Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povratak na članak

Europska navigacija imat će nevjerojatnu preciznost

Galileo će raširenih ruku dočekati sve zemljišne i geodetske službe jer zadovoljava preciznost od 10 centimetara, ali se to dodatno plaća.

Komentari 5

OS
osukalic
09:50 06.12.2009.

Novinari, novinari, stvarno treba malo truda uložiti i pročitati nešto o temi o kojoj pištete. Ovo je jedan od najglupljih članaka koje sam ikada pročitao.

VL
OB
-obrisani-
17:19 07.12.2009.

Ako mogu tako precizno sve vidjeti, zašto ne uhvate Bin Ladena?

VL
AL
alpine
00:33 06.12.2009.

gomila netocnosti: - galileo NECE moci primati ni stariji ni trenutni uredaji (s izminkom par najnovijih geodetskih prijemnika) - GPS vec i sad nud 3m - besplatno - geodeti, poljoprivrednici, gradevinci i ostali profesionalci vec sad uzivaju ~1-2 cm tocnost u realnom vremenu koristeci sustav CROPOS, koji nudi geodetska uprava... - vec vise od 10 godina postoji i 10cm servis koji koristi korekcije preko satelita (istina ne idealan) - Galileo ima prednosti pred GPS-om ali za vecinu korisnika ne znacajne - dali je stanar vrata livo ili desno..? tesko da ce to bit tako jednostavno jer uz zgrade i u njima tocnost navigacije opada tj. pouzdanost je manja... - u zadnjih 5 godina su podijeljene stotine miliona € firmama i institucijama na \"znanstvene\" projekte oko Galilea (ugl. bespotrebne tj. bacen novac) pa nie jasno koji to sad \"konzorcij\" prijavio i za koji to projekt?? malo se bolje upoznat s materijom prije nego prepises ;)

VL
BI
baj Iva
00:37 06.12.2009.

GPS bi bio precizan kao sto ce to biti Galileo, kada bi Amerikanci to dozvolili. Medjutim njihov vojni vrh ima \"nesto\" protiv toga. \"Upravo zato!\" je jedini inteligentan odgovor na pitanje zbog cega je umjesto GPS potreban Galileo.

VL
NF
nacionalni_front
17:33 08.12.2009.

Amerima je žao jer gube na svim područjima pa tako i u znanosti. Europa ih je debelo prešišala u svemirskoj tehnologiji (svemirske sonde barem generaciju ispred njihovih), CERN sa LHD (oni su svoj sudarač u Texasu ramontirali iako je bio 4 puta veći od CERN-ovog i gotov preko 40%), Gallileo navigacija, a i u vojnoj tehnici su sve konkurentniji Stealth brodovi iz Skandinavije su neusporedivo napredniji nego Američki koji su još u fazi prorotipa. BTW i Rusi uskoro pokreću svoj \"GPS\".

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.