Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UVOĐENJE EURA

Građani će krajem godine imati problema s bankomatima

Koprivnica: U kafiću Index moguće je plaćanje u eurima
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/2
04.07.2022.
u 08:38

Kako imamo jako mnogo bankomata u Republici Hrvatskoj, to je prilično dugotrajan proces gdje bi se trebalo sve bankomatske kasete prilagoditi, objasnio je Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a

Hrvatska uvodi euro prvog siječnja 2023. godine, a zbog toga nas očekuju i brojne prilagodbe. Jedna od najvećih prilagodbi bit će povezana s bankomatima. Naime, većina od ukupno 4700 bankomata morat će se u posljednjim tjednima prosinca prilagođavati za novčanice eura pa će biti nedostupna za isplatu kuna.

Punjenje bankomata novčanicama eura bit će operativno iznimno zahtjevan posao jer će se u većini bankomata morati fizički zamijeniti određeni dijelovi.

– Cijeli postupak prilagodbe bankomata kreće od prilagodbe samih kaseta u koje se stavljaju novčanice, budući da su novčanice eura drugih dimenzija od novčanica kune. Kako imamo jako mnogo bankomata u Republici Hrvatskoj, to je prilično dugotrajan proces jer će trebati prilagoditi sve bankomatske kazete – objasnio je Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a za HRT-a.

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Građanima bi mogao biti problem to što se neće moći podizati kune određeni broj dana dok će se prilagođavati bankomati na euro, a neće ni svi bankomati biti spremni za novčanice eura do 1. siječnja.

– Tijekom prosinca obići ćemo i terenski više od 60 posto bankomata koje naša tvrtka održava i pripremiti ih za rad s novom valutom. Građanima će prvi euri na određenim bankomatima u Hrvatskoj biti dostupni već od 1. siječnja 2023. godine, prema kriteriju regionalne pokrivenosti i učestalosti korištenja bankomata koji određuju banke – priopćila je tvrtka Payten.

OTP banka najavila je da će se na njihovim bankomatima moći isplaćivati ili kune ili euri.

– Svi naši bankomati bit će u funkciji za podizanje novca svaki dan u prosincu, a ujedno će biti spremni i za isplatu eura od 1. siječnja 2023. godine – najavljeno je iz OTP banke.

Unatoč tome što se banke pripremaju, na većini bankomata ipak će biti nemoguće izbjeći dane bez prekida isplata ili kuna ili eura. U HNB-u kažu da sve mora biti objavljeno na službenim stranicama banaka.

– Čak i ako neće biti svi bankomati dostupni za isplatu eura, naši građani ne trebaju brinuti o tome budući da će se tijekom prva dva tjedna moći plaćati i u kunama i u eurima u trgovinama, dok su trgovci obvezni uzvratiti ostatak u eurima, naravno, gdje god je to moguće – istaknuo je Mavriček.

I dok će gotovinsko plaćanje u posljednjim tjednima prosinca i prvim tjednima siječnja za mnoge građane biti otežano, POS sustavi trebali bi raditi i plaćanje karticama trebalo bi se provoditi bez ikakvih prekida u radu.

VIDEO: Oprezno kod online kupnje: Savjeti stručnjaka da izbjegnete zamke trgovaca

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar kenshi
kenshi
09:33 04.07.2022.

Građani će imati puno veće probleme zbog uvođenje Eura nego samo s bankomatima.

TO
TORQUEMADA
21:43 05.07.2022.

Dok ovo čitam, plačem, a moje suze usporedive su s onim Neronovim što ih je sakupljao u lakrimarij, staklenu napravicu namijenjenu upravo za mjerenje intenziteta tuge dok gori Rim kojeg je sam zapalio. Pa nismo ni prva ni jedina zemlja koja je prošla kroz zamjenu novčanica, pa teko ni bankomati nisu neko novo i neistraženo područje. Uza sve što nam se trenutno sprema, vrlo je lako moguće da mnogima do kraja godine bankomati uopće neće ni trebati.

Avatar Mudlin
Mudlin
16:51 04.07.2022.

Ja nemam nikakva probleme sa bankomatima. Uvijek ih oni imaju sa mnom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije