Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVE REAKCIJE SINDIKATA

Novosel: Mi od Vlade nismo dobili nijedno slovo, očekujemo da Sabor raspiše referendum

mladen novosel
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
19.09.2019.
u 11:05

– Mi primarno očekujemo referendum, Mora se sastati čelništvo i Glavni odbori triju središnjica sindikata, a to neće biti moguće danas. Kad vidimo sve detalje, onda ćemo moći izaći u javnost – izjavio nam je Krešimir Sever

Predsjednik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel komentirali su za Večernji list odluku Vlade prema kojoj se prihvaćaju svi zahtjevi inicijative '67 je previše'.

Podsjećamo, premijer Andrej Plenković rekao je danas da će u cijelosti preuzeti prijedlog inicijative "67 je previše", da će mijenjati Zakon o mirovinskom osiguranju i poslati ga u Sabor na usvajanje.

– Mi smo očekivali referendum. Počeli smo se pripremati da će ga odugovlačiti i da će to ići u smjeru Ustavnog suda. Počeli smo se pripremati za neke akcije, a ovo što je napravila Vlada veliki je zaokret. Mi primarno očekujemo referendum, mora se sastati čelništvo i Glavni odbori triju središnjica sindikata, a to neće biti moguće danas. Kad vidimo sve detalje, onda ćemo moći izaći u javnost – izjavio nam je Krešimir Sever. 

– Naglasio bih da smo sve ovo radili za umirovljenike i kad nismo uspjeli za stolom, onda smo krenuli s referendumom. Primarno nam je bilo osvijestiti da Hrvatska nije zrela za takve promjene koje je počela Vlada Zorana Milanovića, a nastavila Vlada Andreja Plenkovića – smatra Krešimir Sever. 

'Očekujemo da Sabor raspiše referendum'

Mladen Novosel izjavio nam je kako oni ne znaju hoće li se prihvatiti promjena Zakona i kada će se to realizirati.

– Mi od ove Vlade nismo dobili nijedno slovo na papiru. To što je predsjednik Vlade rekao ne mogu komentirati. Mi očekujemo da Hrvatski sabor ili raspiše referendum ili neka se ide na promjenu Zakona. Mi nećemo sudjelovati ni u kakvim razgovorima za novi Zakon jer smo prikupili više od 700 tisuća potpisa građana za referendum. Sada moraju promijeniti kompletan zakon. Mi nećemo stajati skršenih ruku – kazao je Novosel. 

Novosel smatra kako Vlada mora promijeniti zakon prije nego što Sabor raspiše referendum. 

– Mogli su to učiniti prije tri mjeseca kad smo predali potpise...Mi smo neki dan jasno rekli što očekujemo od Hrvatskog sabora, a Vlada neka čini ono što je najbolje za njih. Mi nemamo nikakvu garanciju da će Vlada to učiniti i kada će promijeniti zakon. Ne možemo reći da odustajemo od referenduma u takvom slučaju, očekujemo da Sabor raspiše referendum do kraja ovog mjeseca – rekao nam je predsjednik SSSH-a. 

Čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić napisao nam je u poruci kako će se sutra održati konferencija za medije. 

'Moraju biti svjesni svoje odgovornosti'

Hrvatska udruga poslodavaca oglasila se priopćenjem o odluci Vlade. 

U priopćenju navode kako je sindikat ostavio za sebe kratkoročnu dobit i kako je upitno koliko je odustajanje od podizanja dobne granice dugoročno korisno za građane. Smatraju kako se osiguravanje održivost mirovinskog sustava mora napraviti kroz dijalog. 

Priopćenje prenosimo u cijelosti

- Sindikat je prikupljanjem potpisa za organizaciju referenduma o dobnoj granici odlaska u mirovinu ostvario za sebe kratkoročnu dobit, ali je vrlo upitno i diskutabilno koliko je odustajanje od podizanje dobne granice dugoročno od koristi za građane Republike Hrvatske i buduće umirovljenike. Mirovinski sustav u dijelu međugeneracijske solidarnosti je suočen s velikim izazovima zbog negativnih demografskih i gospodarskih trendova, a kako osigurati održivost tog sustava mora se nastaviti kroz konstruktivan i sveobuhvatan dijalog od strane svih sudionika. Oni koji inzistiraju na neodrživim rješenjima i nisu spremni za otvoreni dijalog moraju biti svjesni svoje odgovornosti za budućnost hrvatskih građana i posljedice takvog ponašanja - navodi se u priopćenju HUP-a. 

Pogledajte video: Inicijativa "67 je previše" predala potpise za raspisivanje referenduma


 

Komentara 7

Avatar AlPoS
AlPoS
11:20 19.09.2019.

Zar opet želite obmanuti narod odustajanjem od referenduma sindikati, kao što ste nas obmanuli i Zakonom o radu 2011? Morate inzistirati na referendumu, jer premijer se povlači samo radi predsjedničkih izbora i straha od rezultata referenduma. Nećete valjda opet prodati preko 700000 građana koji su vam vjerovali sindikalisti

Avatar nosac
nosac
12:20 19.09.2019.

bravo !!!! treba referendum, oni se toga najviše boje jer rade protiv naroda, referendumi bi se morali održavati par puta na godinu kao u švicarskoj, ionako ti novci idu nezaposlenima, umirovljenicima, studentima i slično...

DU
Deleted user
11:26 19.09.2019.

Nema zaokreta narod je dao potpise za referendum i neka se održi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije