Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije na '67 je previše'

Grbin: Ovo je kapitulacija HDZ-ove Vlade. Aleksić: Nije predizborni trik

Sabor - sjednica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
19.09.2019.
u 11:56

- Ovaj referendum nisu uspjeli ukrasti jer je bilo previše potpisa, preko 700 tisuća i premijer Plenković je danas morao potpisati kapitulaciju, kaže Grmoja.

Ovdje se radi o kapitulaciji Vlade u izbornoj godini, komentirala je danas saborska oporba objavu premijera Andreja Plenkovića na sjednici Vlade da je Vlada čula poruku naroda i odlučila da će u cijelosti preuzeti prijedloge inicijative "67 je previše" i Hrvatskom saboru uputiti prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju.

SDP-ov Peđa Grbin tako je podsjetio da su njegove kolege više puta govorile da od referenduma neće biti ništa jer si ni jedna Vlada ne može dopustiti da u izbornoj godini na referendumu bude potučena, a tako se, primjećuje, na kraju i dogodilo.

- Ovdje se radi o kapitulaciji HDZ-ove Vlade, koja je shvatila da će njen loš i za građane štetan prijedlog biti potučen i shvatila da je bolje popustiti, nego lupati glavom u zid. S te strane, naravno da nam je drago da je Vlada ovo napravila, jer ono što su predlagali za hrvatske umirovljenike i građane je bila katastrofa. Međutim, dopustite mi da ovoj Vladi ipak pristupam s određenom dozom opreza i dok ono što je gospodin Plenković danas izjavio ne vidim crno na bijelo, ne vjerujem nijednu riječ. Sjetit ćete se niza obećanja koja su davana na dramatičnim tiskovnim konferencijama od kojih u konačnici nije bilo ništa, tako ću se do daljnjeg ponašati i glede ovog današnjeg obećanja. Danas je zakazana sjednica Odbora za Ustav, mislim da referendumska procedura sve dok Vlada ne predloži, a Sabor ne usvoji paket zakona koji bi trebao regulirati zahtjeve sindikata mora ići dalje – objašnjava Grbin. Pitanje je, nastavlja, zašto Vlada ovo nije odmah napravila, odnosno zašto su potrošili milijune kuna iz džepova građana da bi ovo spriječili.

Sabor - sjednica
1/9

- Ako su do jučer tvrdili da će se urušiti čitav mirovinski sustav, ako se ne provede mirovinska reforma, a danas ovako lakonski kažu da će usvojiti prijedloge, znači da su do jučer – lagali – nastavlja.

Mogu li sindikati ipak inzistirati na provedbi referenduma, upitan je Grbin.

- Ako se radi o referendumskom pitanju "želite li usvojiti ovakav zakon" i ako taj zakon Sabor usvoji, referendumsko pitanje, imajući u vidu dosadašnju praksu i Ustavnog suda, postaje bespredmetna. Da je referendumsko pitanje bilo postavljeno na način "smatrate li da bi građani trebali raditi do 65. ili 67. godine", onda bi mogli govoriti o tome da treba nastaviti s referendumskom procedurom, ali bojim se da s ovako postavljenim pitanjem to ipak neće ići u tom smjeru – pojašnjava Grbin.

Kako je već SDP-ova vlada produžila odlazak u mirovinu na 67 godina, a ova Vlada zapravo taj rok samo produžila, novinare je zanimalo znači li da se ovim prihvaćanjem sindikalnih prijedloga samo produžuje rok za odlazak u mirovinu sa 67 ili se dob za umirovljenje u potpunosti vraća na 65 godina.

- Vladin prijedlog je skratio rokove za odlazak u mirovinu sa 67 godina, ali je imao i niz drugih stvari koje su ograničavale prava građana. Međutim, ono što je problem vladinog prijedloga je što ga nisu pratile sve one mjere koje je SDP počeo provoditi, od profesionalnih mirovina i uvažavanja činjenica da nisu sva radna mjesta ista, da radno mjesto u uredu nije isto kao neko mjesto pod otežanim uvjetima rada, što sve nije bilo obuhvaćeno nekakvim vladinim prijedlogom. No ono što se događa sada ako se usvoji prijedlog sindikata da do produženja odlaska u mirovinu sa 67 godina neće doći, već će odlazak u mirovinu biti sa 65 godina, to je ono što su sindikati predložili, a znate i da je praksa Ustavnog suda da ako se u referendumskom postupku promijeni na ovaj način, kao sa Zakonom o radu, s tako usvojenom promjenom mora se postupati kao da je ona usvojena na referendumu, što znači da se jedna određeno vremensko razdoblje taj zakon ne može mijenjati – pojašnjavao je Grbin.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Mostov Nikola Grmoja podsjeća da je hrvatskim građanima ova Vlada već ukrala jedan referendum u režiji premijera Plenkovića i Lovre Kuščevića.

- Ovaj nisu uspjeli ukrasti jer je bilo previše potpisa, preko 700 tisuća i premijer Plenković je danas morao potpisati kapitulaciju. Ono što su namjeravali provesti ne mogu zbog velikog broja potpisa, ovo je bio jedini mogući potez – priznanje poraza i prihvaćanje zahtjeva sindikata. Izgleda da u izbornoj godini, uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora sve može i sustav se neće urušiti, kako je Vlada dosad tvrdila. Ipak, Vladi se definitivno ne treba sve vjerovati, a što će sindikati poduzeti, ja ne znam, ne mogu govoriti u njihovo ime – kazao je Grmoja koji kaže kako tek treba vidjeti što će se dogoditi danas na Odboru za Ustav gdje bi se trebalo usvojiti izvješće o prebrojenim potpisima i donijeti zaključak o slanju referendumskog zahtjeva na Ustavni sud na provjeru njegove ustavnosti ili raspisivanju referenduma.

- Ne znam što će biti, u Odboru vladajući imaju većinu, vidjet ćemo što će biti. Moguće je da će oni htjeti odmah odustati – sumnja Grmoja.

Goran Aleksić iz Snage drži kako ovo nije predizborni trik Vlade.

- Zašto bismo išli na referendum ako je ovako jednostavnije, ja bih to isto napravio da sam na Plenkovićevom mjestu. Inače bi se proveo referendum i na to bi se morao trošiti novac, a čemu trošiti novac, shvatili su valjda da nema izlaza i da mora biti tako kao što ljudi traže – smatra Aleksić.

Komentara 1

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
13:16 19.09.2019.

HDZ/PUPOVAC/SDP/HNS/VUČIĆ/DAČIĆ /ŠEŠELJ /KUŠČEVIĆ = braća po referendumu = iseljavanje Hrvata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije