Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pregovori

Dačić: Status Srba na Kosovu za nas je autonomija u autonomiji

'28.06.2010,Sombor,Srbija - Radni sastanak ministara unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Republike Srbije  odrzan u zgradi zupanije Sombora, Ivica Dacic  Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL'
'Marko Mrkonjic/PIXSELL'
16.02.2013.
u 09:27

Tražimo formiranje zajednice srpskih općina s jasnim nadležnostima - obrazovanje, prosvjeta, pravosuđe u prvom i drugom stupnju, lokalnu policija koja će imati odnose s prištinskim vlastima, ali i s Beogradom, kazao je Ivica Dačić

Srpski premijer i glavni pregovarač u dijalogu s Prištinom, Ivica Dačić izjavio je na TV Pink kako Srbija neće ukinuti svoje institucije na Kosovu bez međunarodno zajamčenog dogovora o tome šta će ih zamijeniti.

- U pregovorima pokušavamo definirati autonomiju Srba na Kosovu. To je za nas autonomija u autonomiji. Tražimo formiranje zajednice srpskih općina s jasnim nadležnostima - obrazovanje, prosvjeta, pravosuđe u prvom i drugom stupnju, lokalna policija koja će imati odnose s prištinskim vlastima, ali i s Beogradom - rekao je Dačić i priznao kako je pitanje hoće li to Priština prihvatiti.

Dodao je kako 19. veljače u Bruxellesu nastavlja dijalog s kolegom Thacijem i istaknuo kako prijedlog Beograda ne znači da bi Srbija trebalo rasformirati svoje institucije i "Srbe natjerati u prištinske institucije". On drži kako je to "prijelazno kompromisno rješenje koje bi moglo biti prihvatljivo i za Albance".

- Pitanje je hoće li to Priština prihvatiti. Ako Priština to ne želi, Srbija sigurno neće ukidati svoje institucije. Ali, i za nas je apsolutno neprihvatljivo da se Srbi apsolutno trebaju uključiti bez ikakvih svojih institucija u prištinske institucije. Mi moramo, s druge strane, znati kako sada ne govorimo ovdje o nečemu što imamo pa ćemo dati, mi ovde govorimo što možemo spasiti - priznao je Dačić.

U novoj rundi dijaloga, razgovor o sudu na sjeveru Kosova koji je pod nadzorom Beograda

Zamjenik kosovskog premijera Hajredin Kuqi je u izjavi za prištinski Koha ditore najavio kako će tijekom petog sastanka premijera Srbije i Kosova u Bruxellesu 19. i 20. veljače, biti razgovora i o sudu na sjeveru Kosova "točno pet godina od trenutka kada su sud 20. veljače 2008. zauzeli Srbi" sa sjevera Kosova nezadovoljni nakon proglašavanja neovisnosti kosovske države", prenose mediji u Srbiji.

- Kosovo ima obvezu brinuti o redu i zakonu u tom dijelu Kosova, dok Beograd ima obvezu neuplitati se - pojasnio je Kuqi, a neimenovani izvori u Eulexu su rekli prištinskom dnevniku kako je to poglavitio "političko pitanje" i da neće biti "povratka sudaca i tužitelja u tom dijelu Kosova bez dogovora s Beogradom.

>>'Srbija je kočnica ulasku Kosova u UN i tako će biti desetljećima'

Komentara 20

VE
velikazmija
10:05 16.02.2013.

ma bravo dačiću iscepati sve republike najprije početi sa kosovarima autonomija srba --bosna -- šumska pa još autonomija srba u federaciju makedonija ima da jedna trećina na zemljata će dabude na automijata serba -- đetiću su srbi uzeti im polaata serba -- đetiću su srbi uzeti im pola bratski -- hrvatska ima da buda autononija knin a zajednice općina vukovar to su srpske zemlje a slovenija neka ide bre što pre ovako je govorio milošević ---može li drugačije kleine milošević rascepat bćemo bre sve države molit će nas da ih primimo sa onim što im je od države ostalo -- JESAM LI JA OVO SANJAO ILI JE TO MEMORANDUM TRI --ko tri prsta--

Avatar softmoby
softmoby
10:07 16.02.2013.

to je srbijanski trik i klica mogućeg budućeg rata, zato nikakve zajednice srpskih opština ni pod koju cijenu, isto to srbijanci traže i u HR, samo je za nadati se da ovi na vlasti neće na to nasjesti, treba onda u srbiji tražiti zajednice hrvatskih, mađarskih, albanskih bošnjačkih itd. općina, zašto se srbijanci jednom već ne smire i zašto uvijek za sebe traže ono što nisu spremni dati drugima

OB
-obrisani-
09:43 16.02.2013.

ja ne znam jel on blesav il se samo pravi ko njegov tata slobo...srbija se saginjati neće....a nato tuče li tuče

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije