Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U IZRAELU

Izraelske obrambene snage: Gađaju nas iz Sirije. Vojnici uzvraćaju granatama

Izrael izveo zra?ne udare na Gazu
Foto: Rizek Abdeljawad/XINHUA
1/12
Autori: Vecernji.hr, Hina
10.10.2023.
u 23:56

Osim Izraelaca, vjeruje se da su među zarobljenicima i državljani niza drugih zemalja

Izraelska vojska priopćila je u ponedjeljak navečer da su stotine Hamasovih militanata odvedene u zarobljeništvo, a stotine ih je ubijeno u Pojasu Gaze i duž izraelske granične ograde, dok iz Hamasa prijete da izraelskim napadima na Pojas Gaze odgovoriti ubijanjem taoca. Militanti više ne ulaze u Izrael iz Gaze, rekao je glasnogovornik izraelske vojske. 

Izraelske obrambene snage (IDF) objavile su kako su ''više-manje'' vratile potpunu kontrolu nad graničnom ogradom s Gazom nakon što su je probili militanti Hamasa pokrenuvši iznenadni napad u subotu.

– Gledajući prema jugu, više-manje smo vratili punu kontrolu nad graničnom ogradom. Nadamo se da će u sljedećih nekoliko sati to biti konačno – rekao je na brifingu u utorak Richard Hecht, glasnogovornik IDF-a. Dodao je kako su izraelske snage osigurale zajednice oko granice te da su gotovo završile evakuacije na tom području.

VIDEO Željezna kupola, moćni izraelski protuzračni sustav uništava Hamasove rakete

TIJEK DOGAĐAJA:

22:40 Američki predsjednik Joe Biden je u utorak osudio Hamas, nazvavši iznenadni napad palestinske militantne skupine na Izrael "činom čistog zla", te je naglasio američku potporu Tel Avivu koji tuguje za više od tisuću poginulih ljudi, uključujući najmanje 14 Amerikanaca. Predsjednik je također izrazio zabrinutost za Amerikance koje kao taoce drži Hamas, islamistička skupina koju podupire Iran, čija je namjera, rekao je, "ubijati Židove". "Postoje trenuci u ovom životu, i to mislim doslovno, kada je čisto zlo pušteno na ovaj svijet. Narod Izraela je proživio jedan takav trenutak ovog vikenda", rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući.

Opisao je izvješća "od kojih se okreće želudac" o "zaklanim roditeljima", "ubijanju beba", "usmrćenim cijelim obiteljima" i "ženama silovanima, napadnutima i prikazivanima poput trofeja". Kazao je da je Hamas prijetio da će smaknuti taoce, uključujući osobe koje su preživjele nacistički holokaust, što bi bilo kršenje "svakog kodeksa ljudske moralnosti". Biden je istaknuo da je brutalnost skupine i njena "krvožednost" podsjetnik na "najgora divljaštva ISIS-a (Islamske države)". 

"Ovo je terorizam, no nažalost za židovski narod, nije nov", rekao je američki predsjednik. Incident je na površinu iznio sjećanja na antisemitizam i genocid nad židovskim narodom, dodao je.

22:35 Mandat tužitelja Međunarodnog kaznenog suda (ICC) odnosi se na sadašnji sukob između Izraela i Palestinaca, priopćio je u utorak ured tužitelja ICC-a. U svojoj prvoj reakciji od eskalacije sukoba tijekom vikenda, tužiteljstvo je podsjetilo da ICC vodi istragu o "situaciji u državi Palestini" zbog navodnih ratnih zločina počinjenih od 13. lipnja 2014.

"Ovaj tekući mandat odnosi se na zločine počinjene u sadašnjem kontekstu", rekli su tužitelji, dodajući da kontinuirano prikupljaju informacije vezano uz istragu. Palestinske vlasti pridružile su se ICC-u 2015. Osnivački statut ICC-a daje sudu nadležnost nad zločinima počinjenim na teritoriju njegove 123 države članice ili onima koje su počinili njihovi državljani na drugim teritorijima. Izrael nije država članica ICC-a.

22:20 IDF je uzvratio paljbom na dio Sirije s kojeg je napadnut.

22:14 - Izraelske obrambene snage (IDF) izvijestile su na platformi X, ranije poznatoj kao Twitter, kako su identificirali lansiranja iz Sirije

"Identificirana su brojna lansiranja iz Sirije usmjerena na Izrael", naveli su te potom dodali: "Vojnici IDF-a odgovaraju topničkim i minobacačkim granatama prema mjestu ispaljivanja u Siriji".


21:45 Veleposlanica Izraela u BiH Galit Peleg posebnom je izjavom u utorak prosvjedovala protiv istupa predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića u kojemu je on neizravno opravdavao napad pripadnika Hamasa na židovsku državu kazavši kako to treba promatrati "u kontekstu". Peleg je reagirala na Komšićev intervju javnom servisu BHT 1 emitiranom u ponedjeljak u kojemu je on "neopreznom i sebičnom" ocijenio izjavu predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto koja je iskazala nedvosmislenu potporu Izraelu nakon terorističkih napada Hamasa.

Veleposlanica Peleg sada je kazala kako Krišto nije birala stranu Izraela nego ljudskih bića, a Komšiću je postavila pitanje za što se on to zapravo zalaže i kakve vrijednosti zastupa. Podsjetila ga je da su u napadima Hamasa ubijeni nedužni civili, žene, djeca i starci te stotine mladih okupljenih na jednom koncertu. Kao primjer je navela to što su šestomjesečna beba i trogodišnje djetete te dvije 85-godišnje bake odvedeni kao taoci u Gazu, a mala djeca su zatvorena u kaveze.

"Gospodin Komšić smatra da to sve treba 'promatrati u kontekstu'. U kojem kontekstu, gospodine Komšiću? U kontekstu ISIS-a? Auschwitza? Koji kontekst daje legitimitet mučenju male djece? Da otimaju bake? Da ubijaju bebe u njihovom krevetu?", upitala je Galit.

21:15 Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izjavio je u utorak da Izrael ima pravo na samoobranu, ali da pritom mora poštovati međunarodno humanitarno pravo. “Izrael ima pravo braniti se, ali to mora činiti u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom”, rekao je Borrrell na konferenciji za novinare nakon izvanrednog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a. Borrell je taj sastanak sazvao kako bi razgovarali o stanju u Izraelu nakon subotnjeg napada islamističke skupine Hamas, na koji Izrael žestoko uzvraća.

Borrell je dodao da su neke odluke Izraela poput blokade pojasa Gaze, uskraćivanja vode, struje i hrane civilnom stanovništvu, protivne međunarodnom pravu. Visoki predstavnik je rekao da se većina Europljana protivi suspenziji pomoći palestinskim vlastima te dodao da je humanitarna situacija u Gazi vrlo loša i da će Palestincima trebati još više pomoći, a ne manje.

“Nisu svi Palestinci teroristi i kolektivno kažnjavanje Palestinaca bilo bi nepravedno i neproduktivno”, rekao je Borrell dodajući da EU ne surađuje s Hamasom.

19:50 Hezbollah je gađao izraelski tenk navođenim projektilom, rekla su Reutersu dva sigurnosna izvora u Libanonu. U međuvremenu je izraelska vojska priopćila da je njihov helikopter pogodio osmatračnicu koja pripada Hezbollahu, što predstavlja izraelski odgovor na projektil koji je ispaljen s libanonskog teritorija prema vojnom vozilu u području Avivima.

VIDEO Sirene i eksplozije paraju nebo

18:44 - Trupe Izraelskih obrambenih snaga (IDF) sudjelovale su u razmjeni vatre s militantima Hamasa u blizini kibuca Mefalsim, reklo je CNN-u na terenu više pripadnika IDF-a.

Ekipa CNN-a čula je zvukove mitraljeza dok je bila smještena u blizini skupine IDF-ovih trupa. U jednom trenutku, čula se pucnjava koja je dolazila iz drugog smjera, a vojnici su naznačili da se u tom području vode brojni sukobi s Hamasom. Glasnogovornik IDF-a nije mogao odmah potvrditi službenu verziju događaja.


17:50 - Salva raketa ispaljena je danas iz smjera južnog Libanona prema Izraelu, rekla su Reutersu tri sigurnosna izvora, trećega uzastopnog dana nasilja duž libanonsko-izraelske granice. Jedan sigurnosni izvor Reutersu je rekao da su bombardiranje izvele palestinske frakcije, a drugi kaže da su Izraelci granatirali južno područje s kojega su rakete lansirane. Izraelska vojska je rekla da je na bombardiranje iz smjera libanonskog teritorija odgovorila topničkom vatrom.

U ponedjeljak je duž granice s Libanonom ubijeno šest boraca - trojica članova Hezbolaha, jedan izraelski časnik i dvojica palestinskih militanata koji su započeli nasilje infiltriravši se u Izrael iz Libanona.

UN-ove privremene snage u južnom Libanonu (UNIFIL) objavile su da provjeravaju izvješća o ispaljivanju raketa.

Hezbolah je izrazio potporu Palestincima, kazavši da su njihove "puške i rakete" uz Palestince. U nedjelju je Hezbolah otvorio vatru na tri izraelska položaja na spornim farmama Shebaa duž granice i u ponedjeljak na još dva vojna položaja u Izraelu. Izrael drži farme Sheba od 1967. godine, a riječ je o području od 39 četvornih kilometara za koje Sirija i Libanon tvrde da pripadaju Libanonu. No teško naoružana šijitska frakcija dosad nije otvorila veliku drugu frontu protiv Izraela, uz onu koju je otvorio Hamas.


17:45 - Na platformi Telegram, Izraelci su podijelili snimke za koje tvrde da su zabilježene u Aškelonu. Na jednoj od njih, kako navode, vidi se intervencija vatrogasaca nakon što je pogođen lokalni hotel Regina. Autentičnost snimaka nije nezavisno potvrđena. 


16:47 - Prema posljednjim podacima iz Gaze, od subote je u izraelskim napadima ubijeno 830 Palestinaca, prenosi BBC.


16:19 – Hamas je ranije upozorio stanovnike izraelskog grada Aškelona da ga napuste do 17 sati po lokalnom vremenu, prijeteći napadom. Taj rok je sada prošao te se, kako piše BBC, u gradu moglo čuti nekoliko glasnih eksplozija.

Stanovnici su u skloništima te gledaju u svoje mobitele i napeto čekaju što će se sljedeće dogoditi.

Stanovnicima Aškelona rečeno je da ostanu u skloništima. "Uđite u zaštićeni prostor i ostanite u njemu", stoji u upozorenju koje je građanima stiglo na mobitele. Uzbune su popraćene zvukom sirena.


16:16 – Velika zastava Palestine istaknuta je u utorak na Starome mostu u većinskome bošnjačkome dijelu Mostara, dok je u nedjelju u većinskom hrvatskome dijelu grada projicirana zastava Izraela, a igrači tamošnjeg Zrinjskog nosili su crne trake u znak solidarnosti sa žrtvama napada na tu državu. Nepoznati aktivisti izvjesili su zastavu Palestine na međunarodno zaštićenom spomeniku UNESCO-a u gradu na Neretvi. Video s palestinskom zastavom na Starome mostu objavilo je više aktivista lokalne Stranke demokratske akcije.

Igrači Hrvatskog športskog kluba Zrinjskog iz Mostara imali su tijekom sinoćnje utakmice na rukavima crne trake u znak solidarnosti sa stradanjima ljudi nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael. U tome klubu utjecaj ima i izraelski poslovni čovjek Amir Gross Kabiri. Večer ranije zastava Izraela projicirana je na pogonima kompanije Aluminija iz Mostara, koji je u najmu kompanije MT Abraham u Kabirijevu vlasništvu, a identično je bila osvijetljena i zgrada Sveučilišta u Mostaru. 

Vodeći hrvatski dužnosnik u BiH, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović na svome je X profilu objavio fotografiju s premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom izražavajući očekivanje da će se zaustaviti nasilje. 

Mostar, koji je središte Hercegovine, podijeljen je nakon rata na istočni, većinski dio grada u kojemu žive Bošnjaci, većinski muslimani, te zapadni, hrvatski dio grada u kojem su u najvećem broju katolici. Često se i međunarodne krize odraze na posve različite poglede u dva dijela grada te postanu razlog za podizanje napetosti. 


16:14 – Sjedinjene Države ne žele da igdje ginu nedužni civili, uključujući Gazu i Izrael, rekao je glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby. "Fokusirani smo na to da osiguramo da Izrael ima što mu je potrebno da bi se obranio i da djeluje protiv Hamasa i prva tranša vojne pomoći na putu je prema Izraelu dok ovo govorimo", rekao je Kirby u intervjuu za CNN.

Na pitanje je li SAD upozorio Izrael na civilne žrtve, Kirby je odgovorio: "Ne želimo da nedužni civili ginu igdje u svijetu, a to sigurno uključuje Gazu i Izrael."

Hamas je ubio već previše nedužnih civila od početka napada na Izrael u subotu, dodao je.

Izrael je u utorak bombardirao Pojas Gaze najsnažnije u 75 godina povijesti sukoba s Palestincima, sravnivši sa zemljom cijele četvrti iako je Hamas zaprijetio da će za svaki srušeni dom pogubiti jednog izraelskog taoca.

"Kao vitalna demokracija, Izrael dijeli mnoge od naših vrijednosti i interesa, a jedna od tih vrijednosti sigurno je poštovanje prema životu", rekao je. "I uvijek nam je bolje zajedno kada poštujemo život i također zakone rata." Kirby je također za CNN i MSNBC rekao da je prvi dio dodatne američke vojne pomoći na putu prema Izraelu i da očekuje da će ih biti još. Bijela kuća očekuje dodatne sigurnosne zahtjeve od Izraela i pokušat će ispuniti te potrebe što je brže moguće, rekao je Kirby u ponedjeljak.


16:12 – Andreja Metelko Zgombić, državna tajnica u MVEP-u, komentirala je aktualnosti vezane uz povratak hrvatskih državljana u Hrvatsku. 

"U ovom trenutku su dosta jaki napadi. Nadamo se da će u trenutku kada će zrakoplov trebati krenuti, situacija biti takva da će on moći otići", kazala je. 

>> OPŠIRNIJE

VEZANI ČLANCI:


15:12 – Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je rekao da val nasilja između Izraela i Palestinaca ukazuje na neuspjeh američke politike, koja je, kako je istaknuo, nastojala monopolizirati pregovore ignorirajući pritom palestinske interese. "Mislim da će se mnogi složiti sa mnom kada tvrdim da je ovo jasan primjer neuspjeha politike Sjedinjenih Država na Bliskome istoku", rekao je Putin iračkom premijeru Mohamedu Šia Al-Sudaniju koji boravi u posjetu Moskvi. Ruski je predsjednik kazao i da su Sjedinjene Države nastojale "monopolizirati" međunarodne napore na postizanju mira u regiji te je optužio Washington da je zanemario pokušaj traženja kompromisa, koji bi bio prihvatljiv svim stranama.

Sjedinjene Države su, rekao je Putin, ignorirale interese Palestinaca, uključujući i njihovu potrebu za neovisnom palestinskom državom. Palestinci žele državu na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze s istočnim Jeruzalemom koji bi bio glavni grad. Kremlj je ranije obznanio da je u kontaktu s objema stranama i da će nastojati odigrati ulogu u rješenju sukoba među njima.

14:50 – Hamas je upozorio građane izraelskog Ashkelona da napuste grad do 17 sati po lokalnom vremenu (16 po hrvatskom). "Kao odgovor na zločin našeg neprijatelja koji tjera naše ljude da napuštaju svoje domove, građanima Ashkelona dajemo rok do 17 sati", objavio je Hamasov Al Qassam Brigades na društvenim medijima, prenosi Sky News.

14:18 – Izrael je u utorak, četvrtog dana sukoba s Hamasom, nastavio bombardirati Gazu i objavio je da je pronašao tijela 1500 Hamasovih boraca u naseljima u blizini te palestinske enklave.  Prešavši u subotu ujutro graničnu ogradu koju je Izrael smatrao neosvojivom, Hamasovi borci upali su u židovska naselja na jugu Izraela, pretraživali kuću po kuću i ubijali građane ili ih otimali kako bi ih odveli u Pojas Gaze.

Izraelska vojska od tada bombardira tu palestinsku enklavu koju kontrolira Hamas, koji je izveo napade s kopna, iz zraka i s mora bez presedana, zaprepastivši Izrael koji ih uspoređuje s terorističkim napadima 11. rujna 2001. na SAD. Od početka napada u subotu u Izraelu je poginulo više od 900 ljudi, najviše u 75 godina njegove povijesti. Na palestinskoj strani poginulo je 687 ljudi, po mjesnim vlastima.

"Izrael je pronašao oko 1500 tijela Hamasovih boraca oko Pojasa Gaze", rekao je u utorak potpukovnik Richard Hecht, glasnogovornik izraelske vojske, što svjedoči o razmjerima Hamasovog napada. Vojska, koje je do sada govorila o brojci od oko tisuću ubačenih palestinskih militanata, "preuzela je više-manje kontrolu nad ogradom na granici" s Gazom, "ali upadi su još mogući", dodao je Hecht.

13:36 – Ismail Hanija, vođa skupine Hamas koja je u subotu izvela munjeviti napad na Izrael, rekao je da neće pregovarati o taocima dok se ne zaustave borbe, piše u utorak BBC. "Izvijestili smo sve strane koje su nas kontaktirale u vezi s neprijateljskim zarobljenicima koje drži pokret otpora da se to pitanje neće otvoriti prije kraja borbi", rekao je.

"I to će biti jedino po onoj cijeni koju će pokret otpora prihvatiti". Izrael procjenjuje da Hamas drži između 100 i 150 ljudi koje je oteo u subotu iz područja na jugu Izraela.

Borci islamističke organizacije Hamasa koja vlada u Gazi upali su u subotu u gradove u Izraelu, koji se  suočio s najsmrtonosnijim danom u proteklih nekoliko desetljeća. Izrael je  uzvratio zračnim napadima na Palestince u Gazi. Dosad je prema raspoloživim podacima ubijeno više od 900 Izraelaca, a u izraelskom odgovoru na Gazu oko 700 Palestinaca.

13:32 – Kamera postavljena u jednom od automobila, koji se nalazio kod mjesta festivala koji je bio meta krvavog napada, otkriva kako su militanti Hamasa u civile pucali iz neposredne blizine te da su tada iz automobila uzimali njihove stvari. Više pročitajte OVDJE.

12:08 – Najmanje 123 izraelska vojnika ubijena su u napadima Hamasa koji su počeli u subotu rano ujutro, rekao je glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga Daniel Hagari. Te 123 osobe uključene su ranija izvješća vojske prema kojima je u napadu ubijeno više od 900 ljudi. On je kazao i kako su snage sigurnosti kontaktirale obitelji 50 izraelskih talaca. Hamas je ranije tvrdio kako drže više od 100 zarobljenika među kojima su i vojnici.

11:28 – Najviši iranski čelnik ajatolah Ali Hamenei rekao je u utorak da Teheran nije bio umiješan u napad skupine Hamas na Izrael tijekom vikenda, ali je pozdravio ono što je nazvao "nepopravljivim" vojnim i obavještajnim porazom Izraela. U svom prvom televizijskom govoru nakon napada, Hamenei je rekao: "Ljubimo ruke onima koji su planirali napad na cionistički režim". "Ovaj razorni udarac uništio je neke kritične strukture (u Izraelu) koje se neće lako popraviti... Postupci samog cionističkog režima krivi su za ovu katastrofu", rekao je Hamenei.

Iran već dugo podržava skupinu Hamas, koja kontrolira Pojas Gaze i odbacuje pravo Izraela na postojanje. Izrael je ranije u utorak priopćio da je ponovno uspostavio kontrolu nad granicom Gaze i da postavlja mine na mjesto gdje su militanti srušili barijeru tijekom krvavog napada tijekom vikenda, nakon još jedne noći nemilosrdnih izraelskih zračnih napada na enklavu.

Sjedinjene Države priopćile su u ponedjeljak da je Iran sudionik u Hamasovu napadu na Izrael, iako su rekle da nemaju obavještajne podatke ili dokaze koji bi upućivali na izravno sudjelovanje Teherana.

10:29 – Tajlandsko ministarstvo poslova objavilo je kako je u napadu ubijeno 18 njihovih državljana te da je devet ozlijeđeno. Prema njihovim procjenama oteto je i 11 tajlandskih državljana, no nije poznato gdje se točno nalaze. 

Sutra bi 15 tajlandskih državljana trebalo napustiti Izrael i vratiti se u svoju državu. U Izraelu ima oko 30 tisuća tajlandskih radnika, a od ponedjeljka više od 1000 radnika zatražilo je pomoć pri evakuaciji.

10:15 – Izraelka Lee Sasi bila je među tri tisuće ljudi koji su sudjelovali na glazbenom festivalu u Izraelu gdje su pripadnici Hamasa upali i počeli ubijati posjetitelje. Sasi je uspjela preživjeti skrivajući se ispod tijela ubijenih osoba. Tako je provela sedam sati. Više pročitajte OVDJE.

9:01 – Ubijanje talaca 'neće poboljšati stvari' poručio je Richard Hecht, glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF), nakon što su militanti Hamasa zaprijetili da će pogubiti civilne zarobljenike ako Izrael gađa Gazu bez upozorenja. Izraelci vjeruju da su žene i djeca među 150 zarobljenih.

– Ako ozlijede jednu od ovih baka, jednu od beba ili djece... to neće poboljšati stvari i oni to znaju – kazao je Hecht.

8:52 – Stotinu i jedna osoba doputovala je u utorak ujutro zrakoplovom crnogorske nacionalne aviokompanije “To Montenegro” iz Tel Aviva u Podgoricu. Zrakoplov je uputila crnogorska vlada kako bi evakuirala svoje i državljane drugih zemalja iz Izraela, među kojima i državljane Hrvatske.

“Iz Izraela je u Podgoricu doputovao 101 putnik, iz Crne Gore i još osam zemalja, Albanije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Kosova, Sjedinjenih Država, Slovenije, Srbije i Švedske”, priopćeno je iz crnogorske vlade. Zrakoplov je za Tel Aviv poletio iz Podgorice u ponedjeljak oko ponoći, a vratio se u glavni grad Crne Gore u 5 i 40 ujutro.

Odluku o evakuaciji svojih državljana donijela je vlada Crne Gore u ponedjeljak, a dan ranije najavio ju je premijer Dritan Abazović. Iz crnogorskog ministarstva vanjskih poslova priopćeno je da u terorističkim napadima u Izraelu nema stradalih crnogorskih državljana. Crnogorski MVP ranije je oštro osudio “teroristički napad na Izrael, iza kojeg stoji Hamas”. “Eskalacija nasilja protiv nedužnih civila mora prestati", istaknuto je iz crnogorskog MVP-a.

8:25 – Izraelske obrambene snage objavile su kako su tijekom noći zrakoplovi pogodili više od 200 ciljeva u Gazi. Mete su bile u četvrtima Rimal i Khan Yunis u gusto naseljenoj obalnoj enklavi, odakle je IDF tvrdio da su iz nje usmjereni brojni napadi na Izrael. IDF je rekao da je pogodio terorističku infrastrukturu Islamskog džihada u Khan Yunisu, skladište oružja Hamasovih militanata smješteno unutar džamije, i "operativnu terorističku infrastrukturu koju koriste Hamasovi teroristički operativci", među ostalim ciljevima.

Borbeni zrakoplovi također su pogodili brojne "operativne rezidencije" koje pripadaju Hamasovim operativcima, kao i Hamasov operativni zapovjedni centar smješten unutar džamije, objavio je IDF.

GALERIJA Izraelski tenkovi i vojna vozila na izraelskoj strani granice s Gazom

Izrael izveo zra?ne udare na Gazu
1/12

8:10 – Njemačka, SAD, Britanija, Francuska i Italija objavile su kasno navečer u ponedjeljak zajedničku izjavu u kojoj potvrđuju svoju solidarnost s Izraelom, nakon terorističkih napada islamističke palestinske organizacije Hamasa. Zajedno su izrazili "stalnu i jedinstvenu potporu" Izraelu "i nedvosmislenu osudu Hamasa i njegovih užasnih terorističkih djela". U zajedničkoj izjavi pet zemalja kaže se: "Svi mi priznajemo legitimne težnje palestinskog naroda i podržavamo jednake mjere pravde i slobode za Izraelce i Palestince. Ali ne griješite: Hamas ne predstavlja te težnje, i on ne nudi ništa za palestinski narod osim više terora i krvoprolića."

Petorka bi "podržala Izrael u njegovim naporima da obrani sebe i svoj narod od takvih zločina. Nadalje naglašavamo da ovo nije trenutak da bilo koja strana neprijateljski nastrojena prema Izraelu iskoristi ove napade za traženje prednosti". U nadolazećim danima djelovat će ujedinjeno i koordinirano kako bi osigurali da se Izrael može obraniti i na kraju stvoriti uvjete za mirnu i integriranu regiju Bliskog istoka, obećali su. "Jasno dajemo do znanja da terorističke akcije Hamasa nemaju opravdanja, nemaju legitimiteta i moraju biti univerzalno osuđene", stoji u priopćenju.

7:50 – Izraelske obrambene snage (IDF) objavile su kako su 'više-manje' vratile potpunu kontrolu nad graničnom ogradom s Gazom nakon što su je probili militanti Hamasa pokrenuvši iznenadni napad u subotu.

– Gledajući prema jugu, više-manje smo vratili punu kontrolu nad graničnom ogradom. Nadamo se da će u sljedećih nekoliko sati biti konačno – rekao je na brifingu u utorak Richard Hecht, glasnogovornik IDF-a. Dodao je kako su izraelske snage osigurale zajednice oko granice te da su gotovo završile evakuacije na tom području.

7:26 – Izraelka koja je preživjela smrtonosni napad Hamasa ispričala je kako su militanti upali u njen dom, zarobili nju i druge te ubili njenog prijatelja. Avital Alajem rekla je za CNN kako su se ona i susjed Hayim Katsman sakrili u ormar kada su Hamasovci upali i počeli pucati. Tada je ubijen Hayim.

Avital je kazala i kako su je pripadnici Hamasa vukli zajedno s dvoje djece njene prijateljice te su bili prisiljeni hodati prema Gazi dok je iza njih sve bilo u plamenu.

– Spalili su sve što su mogli, automobile, sve... Sve su polomili i sve je uništeno. Samo sam si ponavljala da će se tamo neke žene možda brinuti za nasi da će biti humane prema nama – kazala je dodajući kako ne zna iz kojeg razloga su pustili nju i dvoje djece.

– Ne znam zašto su spasili život djeci i meni. Samo su mi rekli da idem. Vidjela sam tenkove i čula mnogo eksplozija. Mi smo samo nastavili hodati – kazala je Avital čije je stopalo pogodilo geler pa je morala puzati doma.

Avital je djecu vratila njihovom ocu, no još uvijek se ne zna gdje je njihova majka.

07:15 – Glasnogovornik Hamasa je zaprijetio da će ta islamistička militantna skupina pogubit jednoga taoca za svaki napad koji izvede Izrael. Militanti Hamasa zarobili su najmanje 150 ljudi i vratili ih u Gazu, uključujući žene, djecu i starce. Osim Izraelaca, vjeruje se da su među zarobljenicima i državljani niza drugih zemalja. 

Ranije je militantna skupina ponudila razmjenu za određeni broj otetih starijih Izraelki za oslobađanje 36 zatvorenih Palestinki koje su držane u Izraelu.

VEZANI ČLANCI

Najmanje 900 Izraelaca je ubijeno, a 2600 ranjeno u napadima Hamasa u subotu u najgorem civilnom krvoproliću u povijesti zemlje, prema najnovijem broju izraelskih vlasti. Od tada je prema službenim podacima ispaljeno više od 4500 raketa na Izrael.

U ponovljenim izraelskim napadima na gusto naseljenu Gazu u međuvremenu je poginulo najmanje 687 ljudi, a više od 3800 ih je ozlijeđeno, prema tamošnjem ministarstvu zdravstva. 

06:50 Biden: U Izraelu ubijeno najmanje 11 američkih državljana

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u ponedjeljak da je u Izraelu, nakon napada islamističke skupine Hamas prošlog vikenda, ubijeno najmanje 11 američkih državljana.

Washington vjeruje da vjerojatno ima građana SAD-a i među taocima koje drži Hamas, dodao je u izjavi.

Biden je rekao da SAD surađuje s izraelskim dužnosnicima kako bi dobili više informacija o tome gdje se nalaze američki državljani čija sudbina još nije poznata. 

"Za američke državljane koji su trenutno u Izraelu, američko ministarstvo vanjskih poslova osigurava konzularnu pomoć kao i ažurirana sigurnosna upozorenja. Za one koji žele otići, komercijalni letovi i putovanje kopnom još su uvijek dostupni", rekao je, dodajući da bi trebali poduzeti mjere opreza i slijedite upute lokalnih vlasti.

VEZANI ČLANCI

Naoružani pripadnici Hamasa provalili su u subotu preko ograde iz Gaze, ubijajući izraelske vojnike i civile i uzimajući desetke talaca natrag u obalnu enklavu. Izrael je odgovorio najžešćim bombardiranjem Gaze i mogao bi razmišljati o kopnenom napadu na teritorij s kojeg se povukao prije gotovo dva desetljeća nakon 38 godina okupacije.

Biden je rekao da je uputio svoj tim da radi s izraelskim kolegama na svakom aspektu situacije s taocima, uključujući razmjenu obavještajnih podataka i raspoređivanje stručnjaka iz američke vlade. Policijske uprave diljem SAD-a pojačale su sigurnosne mjere oko mjesta središta židovskog života, dodao je.

VIDEO Tisuće mladih bježi pred napadom naoružanih napadača na pustinjskom raveu u Izraelu

Ključne riječi

Komentara 112

PE
perun
07:40 10.10.2023.

hamas će skupo platiti pokolje 1000 civila prije 2 dana, izrael neće pregovarati, osim o bezuvjetnoj predaji hamasa.

DA
dalmatiner
07:38 10.10.2023.

palestinski teroristi rijete ubijanjem taoca? pa što drugo i rade nego cijelo vrijeme ubijaju civile!?!? isti teroristički obrazac kakav rusija ima protiv Ukrajine!

ZA
zavarivač
12:05 10.10.2023.

zanimljivo, vođa Hamasa Ismail Haniyeh trenutno nije u Gazi. Evakuirao se nekoliko tjedana prije početka napada. Zajedno s njime je i Khaled Meshal, također jedan od čelnika Hamasa. Od 2012. godine živi u Kataru....svoj narod uvukli su u klaonicu pa zbrisali na sigurno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije