Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVOJBE Čitatelji u strahu zbog umjetnih bojila u bojama za pisanice, ali iz Zavoda za javno zdravstvo poručuju:

Boje za uskrsna jaja nisu opasne

otv3-txt.jpg
import
06.04.2007.
u 21:06

Uznemireni čitatelji upozorili su kako se po trgovinama mogu naći boje za uskrsna jaja koje, kažu, sadrže opasne pa čak i kancerogene tvari! Pritom su naveli bojila označena s E124 i E131. Navodno je potonji aditiv zabranjen u SAD-u, Australiji i Norveškoj.

Na internetu se može naći niz informacija, često i nepoznatih izvora, koji navode alarmantna upozorenja o mogućim alergijskim reakcijama na navedene aditive kod astmatičara i osoba osjetljivih na aspirin, ili pak kožne promjene, drhtavicu i hiperaktivnost kod djece. No iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo umiruju građane.

E131 i E124 među dopuštenim su aditivima na našoj listi Pravilnika o aditivima, koja je usklađena s listom Europske unije. Neusporedivo je bolje bojiti jaja tim bojama, koje su prehrambene, nego bojama za tkaninu ili nekim drugim bojama, što ljudi rade. Svako sintetično bojilo ima svoju maksimalno dopuštenu koncentraciju.

Primjerice, da biste u svoj organizam unijeli maksimalno dopušten unos sintetične boje koja se koristi u plavom sladoledu, morali biste pojesti jedanaest kilograma tog sladoleda navodi Marijan Katalenić, voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane u HZZJ-u. Ističe da se podaci o bojilima nerijetko krivo i neprovjereno koriste te time nepotrebno unose paniku među ljude.

Hrvatska se ravna prema smjernicama Europske komisije za hranu ističe M. Katalenić.

Nutricionisti se također vode rečenom listom, premda napominju da je uvijek bolje koristiti se prirodnim bojama, primjerice, starinskim načinom bojenja uskrsnih jaja ljuskama od luka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije