Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAM OBJAVIO SNIMKU KAKO URLA

Ministar i HNS traže ostavku, a Dubravko Ponoš to odbija

Dubravko Ponoš
Foto: Matija Habljak/Pixsell
1/7
24.09.2019.
u 17:17

Šef Fonda za zaštitu okoliša objavio snimku na kojoj urla na podređenog kolegu, tvrdi da su ga ucjenjivali

“Sad ja govorim, a ti šutiš i slušaš!”, tim urlikom počinje kontroverzna snimka na kojoj se čuje kako direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš urla i psuje na svog podređenog kolegu, bivšeg predsjednika Radničkog vijeća Mislava Kotarca. Snimka je, naime, šokirala javnost nakon što ju je Ponoš sam objavio na neuobičajenoj konferenciji za novinare jer su ga, kako tvrdi, njome mjesecima ucjenjivali. Na njoj Kotarac uistinu šuti i sluša, ali očito i snima, a Ponoš bijesno govori:

– Najurit ću te kao što sam ti obećao prije šest mjeseci. Najurit ću te van, da ćeš zapamtiti dan kad si se rodio. Onda ćeš vidjeti s kim imaš posla. A onda se pravno tužakaj s kim god hoćeš, koliko god hoćeš i na koji god način hoćeš. Pa ćeš se onda konačno početi ponašati normalno – čuje se kako viče HNS-ovac Dubravko Ponoš.

Dvije strane priče

– Najurit ću te ko metak, a onda ćeš tražiti zaštitu sljedećih pet godina… Ni s kim nemam problema kakve imam s tobom. Stalno se ti neki k... žališ i jedino ti je pokriće što si u Radničkom vijeću. Boli me k... više i za tebe i za radnike. Prestani me zaj..., razumiješ? – ne staje Ponoš koji Kotarcu poručuje i da ima i više nego pristojan posao. Dodaje i kako sigurno neće njemu “objašnjavati zašto je otišla ta kolegica, a ne Đurđa, Pero ili Marko”.

– Sljedeći put kad bude slična pi..arija, glavu ću ti odšarafiti, ali doslovno ću ti glavu odšarafiti i možeš se onda žaliti na Ustavni sud, u Državno odvjetništvo, ma direktno Andreju Plenkoviću! – prijetnjom završava svoj monolog Dubravko Ponoš uz napomenu Kotarcu da “će vidjeti kako će završiti ako nastavi ovim tempom”.

I dok Ponoš na objavljenoj snimci ne spušta ton, danas je skrušeno stao pred novinare kratko poručivši da je riječ o snimci na kojoj je uistinu njegov glas te da mu je žao što se ona dogodila jer je koristio “neprimjeren govor” za koji nema opravdanja, no ipak je istaknuo da je bio “isprovociran”.

– Snimka je stara otprilike godinu dana i na njoj se može čuti kako je Kotarac pokušao trgovati svojim koeficijentom u zamjenu za kooperativnost vezano na pritiske koje je radio preko Radničkog vijeća – objašnjava Ponoš. Kotarac pak nije komentirao objavljivanje sporne snimke, već je samo poručio medijima da je šokiran i da će sa službenom izjavom pričekati.

No on je već ranije putem medija prozivao Ponoša zbog brojnih nepravilnosti, a optužio ga je, između ostalog, za zapošljavanje stranačkih kadrova. Ponoš pak s druge strane tvrdi da su ga Kotarac i još dvije zaposlenice snimkom ucjenjivali, a da im se zamjerio kada je “odlučio uvesti reda” zbog čega bi neki ljudi ostali bez svojih pozicija. Javnosti se obratila i sadašnja predsjednica Radničkog vijeća Vesna Cetin Krnjević koja je također rekla da joj je Kotarac slao “neprimjerene, nekorektne i prijeteće poruke”, zbog čega se konzultirala i s policijom.

HNS: Smijenit ćemo ga

HNS-ovca Dubravka Ponoša na sadašnju je poziciju imenovala Vlada 2017. godine, a ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić već je jednom poslao upravni nadzor u Fond zbog nezakonitih zapošljavanja, no tada se pokazalo da nepravilnosti nema. Na pitanje je li sada ministar svjestan situacije, Ponoš je rekao da Ćorić “od jučer u pet sati zna za postojanje te snimke”, ali da konferencija nije sazvana zbog toga te da o toj temi nisu razgovarali. Kao razlog sazivanja konferencije Ponoš je rekao da želi razriješiti “gordijski čvor” te pokazati da kvalitetno radi, a potom je nabrojio svoje uspjehe.

– Imate na stolu dvije situacije. Jedna je četiri i pol minute neprimjerenog govora, a druga milijardu i pol kuna kvalitetnog rada. Netko može postaviti pitanje ostavke direktora, no ja mislim da je kvalitetan rad puno važniji – poručio je Ponoš te odlučno rekao kako ne namjerava ponuditi ostavku.

No čini se da se s time ne slaže sam ministar Ćorić koji je iz Bruxellesa poručio da zbog neprihvatljivog ponašanja Ponoš treba Upravnom vijeću Fonda staviti svoj mandat na raspolaganje. Također, iz HNS-a se isto tako doznaje da će Ponoš već sutra biti smijenjen.

Komentara 14

JU
Jure1991
18:00 24.09.2019.

Ma nije moguće,član jedne ovako respektabilne stranke kao što je hns,ne govori ovakvim jezikom. To podmeću Ustaše, jel tako?

Avatar navijač
navijač
18:23 24.09.2019.

Past će im rejting za 1,5% to jest ispod nule .

OK
okvals54
17:46 24.09.2019.

Sada svi ckome.Prdoljak,hudica,kje si zdaj?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije