Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Schengenska pravila ponovno

Dramatična poruka Tuska ekonomskim migrantima: Ne dolazite u Europu!

Donald Tusk
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
03.03.2016.
u 13:56

Naglasio je da ni Grčka niti jedna druga zemlja neće biti tranzitna zemlja i da će schengenska pravila uskoro ponovno biti na snazi

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk uputio je u četvrtak apel ekonomskim migrantima da ne dolaze u Europu, po završetku razgovora u Ateni s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

"Želim uputiti apel svim potencijalnim ilegalnim ekonomskim migrantima odakle god bili. Ne dolazite u Europu. Ne vjerujte krijumčarima. Ne riskirajte živote i imovinu. Od toga nećete imati ništa", izjavio je Tusk na konferenciji za tisak.

Naglasio je da ni Grčka niti jedna druga zemlja neće biti tranzitna zemlja i da će schengenska pravila uskoro ponovno biti na snazi. Njegov cilj nije, kako je rekao, isključivanje Grčke iz schengenske zone.

"Grčka je dio Schengena, eurozone i Europske unije i tako će i ostati", rekao je Tusk. Međutim, usprotivio se jednostranim potezima nekih zemalja članica Unije. "Jednostrane odluke bez prethodne koordinacije, čak i ako su razumljive u nacionalnom kontekstu, narušavaju europski duh solidarnosti.

Tusk je doputovao u Atenu nakon posjeta Ljubljani, Zagrebu i Skoplju, a potom putuje u Ankaru.

>> Tusk: Nema alternative poštivanju schengenskih pravila

Komentara 7

SN
Snowman
19:20 03.03.2016.

da ih salju nazad be bila bolja poruka, to bi se brzo proculo. Ali Zapad ih "spasava" i vozi na Zapad umjesto da ich vrate odakle su dosli.

MA
marijanka
14:30 03.03.2016.

ma dajte sve izbjeglice u vlakove i ditrektno va Njemacku,bez zastoja jer su tamo dobro dosli a Merklica ih neka doveka sa kolacima,jer ih je i pozvala

Avatar Getrib
Getrib
16:22 03.03.2016.

Apelima se neće riješiti izbjeglička kriza kao niti bombama saveznika dok se ne stvore uvjeti sigurnog ostanka i povratka stanovništva ugroženih područja. Samo živa sila na terenu može pobijediti one koji ugrožavaju sigurnost. Zar stotine tisuća mladih muškaraca imigranata očekuje da netko drugi umjesto njih osigura pobjedu dok oni iz sigurnosti u izbjeglištvu gledaju kako drugi ginu za njihovu sigurnost u domovini. Svima vojno sposobnima treba zabraniti imigraciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije