Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Europska navigacija imat će nevjerojatnu preciznost

Galileo
05.12.2009.
u 22:42

Galileo će raširenih ruku dočekati sve zemljišne i geodetske službe jer zadovoljava preciznost od 10 centimetara, ali se to dodatno plaća.

Lansiranjem prvih dvaju Sojuza iz Europske svemirske luke Kourou u Francuskoj Gvajani u siječnju počinje se ostvarivati europski projekt satelitske navigacije Galileo. Svaki Sojuz ponijet će po dva satelita na visinu od 23.222 kilometra.

Bit će to četiri izvidnička od budućih 30 satelita koji će iz staza u tri ravnine pokrivati doslovno svaki centimetar Zemljine površine. Za razliku od američkog vojnog sutava GPS, čijim se podacima građanstvo danas služi pri satelitskoj navigaciji – a on besplatnim signalom može pogriješiti za najviše 10 metara – Galileo će emitirati besplatni signal s preciznošću od jedan metar!

Koliko je visok Everest

Kada proradi, navigacijski će uređaji dobiti posve novu upotrebljivost. Taj će signal primati i stari uređaji čiji softver korisnike vodi kroz ulice. Uz Galilea ćemo moći točno znati stojimo li pred vratima na koja želimo ući, ili je ulaz u stan domaćina na vrata lijevo ili desno. Ili kat iznad ili ispod. Na vrhu Mount Everesta uređaj će pokazivati razliku držimo li ga u visini pojasa ili uz cipele, a znat ćemo je li te godine snježna kapa na vrhu visoka 8848, 8847 ili 8850 m.

Poljoprivrednici će uz takvu navigaciju moći voditi traktore, a nautičari daljinski pristajati brodom uz moliće bilo gdje na svijetu. Prave primjene i uređaje koji toliku preciznost podupiru tek treba izmisliti!

Kome treba Galileova preciznost od 10 cm morat će platiti. Usluga će biti dostupna pa se pretpostavlja da će na Galilea prijeći sve zemljišne, katastarske i geodetske službe. Treća usluga bit će rezervirana za vojsku i policiju, pri čemu će se uz najveću preciznost sateliti svakih 10 sekunda provjeravati nije li došlo do kakve greške.

Ideja ne nedostaje

Galileo su projektirali i izgradili stručnjaci iz Italije, Njemačke, Austrije, Velike Britanije i Francuske. Iako sustav Europsku uniju stoji 3,4 milijarde eura, osnovana je posebna civilna tvrtka. Međunarodni konzorcij sveučilišta već je prijavio znanstveni projekt temeljen na Galileu.

Amerikance je jako oneraspoložilo što Europa želi svoj vlastiti navigacijski sustav iako nudi uslugu GPS-a, svog vojnog sustava. “Upravo zato!” glasio je sažeti europski odgovor.

Ključne riječi

Komentara 5

OS
osukalic
09:50 06.12.2009.

Novinari, novinari, stvarno treba malo truda uložiti i pročitati nešto o temi o kojoj pištete. Ovo je jedan od najglupljih članaka koje sam ikada pročitao.

OB
-obrisani-
17:19 07.12.2009.

Ako mogu tako precizno sve vidjeti, zašto ne uhvate Bin Ladena?

AL
alpine
00:33 06.12.2009.

gomila netocnosti: - galileo NECE moci primati ni stariji ni trenutni uredaji (s izminkom par najnovijih geodetskih prijemnika) - GPS vec i sad nud 3m - besplatno - geodeti, poljoprivrednici, gradevinci i ostali profesionalci vec sad uzivaju ~1-2 cm tocnost u realnom vremenu koristeci sustav CROPOS, koji nudi geodetska uprava... - vec vise od 10 godina postoji i 10cm servis koji koristi korekcije preko satelita (istina ne idealan) - Galileo ima prednosti pred GPS-om ali za vecinu korisnika ne znacajne - dali je stanar vrata livo ili desno..? tesko da ce to bit tako jednostavno jer uz zgrade i u njima tocnost navigacije opada tj. pouzdanost je manja... - u zadnjih 5 godina su podijeljene stotine miliona € firmama i institucijama na \"znanstvene\" projekte oko Galilea (ugl. bespotrebne tj. bacen novac) pa nie jasno koji to sad \"konzorcij\" prijavio i za koji to projekt?? malo se bolje upoznat s materijom prije nego prepises ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije