Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon dva tjedna OLAF priznao da je obaviješten o sumnjama u natječaje za izgradnju autoceste Rijeka-Zagreb

Europska komisija istražuje moguće prijevare u Hrvatskoj

EU
Reuters/Pixsell
14.10.2009.
u 00:03

Procjena bi trebala biti dovršena unutar roka od dva mjeseca, a može se produžiti sukladno zapletenosti slučaja.

Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF), koji djeluje unutar Europske komisije, “poslao je nedavno operativnoj jedinici obavijest” o navodnim nepravilnostima u natječajima za izgradnju autoceste Rijeka-Zagreb “ne bi li je procijenila”, odgovor je koji je od OLAF-ova glasnogovornika Alessandra Butticéa Večernji list čekao puna dva tjedna.

- Cilj je te procjene utvrditi jesu li temelji za sumnju dovoljno ozbiljni da opravdaju otvaranje istrage. Procjena bi trebala biti dovršena u roku od dva mjeseca, a može se produžiti sukladno zapletenosti slučaja. U slučaju da se istraga otvori, nećemo moći davati daljnje obavijesti - dodao je Butticé.

Prethodni odgovor, koji je stigao tek tjedan dana nakon postavljena pitanja, bio je da “OLAF nije nikada dobio nikakve navode glede spomenutih projekata”.

No, kada smo proslijedili telefaks u kojemu Franz-Herman Brüner, OLAF-ov glavni ravnatelj, još 23. veljače neimenovanome europarlamentarcu ili europarlamentarki s njemačkoga govornoga područja (telefaksu manjka početni dio nakon zaglavlja, pa se ne može vidjeti kome je poslan) zahvaljuje na obavijestima o mogućim nepravilnostima u Hrvatskoj i obećava da će ih istražiti, stigla nam je isprika da je “do očitog proturječja u našemu prvom odgovoru došlo zbog unutarnjih komunikacijskih poteškoća”.

OLAF-u je glavna zadaća zaštititi novčane interese Europske Unije i boriti se protiv prijevara, korupcije i ikakva druga nezakonita ponašanja unutar europskih ustanova. Navodne nepravilnosti na izgradnji spomenute autoceste spadaju u OLAF-ovu mjerodavnost zato što su je sufinancirale Europska ulagačka banka (EIB) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Na Večernjakov upit o mogućim nepravilnostima za vrijeme natječaja za izgradnju autoceste Rijeka-Zagreb, EIB-ov glasnogovornik Dušan Ondrejička je, nakon trodnevne provjere, uzvratio da “EIB do sada nije bio obaviješten ni o kakvim navodima o prijevari na tome projektu”. EBRD-ova glasnogovornica Bojana Todorovska je također ustvrdila da “nismo svjesni nikakvih navoda o korupciji glede EBRD-ovih projekata u Hrvatskoj”.

Ključne riječi

Komentara 20

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
03:50 14.10.2009.

Sto EU ima istrazivati nesto sto se dogodilo izvan EU. Samo da nam Kinezi dodju nesto istrazivati.

DH
dalibor.hren
05:43 14.10.2009.

Europska komisija traži moguće prijevare!? U Hrvatskoj će puno teže pronaći čiste poslove i čiste račune!

OB
-obrisani-
08:17 14.10.2009.

Da ce iztrazivanje biti gotovo za 2 mijeseca-hahahahahaha vic godine.Sad su nasli rupu da necemo uci do 2099 u EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije