Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vijeće Europske unije donijelo odluku

EU ukinuo vize Crnogorcima, Makedoncima i Srbima

vize
VL
Autor
Stojan de Prato
30.11.2009.
u 15:13

Odluka stupa na snagu 19. posinca, a ne vrijedi za srbijanske državljane nastanjene na Kosovu, kojima je schengenska viza i dalje neophodna.

BRUXELLES – Vijeće Europske unije ukinulo je vize za ulazak u schengenski prostor slobodnoga kretanja ljudi, koji obuhvaća sve zemlje članice EU osim Irske i Ujedinjenoga Kraljevstva, te Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku, državljanima Crne Gore, Makedonije i Srbije koji posjeduju biometrijsku putovnicu.

Oni će u zemljama schengenskoga prostora moći boraviti najviše tri mjeseca u svakih pola godine. To znači da, kada nakon tri mjeseca iziđu iz neke schengenske zemlje, ni u jednu od njih neće moći ući u sljedeća tri mjeseca bez vize.

To je nepovoljniji režim od onoga koji vrijedi za hrvatske državljane, kojima je dovoljno svaka tri mjeseca napustiti schengenski prostor, pa se odmah mogu u njega vratiti.

Odluka stupa na snagu 19. prosinca, a ne vrijedi za srbijanske državljane nastanjene na Kosovu, kojima je schengenska viza i dalje neophodna.

Ukidanje viza za albanske i bosanskohercegovačke državljane neslužbeno se najavljuje za ljeto 2010. godine.

Komentara 20

OB
-obrisani-
16:02 30.11.2009.

@ Venlo..........to sve vazi iza CRO! Nije valjda da se ne slazes? Kome je danas u tim bananam stalo do putovanja,ono jeste,ali ko moze ici da gleda crkve i rusevine iz proslih epoha po Evropi a kod kuce glavna tema sta pojesti ,sta kupiti,kako placati grejanje 6 meseci ,gde za docek NG ? :)) i ostale teme.Ja putujem posto se bavim naucnim radom ponekad-redje van Srbije, i na letovanje u Grcku............kad budem stariji,necu ni to!

BT
bili-tartuf
18:34 30.11.2009.

to za vize je uredu,...kada su mogli Turki..mogu i Serbi....(bolje nego da kriminalci, koriste Hr.-putovnice u EU, za svoja nedjela)....

BT
bili-tartuf
18:37 30.11.2009.

Santo-Lazaro,...krivo si skapija,..to se odnosi na gradjane Titove Mitrovice....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije