Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Hrvatski vejperi na međunarodnoj konferenciji u Panami: Ograničavanjem alternativnih nikotinskih proizvoda samo gurate ljude natrag prema cigaretama

CROHM
16.02.2024.
u 14:44

Svjetska organizacija vejpera (WVA) i hrvatski CROHM otišli su na međunarodnu konferenciju u Panamu podržati napore vejpera diljem svijeta u nastojanju da zakonodavcima i regulatorima diljem svijeta dokažu kako bezdimni nikotinski i duhanski proizvodi pomažu pušačima u prestanku pušenja, uz značajno manju štetu u odnosu na cigarete

Pušači imaju temeljno pravo na informacije i na izbor za njih manje štetnih alternativnih nikotinskih i duhanskih proizvoda, a bilo kakva dodatna ograničenja tih proizvoda pušače samo guraju natrag cigaretama i pušenju. Svjetska zdravstvena organizacija bi trebala promijeniti stav koji forsira isključivo ograničenja i izjednačavanje novih bezdimnih proizvoda sa cigaretama te se ugledati na zemlje poput Švedske, Japana i UK, gdje se protiv pušenja iznimno efikasno bore poticanjem pušača na bezdimne proizvode, e-cigarete, grijane duhane i nikotinske vrećice. Glavne su to poruke Filipa Tokića, predsjednika udruge korisnika CROHM i drugih vejpera okupljenih u delegaciju Svjetske organizacije vejpera (WVA – World Vapers' Alliance) na konferenciji pod nazivom ”Good Cop-Bad Cop” koja se prošlog tjedna održala u Panami, a organizirana je od strane američke udruge Taxpayers Protection Alliance.

Kako su naveli iz CROHM-a, Hrvatska je do sada slijedila sve naputke Svjetske zdravstvene organizacije kada je borba protiv pušenja u pitanju, a rezultat je da imamo kontinuirano visok broj pušača i lošu javno zdravstvenu sliku zbog bolesti povezanih s pušenjem. Statistike Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Hrvatsku ukazuju na poražavajuću nacionalnu statistiku prema kojoj čak 31 % odrasle populacije puši. Hrvatska je jedna od EU zemalja koja je najrestriktivnija prema bezdimnim proizvodima u EU, jer ih izjednačuje s cigaretama, što, prema CROHM-u, sprječava pušačima pravo na informiranje i na izbor manje štetnih proizvoda.

Posljedice politike Svjetske zdravstvene organizacije najbolje su vidljive na primjeru Hrvatske. Već desetljećima imamo kontinuirano visoke stope pušenja unatoč kontinuiranom rastu cijena duhanskih proizvoda i potpunom izjednačavanju bezdimnih proizvoda sa cigaretama. To očito nije način kako možemo smanjiti pušenje. Zato predlažemo da se redefinira taj stav i da se bezdimni proizvodi koji su dokazano manje štetni od cigareta i reguliraju različito od cigareta. To znači da se odraslim pušačima omogući pravo na informiranje o tim proizvodima i da se potakne prelazak pušača na te proizvode. Srećom, taj pristup smanjenja štete od pušenja je prepoznalo i naše Ministarstvo zdravstva kroz Nacionalnu strategiju djelovanja na području ovisnosti. Vjerujemo da će i u praksi u Hrvatskoj skoro zaživjeti rješenja koja će omogućiti pušačima izbor manje štetne alternative, a to predlažemo i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji”, izjavio je u Filip Tokić, predsjednik Udruge CROHM.

CROHM naglašava da su, prema zaključcima globalnog znanstvenog autoriteta Cochrane, koji je recenzirao više od 78 znanstvenih istraživanja koja su utvrdila višestruko veću učinkovitost e-cigareta u odvikavanju od pušenja od ostalih dostupnih metoda, izračunali da u Hrvatskoj godišnje 72.000 ljudi može prestati pušiti ako ih se potakne na prelazak na ecigarete, što može napraviti najveći iskorak u javnom zdravstvu i približiti Hrvatsku prema EU ciljevima za smanjenje pušenja.

Uspjeh u borbi protiv pušenja poticanjem bezdimnih proizvoda najbolje pokazuje primjer Švedske koja je tom strategijom, potpuno suprotnom od rigorozne politike Svjetske zdravstvene organzacije, uspjela u posljednjih 15 godina smanjiti stopu pušača u populaciji s 15 posto na, izvjesno je, ispod 5 posto do kraja ove godine. To će Švedsku učiniti prvom zemljom bez dima u Europi, a od svih drugih EU zemalja koje su daleko od tog cilja je razlikuje isključivo pozitivan tretman bezdimnih proizvoda.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije