Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROJEKTI Kalmeta otvorio gat, počeli radovi na nogostupu i novom groblju

I na zadarsko je gospodarstvo počela utjecati svjetska kriza

12.12.2008.
u 15:28

STARIGRAD – Ministar Božidar Kalmeta otvorio je danas u Starigradu-Paklenici obnovljeni gat dug 75 i širok 10 metara te je gaz produbljen na četiri metra, a nakon toga je s načelnikom općine Krstom Ramićem potpisao sporazum o sufinanciranju gradnje novoga groblja sa 150 grobnica.

Obraćajući se svim nazočnima, ministar Kalmeta je kazao kako je i gospodarstvo na zadarskom području počelo osjećati utjecaj globalne krize te istaknuo kako on misli da će se to u Zadarskoj županiji manje osjetiti.

Ubrzano ulaganje
– Razlog je što se na ovom području ubrzano ulagalo, a lokalni čelnici znali su prepoznati projekte potrebne za razvoj tih gradova i mjesta. Tako smo danas u Starigradu, a koji je turističko mjesto, otvorili obnovljeni gat, prije toga je moj pomoćnik Josip Borić otvorio radove na 2. fazi izgradnje nogostupa koji će prolaziti i kroz susjedne Seline te će ukupno biti dug 6,5 kilometara, a sada potpisujemo pismo namjere za izgradnju novoga groblja koje se treba dovršiti za dvije godine. Koliko znam, sljedeće godine ovdje počinju i radovi na uređenju šetnice, a što je jedan od preduvjeta za privlačenje turista – istaknuo je Božidar Kalmeta, dok je načelnik Ramić zahvalio poimence premijeru, ministrima, saborskim zastupnicima i županijskim čelnicima na pomoći u provedbi brojnih općinskih projekata.

– Želio bih podsjetiti da je prije 20-ak godina naš gat služio za dopremu građevinskog materijala, a tijekom Domovinskog rata preko njega se dopremala tehnika i vršio prijevoz hrvatskih branitelja. Budući da je gat izgrađen davne 1906., korištenje i zub vremena načeli su ga te je bilo krajnje vrijeme da se nešto učini i doslovno spriječe moguće nesreće – podvukao je Krste Ramić.

Inače, u izgradnju gata ministarstvo mora uložilo je 5,83 milijuna kuna, a radove je izvela Montmontaža hidroinženjering. Načelnik Ramić danas je posebno bio zadovoljan projektom izgradnje novoga groblja sa 150 grobnica s tri i šest mjesta i još 40 skupnih grobnica u što će se uložiti 14,3 milijuna kuna.

Naselje Argyruntum
– Premještanje groblja omogućit će arheološke radove na lokaciji staroga groblja, gdje se vjerujemo nalaze ostaci antičkog naselja Argyruntum čija bi očekivana verifikacija našemu mjestu donijela prvorazrednu kulturnu vrijednost i potvrdu povijesnoga kontinuiteta – najavio je Krste Ramić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije