Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Još četiri posla

Do ulaska Hrvatske u Europsku uniju ostalo je još 365 dana

'04.05.2012., Zagreb - Zastava Europske unije i Hrvatska zastava na institucijskim zgradama na Markovom trgu, ilustracija.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL'
'Tomislav Miletic/PIXSELL'
01.07.2012.
u 10:00

I vlast i oporba stalno u Bruxellesu upozoravaju na proces ratifikacije ugovora kako bi se mogao ispoštovati zadani rok 1. srpnja za pristupanje EU. Ugovor u svojim parlamentima nije ratificiralo 17 država

Za 365 dana Hrvatska će postati punopravnom članicom EU. Pod uvjetom da sve ide prema planu i da svi, i zemlje koje tek trebaju ratificirati hrvatski pristupni ugovor i Hrvatska koja treba ispuniti sve preuzete obveze, poštuju zapisani datum ulaska – 1. srpnja 2013.

Čelnici dviju najvećih hrvatskih stranaka ovaj su tjedan u Bruxellesu govorili o svojim razmišljanjima na godišnjicu uoči punopravnog članstva. Novi predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nije zadovoljan brzinom ratifikacije pristupnog ugovora i na skupu europskih lidera iz redova pučkih stranaka pozvao ih je da ubrzaju procedure u svojim zemljama.’ Još 17 zemalja treba ratificirati ugovor i treba nam vjetar u jedra. Mislim da smo to zaslužili’. kaže Karamarko.

Premijer Zoran Milanović, svaki put kad dođe u Bruxelles, poziva na poštovanje zapisanog roka do kojeg ratifikacija treba biti dovršena. ‘To radim stalno. Proces ide svojim ritmom’, kaže premijer i predsjednik SDP-a.

U međuvremenu, Hrvatskoj je preostalo restrukturirati brodogradilišta, nastaviti reformu pravosuđa i kažnjavanje ratnih zločina te ubrzati prevođenje pravne stečevine EU na hrvatski. Inače, Hrvatska, kao ni jedna druga zemlja pristupnica dosad, status promatrača ima upravo u vrijeme kad EU, zbog krize, poprima novi oblik.

Još nije sigurno kakav točno oblik, ali stvari se mijenjaju ubrzano kao nikad dosad i Hrvatska sve to mora “pohvatati” i paziti da u tim promjenama, ako je moguće, ne trpi štetu. Zato je i pristupila zemljama koje se nazivaju “prijateljima kohezije” i koje pokušavaju spriječiti ideju nekih velikih zemalja da zbog krize smanje kohezijske fondove, od kojih najviše profitiraju nove članice.

Zbog krize koja prijeti razaranjem eurozone kakvu poznajemo, moguće je da će EU za samo godinu dana izgledati bitno drukčije.

Komentara 45

MA
marko53
10:33 01.07.2012.

Radujem se da nestane granica sa Slovenijom.

JE
jeepgc
10:19 01.07.2012.

Hrvatska se Vlada trudi svim silama sprijećiti ulazak Hr u EU. To se vidi i po zadnjem potezu - Čaćić je još u vladi iako je proglašen krivim za nesreću u H

LE
leo1807
11:46 01.07.2012.

koliko je ono godišnja "guzarina " za "članstvo " 800 milijuna eura KLAP,KLAP

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije