Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSOBA TJEDNA

Hrvoje Petrač - samo pozer ili moćna figura

obz_pozer_tx.jpg
import
25.08.2006.
u 18:57

Poseban zrakoplov poslan je po njega iz Zagreba u Atenu, trasu kojom je prolazio osiguravalo je više od 50 policajaca. Zbog njega je zatvoren promet na širem području Zagreba, zbog njega su kasnili zrakoplovi, a zadanom trasom policija ga je dovezla brže nego svojedobno haašku tužiteljicu.

Tko je čovjek koji je toliko moćan da se zbog njega uzburkao cijeli pravosudno-policijski aparat? Tko je čovjek čije prijetnje ozbiljno shvaćaju i domaći političari? Na koncu, tko je čovjek čiji povratak u zemlju zahtijeva toliko osiguranje?

Enigma i priče
Ne, to nije VIP osoba ili predsjednik najmoćnije zemlje na svijetu. Nije ni Carla del Ponte, od čije pojave strepe političari zemalja u regiji. To je Hrvoje Petrač, kontroverzni tajkun i pravomoćno osuđena osoba oko čijeg se imena više od 15 godina pletu raznorazne priče. Je li Petrač uistinu "capo di tutti capi" podzemlja, kakvim ga, doduše uglavnom nedokazano, godinama smatraju policija i tužiteljstvo?

Ili je pak samo vješti poduzetnik i tajkun koji je, poput mnogih drugih, znao iskoristiti sve rupe u hrvatskom privatizacijskom bespuću, a dobre političke veze pretočiti u kapital i bogatstvo? Teško je reći hoćemo li ikad doznati odgovore na ta pitanja. Jer na sve kontroverze koje su se posljednjih godina vezivale uz njegovo ime i poslove, Petrač je odgovarao sa smiješkom. Smiješak mu s lica nije silazio ni dok je ljetos, u maniri filmske zvijezde, okružen grčkim specijalcima, davao intervjue novinarima, istodobno šaljući poruke hrvatskom političkom establišmentu.

Smiješio se i na tvrdnje iz Vlade da je njegovo uhićenje rezultat tzv. Akcijskog plana čiji krajnji cilj ipak nije bio on, nego general Ante Gotovina. A smiješi se i danas, kad su se za njim na podulje vrijeme zatvorila zatvorska vrata.

Igra moći
Tko god da se skrivao iza tih nasmiješenih lica, moćna figura od koje strepi država ili samo jedan u nizu opskurnih pozera, njegov povratak u zemlju otvorio je bezbroj pitanja. Nakon spektakla koji je država upriličila s njegovim izručenjem, običnog građanina samo zanima je li država moćnija od Petrača ili je Petrač moćniji od države? Ako je država moćnija od posrnulog tajkuna, onda bi njegov povratak u zemlju trebao značiti i početak dugo najavljivana i dosad uglavnom neuspjela obračuna s organiziranim kriminalom.

Onda bi njegov povratak trebao značiti da će mu društvo u Remetincu uskoro praviti mnogi koji su poput njega godinama bili nedodirljivi. Jer prema državi, upravo je Petrač glava organiziranog kriminala u Hrvatskoj. A po logici stvari, kad imaš glavu, na dohvat je i ostalo.

No, ako je Petrač moćniji od države, onda će suđenje koje ga očekuje biti savršen poligon za razotkrivanje godinama nataložene prljavštine i nemoći državnog aparata. Onda će on biti taj koji će se državi još jednom nasmijati u lice. Istodobno će na svoje doći svi oni koji misle da su spektakularna uhićenja i privođenja samo predstava za javnost  kojoj su jedini cilj  politički bodovi u predizbornoj godini.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije