posljedicu sudjelovanja u Domovinskom ratu.

Tereti je se da je preko Stjepana Gotta, koji je u međuvremenu preminuo, pronalazila osobe kojima je omogućeno da dobiju naknadu koja im ne pripada. Te su joj osobe, preko Gotta i još 11 posrednika, predavale medicinsku dokumentaciju. Ona im je odobravala naknade iako je znala da na to nemaju pravo, a terete je i da je u spis ulagala ocjene, nalaze i mišljenja koje nisu sastavljala liječnička povjerenstva HZZO-a, već neka neutvrđena tijela.

Kada bi novac sjeo na račun branitelja, Gott bi ih o tome obavijestio, a zauzvrat su mu davali proviziju, koju je on dijelio s J. Dinčir i Beusom. Tužiteljstvo tvrdi da su J. Dinčir i Beus stekli četiri milijuna kuna i 1000 eura nepripadajuće koristi, dok je Gott “zaradio” 703.509 kuna. Dinčir terete i da je sve pokušala prikriti, zaprimivši 195 novih zahtjeva koji nisu zadovoljavali uvjete za dobivanje naknade, te im je usprkos tome naknadu isplatila.

>> Optužnica protiv službenice HZZO-a jer je sređivala braniteljske naknade onima bez statusa

Komentara 234

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
19:58 28.01.2016.

u HR svi kradu lazu ,pa sto napadate samo crnoju di nestade onih zadnjih 16 milijardi kuna iz DUDI-ja...

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
20:13 28.01.2016.

svi zaboravili da su UDBASI kroz propalu hrvatsku kucu u MOSKVI OPRALI 100 MILIJUNA € hahahhaha i onda preko jednog rusa usli s tim pokradenim kapitalom u HR..ahahhahahahah

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
20:04 28.01.2016.

HR moze sam POSTENA dijaspora spasit u HR sada vecina KRADE I LAZE...ahahhaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije