Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poskupljenje materijala

Butković najavio pomoć građevinarima: Riječ je o kompleksnom pitanju, nema svađe među ministrima

Zagreb: Oleg Butković dao izjavu medijima
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
15.06.2022.
u 10:44

Upozorio je da je riječ o pravno i financijski "vrlo kompleksnom" pitanju, pa odluku treba dobro pripremiti budući da zadire u pitanja javne nabave, Zakona o obveznim odnosima, a utječe i na realizaciju "europskih" projekata u Hrvatskoj.

Vlada će vjerojatno idući tjedan donijeti odluku kojom se pomaže građevinarima suočenima sa znatnim poskupljenjem građevinskih materijala i drugih troškova, najavio je u srijedu ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

"Odluka je u pripremi i vjerojatno će je na idućoj sjednici Vlade predložiti ministar (graditeljstva, op.ur.) Paladina", rekao je Butković uoči Vladine sjednice.

Upozorio je da je riječ o pravno i financijski "vrlo kompleksnom" pitanju, pa odluku treba dobro pripremiti budući da zadire u pitanja javne nabave, Zakona o obveznim odnosima, a utječe i na realizaciju "europskih" projekata u Hrvatskoj.

Butković priznaje da je došlo do određenog zastoja u realizaciji javnih projekata, pogotovo u cestogradnji jer, kako je rekao, postoje situacije gdje su ugovori potpisani, ali izvođači ne žele početi raditi jer im se to ne isplati po ugovorenim cijenama. Naime, kako je objasnio, od potpisa ugovora do početka radova zna zbog žalbi i drugih razloga proći i po nekoliko mjeseci, tijekom kojih su troškovi za građevinare znatno porasli.

14.06.2022.., Zagreb - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butkovic Photo: Josip Regovic/PIXSELL
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

"Tražimo najbolje rješenje. Naći ćemo ga i moramo ga naći, a velike infrastrukturne projekte nećemo zaustaviti", rekao je Butković.

Zanijekao je da među ministrima postoje razmimoilaženja i svađe oko zastoja javnih građevinskih projekata.

"Nema problema ni svađa među ministrima, to su gluposti", rekao je.

Kaže i da poteškoće građevinara zbog porasta troškova ne utječu na planiranu dinamiku izgradnje pristupnih cesta Pelješkom mostu.

Most je izgrađen, bit će otvoren 26. srpnja i na njega se te poteškoće ne odnose, bit će određenih povećanja troškova, ali "ništa nije dovedeno u pitanje", rekao je Butković.

Video – Pelješki most prošao je tehnički pregled, a otvorenje se očekuje u srpnju

Komentara 1

FE
fefellerunt
23:06 15.06.2022.

Nemojte da nam građevinska mafija ostane bez para, kako će im okot ići na školovanja i ljetovanja i zimovanja , ipka je to građevina u koju se inače raznim potporama utuče nekoliko milijardi eura svake godine, a vidjeli smo kakoo su naši inženjeri sa državnog korita i pola privatnika pohitali pomoći Sisku i Petrinji , ne bi me iznenadilo da Rusi prije obnove cijeli Mariupolj (grad od pola milijuna stanovnika) , sa industrijom nego se tamo obnovi pola objekata. zato njima treba pomoći, jer tko će brati lovu od gradnje apartmana uz sve dozvole i projekte i slično.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije