Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slobodna odluka

HNS neće podržati nijednog kandidata jer nema liberalnog

U sjedištu HNS-a Ivan Vrdoljak i Milorad Batinić održali konferenciju za medije
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/10
22.09.2019.
u 07:00

Predsjednika birati u Saboru HNS s ustavnim stručnjacima ide u inicijativu detronizacije šefa države, za što se prije zalagao Milanović

Iako su u HNS-u pokazivali simpatije prema predsjedničkom kandidatu SDP-a Zoranu Milanoviću, premda su oni partneri HDZ-a u Vladi, jučer su, očekivano, donijeli odluku da na predsjedničkim izborima neće podržati nijednog kandidata. Štoviše, s ustavnim i pravnim stručnjacima pokrenut će inicijativu da se predsjednik države bira u Saboru, čime bi predsjednik države potpuno postao – fikus. HDZ ne zagovara takav način izbora šefa države pa će HNS u tome doći u raskorak sa svojim partnerom kojeg podržava u Saboru i s kojim je u Vladi.

Borba za tolerantno društvo

Tu je opciju prije zastupao Zoran Milanović, a sada tvrdi da će s pozicije predsjednika, bude li izabran, raditi na tome da se predsjednik RH ubuduće tako bira. Te su odluke donijeli na Središnjem odboru HNS-a, a prenio ih je Ivan Vrdoljak, predsjednik te stranke. Kako se HNS našao u situaciji da kao HDZ-ov partner teško može, bez koalicijskih drama, podržati kandidata ljevice, a Kolinda Grabar-Kitarović, HDZ-ova kandidatkinja, nije im prihvatljiva, nametnuo se zaključak da im je najelegantnije rješenje bilo – ne podržati nikoga. Međutim, Vrdoljak je odbacio kako je takva odluka donesena da se ne bi zamjerili ni HDZ-u ni SDP-u te podsjetio kako postoji odluka Središnjeg odbora da HNS izlazi samostalno na izbore.

Vrdoljak je najavio da će HNS pozvati svoje članstvo i simpatizere da izađu na izbore za Pantovčak te da glasaju po svojoj savjesti, ni ekstremno lijevo ni ekstremno desno. Vrdoljak je uvjeren da će se njihovo članstvo voditi liberalnim vrijednostima i borbom za otvoreno i tolerantno društvo te da im temelj odluke neće biti pripadnost ni lijevoj ni desnoj političkoj opciji, već da će birati one koji će vući zemlju naprijed te će isključiti populiste i ekstremiste.

Nisu za povećanje ovlasti

Vrdoljak je napomenuo kako je Predsjedništvo HNS-a prije 20 dana zaključilo da među istaknutim kandidatima nema onoga koji bi mogao zastupati liberalne, tolerantne i otvorene politike. HNS-u su prioritet stranački i parlamentarni izbori, a protive se bilo kakvom povećanju ovlasti predsjednika države pa bi izbor predsjednika u Saboru bio demokratski iskorak, smatraju u toj stranci.

Središnji je odbor također odlučio da treba dodatno jačati parlamentarnu demokraciju, koja je jedna od temeljnih odrednica hrvatskog političkog sustava, nasuprot idejama da treba jačati predsjednički sustav, što zastupa kandidat Miroslav Škoro. Središnji je odbor na sjednici zaključio da je povećanje plaća za učitelje i ravnatelje u osnovnim i srednjim školama važan politički prioritet na kojem će HNS ustrajati. 

U sjedištu HNS-a Ivan Vrdoljak i Milorad Batinić održali konferenciju za medije
1/8

Komentara 20

Avatar Untouchable
Untouchable
09:07 22.09.2019.

uf,,sad sam u brigama.

CE
cenzura
09:13 22.09.2019.

Uhljebničkoklijentilističkarazdjelničarska strančica od 0,05% bi nekaj nametala i mjenjala. To je moguće samo kod nas u ovom nakaradnom izbornom sustavu da ovakvi likovi uopće budu u javnosti a kamoli da obnašaju izvršnu vlast.

VI
Vik
09:15 22.09.2019.

HNS je stranka smeca gotova za bacit u kantu smaca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije