Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svi im se vesele

Bivši soboslikar vrući kesten rado i daruje

\'kestenaradam_anp_sis_011010\'
Antun Petračić/VLM
19.10.2010.
u 17:35

Nisam ni sanjala da ću ovo raditi. Idem na tečaj za njegovateljicu, kaže Angelina

S prvim danima jeseni Strossmayerovo šetalište u Petrinji opet se dimi i miriše po kestenima. Tamo je, na samom uglu parka, već 45 godina pečenjar Petrinjac Ahmet Koštić, s nadimkom Adam.

Dobije ih ili kupi na placu

– Nisam mogao propustiti dolazak iako sam bolestan, a sve nemoćniji, njegujem sam i nepokretnu suprugu. Djece nemamo, pa sve moram sam donijeti u park, i kestene i drva. Grad mi je odobrio besplatno korištenje ugla. Nekada je ovdje i ovako pekao kestene i moj ujak Šefik – o dugogodišnjem jesenskom izazovu kaže uporni Adam (77). Bivši soboslikar u Petrinji je 60 godina, a rodom je iz Velike Kladuše. Mala mjerica omiljenih jesenskih slastica kod njega stoji pet, a velika je deset kuna. Sirove šumske plodove daruju mu prijatelji ili ih kupuje na obližnjem placu.

– Vrući kesten rado darujem djeci i starcima u prolazu, svake sezone obvezno cijelu vreću besplatno ispečem vrtiću ili školskom razredu. Lani su o meni u trećem osnovne klinci čak pisali i zadaću – govori poznati pečenjar s ugla parka prema tržnici i Općinskom sudu. Nekoliko kestenjara stoji tradicionalno i na uglovima sisačkih ulica, a prije dva tjedna svoju karijeru u tom zanimljivom poslu započela je i Angelina Komljenović. Svakodnevno ona stoji na Trgu bana Josipa Jelačića "kod sata", a u kratkom vremenu već si je pridobila i neke stalne mušterije.

– Dolazim već nekoliko dana jer sam jako zadovoljan. Moja kći obožava kestene pa joj ih svakodnevno donosim, a ovdje su najbolji u gradu – kazao je Milan Hrnčević, kojeg smo sreli pri kupnji.

Angelinin recept je da prvo peče kestenje na jakoj vatri kako bi im spalila oklop. Sitniji se peku oko pet minuta, a krupniji po sedam do osam minuta. Angelina je u poslu naslijedila svoju šogoricu, koja je kestenje prodavala lani na istom mjestu. Nije joj bio problem naučiti, samo je slijedila upute dobivene od šogorice.

Ne može od toga živjeti

– Nisam ni sanjala da ću ovo raditi. Inače sam krenula na tečaj za njegovateljicu preko Zavoda za zapošljavanje, pa kad nemam kupaca ovdje usput i učim – govori skromna Angelina.

Šogorica je redovno opskrbljuje plodovima kestena, koje obično otkupljuje od poznanika.

Od toga posla, kaže mlada kestenjarka, ne može se živjeti. Dnevni promet je oko 600 kuna, a "na poslu" provede četiri do šest sati.

– Nakon 22 sata u gradu više nema nikoga, pa nema smisla kestene dulje ni prodavati – kazuje Angelina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije