Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'IMAMO KONAČNU POBJEDU'

Goran Aleksić: Banke će morati vratiti od 15 do 25 milijardi kuna

Udruga Franak
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/17
18.09.2019.
u 12:54

Prema presudi Vrhovnog suda, dužnici u švicarskim francima mogu tražiti povrat preplaćenog u pojedinačnim sudskim postupcima.

Udruga Franak održala je konferenciju za medije na kojoj su komentirali presudu Vrhovnog suda prema kojoj su banke povrijedile kolektivne interese i prava korisnika kredita ugovorenih u švicarskim francima. 

Podsjećamo, to znači da su banke krive za nezakonito i nepošteno postupanje, a prema presudi Vrhovnog suda, dužnici u švicarskim francima mogu tražiti povrat preplaćenog u pojedinačnim sudskim postupcima.

– Čast mi je i zadovoljstvo objaviti da imamo konačnu pobjedu u kolektivnoj tužbi protiv osam banaka koje su iskorištavale hrvatski narod. U tome nam je pomogao naš pravni tim koji je od početka imao vjeru u naš problem. Bez Nicole Kwiatkowski, koja je postavila tužbu, i maestralne presude suca Radovana Dobronića, ništa ne bi bilo. Nakon toga Trgovački sud i Vrhovni sud krenuli su u smjeru da su banke u pravu, a onda je Ines Bojić napravila vrhunsku tužbu koja je okrenula priču i vratila stvar u pravom smjeru. Želim zahvaliti svim članovima i sucima Vrhovnog suda koji su vratili vjeru u pravnu državu. Pravda je ipak pobijedila – izjavio je Elvis Sudar, predsjednik Upravnog odbora Udruge Franak.

 

 

Izjavu o presudi dao je i Goran Aleksić, saborski zastupnik. 

– Pobijedili smo. Kad smo krenuli 2011., svi su nam se smijali. Mi smo 2012. godine sjedili kod Nicole i ona je napisala temelje tužbe. Napisali smo tu tužbu zajedno. Pobijedili smo. Sada 125 tisuća ljudi može tužiti banke, 30 tisuća ih je već tužilo i očekujem da do lipnja 2023. godine bude ukupno više od 100 tisuća tužbi – kazao je saborski zastupnik Goran Aleksić koji je naveo kako će Vrhovni sud morati odlučiti jesu li ugovori s valutnim klauzulom u švicarskim francima ništavni. 

Aleksić očekuje odluku u sljedećih nekoliko mjeseci i kazao je kako će Vrhovni sud morati odlučiti kako će se utvrditi obeštećenje za dužnike. 

– Pozivam one koji nisu tužili banke da se učlane u udrugu Franak. Nemojte žuriti s tužbama. Imamo vremena do 2023. godine. Pričekajte da udruga Franak pripremi teren. Nemojte juriti. Imamo vremena. Kao saborski zastupnik nadam se da ću pokušati ishoditi zakonsko rješenje, no sudski postupak jedini je siguran. Zakonsko rješenje ovisi o Vladi Republike Hrvatske – kazao je saborski zastupnik. 

Aleksić je kazao kako potvrda da se to mora napraviti dolazi iz direktive 93/13 koja dopušta državi da zakonski riješi problem. 

– Ja sam pitao čak Europsku komisiju smije li država donijeti zakonsko rješenje. Dobio sam odgovor da Republika Hrvatska ima pravo donijeti zakonsko rješenje svih obeštećenja u slučaju Franak te svih onih koji su imali kredite u eurima i kunama. Svi dužnici do 10. siječnja ugovarali su nepoštene, a time i ništavne stope i svi dužnici imaju pravo na obeštećenje. Očekuje nas vruća jesen, čeka nas vrućih nekoliko godina... U te tri godine banke moraju vratiti 15 milijardi zbog zajedničke kolektivne tužbe udruge Franak, a možda još 5 do 10 milijardi kuna ako sud ukine zastaru za ništetnost – smatra saborski zastupnik. 

Javnosti se obratila i odvjetnica Nicole Kwiatkowski koja je kazala kako je presuda u korist potrošača i te će banke biti te koje će odlučiti hoće li se nagoditi. 

Udruga Franak
1/17

Komentara 125

Avatar Francek007
Francek007
13:07 18.09.2019.

Zdenko Adrović i bankari dogovorili međusobni sastanak o žalbi na odluku Vrhovnog suda RH Vijeću Europe tj. nekoj međunarodnoj bankarskoj instituciji u Bruselu kako bi odgodili primjenu odluke Vrhovnog suda. Oni izgleda ne shvaćaju da je ovo konacna odluka.

Avatar Musashi
Musashi
13:15 18.09.2019.

Je, no kroz veće kamate platiti će novi uzimatelji kredita, to jest oni će vratiti zaduženima u švicarskim francima. To je kao i za bivše yu, gubitke banaka na kreditima bez devizne klauzule platili su svi građani sanacijom banaka izz proračuna. I onda će još netko reći da nismo socijalna država.

SI
Sead.Idrizi
13:23 18.09.2019.

A zašto nije donešena presuda da se višak novaca jednostavno vrati? Živimo u 21 stoljeće, svi iznosi se izračunaju za sve se izračuna za par minuta? Kome je u interesu natrpati sudove za 120.000 novih sudskih postupaka? Koji je trošakk toga, ko će tu profitirati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije