Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'snažne političke ucjene'

Čačić: Ovo je pokušaj da me se eliminira iz izborne utrke

Radimir Čačić
Foto: Robert Anic/PIXSELL
12.02.2015.
u 13:53

Dok u sabornici traje rasprava o izmjenama izbornog zakonodavstva koje su već nazvane "lex Čačić", predsjednik reformista Radimir Čačić došao je u Sabor posjetiti svoje kolege iz stranke. SDP-ov amandman kojim traži zabranu kandidiranja pravomoćno osuđenih na više od šest mjeseci zatvora do isteka rehabilitacijskog roka, što znači da to obuhvaća Čačića, kojemu teče rehabilitacijski rok za prometnu nesreću u Mađarskoj, "sasvim sigurno neće spriječiti njegov politički angažman", kaže Čačić.

- Ovo je bio samo pokušaj i još uvijek je, jer amandman je u proceduri, da me se na jedan vrlo prizeman, dosada nezabilježen način pokuša eliminirati iz mogućnosti da budem u izbornoj utrci kao kandidat, to ne znači da bi moj politički angažman bio na taj način spriječen, on bi se sigurno desio. Građani Hrvatske su i do sada uvijek pokazivali sposobnost da prepoznaju i kazne političku prljavštinu, pa tako i ovu – objašnjava Čačić. Malo prije njegova dolaska u Sabor u 13 sati došla je vijest da je premijer Zoran Milanović u Bruxellesu poručio da nije bio cilj amandmana napasti Čačića, te da zabranu kandidiranja treba ograničiti samo "na teška, ozbiljna kaznena djela iz nekog kataloga, ne na svako kazneno djelo i ne na svaku kaznu veću od 6 mjeseci".

- Ono što me veseli je izjava premijera koji je jasno rekao da treba lučiti kriminalne radnje, nečasne, svjesne, od nehata, to se svugdje u svijetu čini, i u Hrvatskoj – dodaje Čačić te podsjeća i da su sve sugestije civilnog društva i stranaka koje su predlagale da bi bilo dobro da se u izborno zakonodavstvo uvrsti i takav tekst išle u tom smjeru. - Zašto se, a ne mislim da je slučajno, ne mislim da je premijer u tome sudjelovao, ali slučajno nije sasvim sigurno, zašto se ovakav amandman, u ovakvoj formi, koji je direktno usmjeren na eliminaciju mene i samo mene iz političke utrke pojavio, to treba pitati one koji su u tome sudjelovali. Žao mi je da je tako, bio bih duboko politički i osobno razočaran da je SDP kao stranka, koja je stranka časnih ljudi kao što su i druge stranke, nikada ne govorim o članstvu i glasačima, dakle i o HNS-u i HDZ-u, da je SDP kao stranka, a posebno njezin predsjednik s kojim sam surađivao, postupio na ovaj način kao što se to može naslutiti iz teksta i namjere ovog amandmana – pojašnjava Čačić.

Vjeruje da je do amandmana došlo zbog "snažnih političkih ucjena i pritisaka političkih partnera". - Konkretno HNS-a koji je tu prizemnu političku manipulaciju i tu razinu prljavština primijenio već u samoj stranci, a sad je to htio prenijeti i na Hrvatski sabor, što mislim da je malo previše, a naročito je malo previše što u tome sudjeluje SDP – zaključio je Čačić te dodao kako se nije čuo s premijerom.

>> Milanović: Čačić sigurno nije bio meta, a najmanje moja

>> SDP se opet predomislio. Zastupnici u kuloarima zakon prozvali 'lex Čačić'

Komentara 24

DU
Deleted user
14:19 12.02.2015.

Bilo kako bilo, gospo'n Čačić Ratko i njegovi tzv. reformisti politički su prošlo svršeno vrijeme, jednako kao i ORaH Holy dr. Mirelice, Građanski forum Gabrić dr. Nikice i Laburisti Tireli Nansice. Sve su to politička mrtvorođenčad svojedobno začeta u medijskom kupleraju da bi se Josipović dr. Iveku pomoglo da osvoji drugi predsjednički mandat, što se na svu sreću izjavilo, pa su i ti stranački "projekti" izgubili svaki smisao. A što se tiče SDP-a, on se svakog dana sve više zakopava u živi pijesak. Njemu nije potreban nikakav neprijatelj dok u svojim redovima ima nenadmašna (auto)destruktora Milanović mr. Zokija.

KO
Komacero
14:13 12.02.2015.

Covjek koji smisljano i ciljano laze ,covjek koji korupiran i usput iz bahatosti ubije neduzne ljude vozeci ko manijak nebi se smio bavit politikom i bit placen iz drzavnog proracuna-Kako je reko sam ako se dokaze da je lago da ce sam otic,danas je to zaboravio.Taj lik nema karakter zato mars iz hr politike

DU
Deleted user
14:21 12.02.2015.

Ako ovo prođe a trebalo bi...napravili smo korak naprijed...neka se javi onaj kome je čačić falio dok je gulio kaznu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije