Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTPISANI!

Generacija Jamesa Bonda pred otkazom jer ne zna surfati

bond
VL
Autor
Hrvoje Dečak
29.03.2010.
u 19:00

Daily Telegraph duhovito poentira da su agenti svladali IRA-u, islamske i ruske teroriste, ali ne mogu računala.

Iskusni u borbi protiv IRA-e te islamskih i ruskih terorista, veterani britanske obavještajne službe MI5 našli su se pred neprijateljem kojeg ne mogu svladati, a to je internet, piše londonski Daily Telegraph.

Mlade dovedu TV-serije

Međutim, nadređeni nemaju milosti za vremešne agente koji “ne znaju uključiti računalo”: starijem naraštaju špijuna, u šali nazvanom “generacija James Bond”, stavljeno je nedavno do znanja da će biti proglašeni tehnološkim viškom ako ne budu u stanju pratiti korak s najnovijim tehnološkim dostignućima.

Plan da se u mirovinu pošalju svi stariji obavještajci koji ne znaju koristiti internet i kojima su Twitter i Facebook “španska sela” objelodanio je Jonathan Ewans, glavni direktor MI5, prenosi Telegraph.

Cilj je te inicijative da se kompjutorski nepismeni obavještajci zamijene novim, mlađim agentima, vičnima najnovijim tehnološkim dostignućima.

MI5 ima oko 3500 agenata, a uskoro će taj broj biti 4100, što je dvostruko više u usporedbi sa 2001. godinom. Većina pridošlica ima između 20 i 40 godina, a poziv u obavještajnoj službi privukao ih je dijelom i zbog špijunskih serija na BBC-u, navodi britanski list.

Britanske agente proteklih je dana potresla i optužba za mučenje “obrađivanih” osoba. No, prva specijalistica za protuterorizam na čelu britanske obavještajne službe MI5, danas barunica Maningham-Buller i zastupnica u Domu lordova, izjavila je da je za zloglasno potapanje vodom “waterboarding” i druge metode mučenja doznala tek nakon svojeg odlaska u mirovinu.

Amerikanci muče, mi ne

Britance je branila tvrdeći da ne samo da nisu mučili ljude nego nisu niti znali da Amerikanci to rade osumnjičenima za pripadnost Al-Qa’idi, nad nekim zatočenicima i po 160 puta. Pa tko vjeruje, nek’ vjeruje.

MI5, punim imenom Military Intelligence, Section 5 (peti odjel vojne obavještajne službe) dio je britanskoga obavještajnog aparata u kojem je, uz ostalo, i tajna obavještajna služba SIS ili MI6.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije