Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaposli se sam!

Godinama je “obijala” vrata burze, danas proizvodi svoje kreme

goga hegić
Arhiva VL
26.08.2012.
u 22:00

Gordana Hegić nakon godina nezaposlenosti i volontiranja na Agronomskome fakultetu, odlučila je spojiti ljubav prema pčelama i kozmetici te se upustila u proizvodnju krema

– Nakon četiri godine na Zavodu za zapošljavanje, iskreno su mi priznali da su mi šanse za zapošljavanje mizerne. Radila bih i kao prodavačica u pet centru za džeparac od 1800 kuna, no ni tu me nisu htjeli: doprinosi koje po zakonu moraju plaćati za visoku stručnu spremu premašuju tri tisuće kuna – počinje svoju priču Gordana Hegić, magistrica agronomije koja je upravo na doktorskom studiju.

>>Dobili ste otkaz? Ne očajavajte, pokrenite vlastiti biznis!

Godinama je volontirala na Katedri za pčelarstvo Agronomskog fakulteta, a onda je hrabro napravila preokret. Odlučila je spojiti svoje dvije ljubavi, onu prema pčelama i onu prema kozmetici te se upustila u proizvodnju krema na bazi meda. Od HZZ-a je tražila i dobila potporu od 36.203 kune, što je najviši mogući iznos, namijenjen diplomiranim inženjerima. – To nije pokrilo sve troškove, ali u kredit se nezaposlena ne bih usudila ući. Većina novca otišla je na dozvolu Ministarstva zdravstva za stavljanje proizvoda u promet, analize Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji mora potvrditi svaki sastojak koji ide u kreme te nabavu sirovina – prepričava Goga mučne početke nastajanja tvrtke Apiaromaterapija Biorad u 2010.

Jedina je zaposlenica svoje firme, no, kaže, daleko od toga da radi sama.

– Imam veliku pomoć obitelji, bez njih ne bih mogla voditi proizvodnju i brinuti se za košnice s pčelama. Osim meda koji proizvodim sama, druge se sirovine trudim nabavljati od malih proizvođača – objašnjava.

U asortimanu su joj tri kreme – od propolisa, zlatna protiv bolova i krema na bazi mentola – a nakon nagrade za inovaciju, ima i stranog kupca za patent vezan uz proizvode, koje je registrirala kao intelektualno vlasništvo.

– Ne želim to, bila bi to linija manjeg otpora. Sama ću stvarati tržište – hrabro je odlučila 36-godišnja poduzetnica.

No, uređeno poduzetništvo, kaže, ima i mnogo problema. S obzirom na to da joj sve proizvode mora analizirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo, ne može kupiti sirovine bez papira. Mali proizvođači koji u kućnoj radinosti “kapaju” eterična ulja tako otpadaju, a ni ona ne smije sama puniti kreme, već to radi ovlaštena punionica. Osim u vlastitoj ordinaciji za apiaromaterapiju, kreme prodaje u trgovinama zdrave hrane i na sajmovima. – No, trgovci zaračunavaju marže od 30 do 40 posto, pa uz PDV kupac plaća i 60-ak posto skuplje. Zato moram tražiti prodajna mjesta gdje se mogu dogovoriti oko ??normalnih” marži – otvoreno kaže.

Sljedeći je korak pokušaj plasmana krema u wellness centre u domaćim toplicama i hotelima. Besmisleno je, smatra, da se ondje koriste uvozne soli, eterična ulja i kreme, uz autohtone domaće proizvođače.

Goga je sad već prava poduzetnica koja ne želi propustiti šanse – tražila je (i dobila!) i nove potpore; od Razvojne agencije Zagreb za inovatore te od Grada Zagreba za tradicijske i deficitarne proizvode i obrte. 

– Krenulo je, održivo je. Iako je kriza, ja sam svoje krize već prošla, i tijekom studiranja i nezaposlenosti. Sad je dobro – zadovoljno zaključuje.

Komentara 20

Avatar Aristarh
Aristarh
22:41 26.08.2012.

Pametne "ubijaju" zar ne!? Nikako mi ne izlazi iz glave jedna rečenica poznanika; "šteta što prije nisam otišao vani" Kao dipl. ing. radio je 20-tak godina u Iliriji Slovenija i dobio otkaz iz čista mira kao tehnološki višak. Kao 50-godišnjak našao se na ulici sa kreditom itd. Najžalosnije je bilo što je sve sličilo na nesposobnjakovića kojeg su se riješili. Otišao je ovog proljeća trbuhom za kruhom u Austriju i sada tamo zarađuje preko 3.000 eura mjesećno. Jedan poslovni partner iz Švicarske molio je poslovnog kolegu iz Austrije da mu ga malo posudi na jedno vrijeme.

PO
porezni.obveznik
12:12 27.08.2012.

koliko komentatora kuka... ovo mozda jest propaganda, ali je stoput bolje od vaseg kukanja kako je sve u k.rcu, dok cekate da vam netko drugi rijesi zivotne probleme. zeni svaka cast, kad je bila u g.vnima preuzela je odgovornost zat za svoj zivot i nesto probala. cak i da joj nije uspjelo, zasluzuje da joj se skine kapa stoput vise od prosjecnog Hrvata koji ceka da mu ova propala drzava sve da (i koji bi, naravno, ovu zenu smatrao glupacom sto je uopce nesto pokusala)

PO
porezni.obveznik
17:00 27.08.2012.

infoman, otvaranje obrta kosta nekoliko stotina kuna. otvaranje firme nije golgota, ali jest procedura. ja sam cekao 2 tjedna, a vecina tog vremena otisla je na zaj.***iju oko imena, sto je danas dosta liberalnije. ostatak je trivijalan. ako ti jeje to naporno, predlazem da i ne ides u poduzetnistvo. obrtnici ne duguju PDV odmah po izdavanju racuna, vec po naplati, pa ni to nije problem. a sto se tice inspekcije, najbolje da nitko ne pokrece nikakav posao, jer bi mu mogla doc inspekcija. ili jos bolje da je ukinemo, jel' da? to bi bilo izvrsno... sto se tice BBS-a, drzava ne moze samo tako pokloniti nekome firmu koja ima obveze prema vjerovnicima, jer bi onda poklanjala moje novce. druga je prica zasto neke spasave, a neke pusta da potonu, ali to nema nikakve veze s ovim clankom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije