Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Bandićev stožer ogorčen zbog DIP-ove zabrane spota "Crveno"

milan bandić
Davor Javorović/PIXSELL
06.01.2010.
u 13:24

Smatramo ovo običnim udarom na umjetničku slobodu, dosad neviđenom cenzurom i pristranim činom koji dovodi u pitanje stanje i razvoj demokratske prakse u Hrvatskoj, stoji u priopćenju izbornog stožera Milana Bandića.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) naložilo je svim elektronskim medijima zabranu emitiranja spota Milana Bandića u kojem se u više navrata ponavljaju riječi: „ ….mapu Hrvatske potpuno zacrveniti…, potpuno zacrveniti…, zacrveniti…, zacrveniti..., zacrveniti…“.

Priopćenje iz DIP-a donosimo u cijelosti.
Državno izborno povjerenstvo zaprimilo je dopis Izbornog stožera prof. dr. sc. Ive Josipovića kojim se zahtijeva zabrana emitiranja videospota predsjedničkog kandidata Milana Bandića.

U navedenom videospotu koristi se jedna od izjava predsjedničkog kandidata prof. dr. sc. Ive Josipovića tako što se u više navrata ponavljaju riječi: „ ….mapu Hrvatske potpuno zacrveniti…, potpuno zacrveniti…, zacrveniti…, zacrveniti..., zacrveniti…“. Uz te riječi koriste se i riječi treće osobe: „…drugovi i drugarice…, …drugarski…“. Državno izborno povjerenstvo pregledalo je predmetni spot .

O njemu se očituje kako slijedi:

I. Državno izborno povjerenstvo utvrdilo je da su u ovom videospotu riječi predsjedničkog kandidata očito izdvojene iz cjelovitog izričaja, a time i izvučene iz konteksta (značenja) u kojemu su izgovorene. Pri tome nije prijeporno da za takav zahvat ne postoji suglasnost protukandidata.

II. Državno izborno povjerenstvo ocjenjuje da je ovakvo izdvajanje pojedinih riječi iz konteksta rečenice, čime se bitno mijenja njezin smisao, neprimjereno i nedopušteno u svim slučajevima kada za to ne postoji suglasnost osobe čiji se izričaj za to koristi. Kada se takav način oblikovanja promidžbenoga spota jednog kandidata vrši tako da se na nedopušteni način koriste izdvojene riječi upravo protukandidata to predstavlja povredu dopuštenog i korektnog načina izborne promidžbe.

III. Državno izborno povjerenstvo nalaže svim elektroničkim medijima zabranu prikazivanja tog videospota.

Bandićev stožer: Neviđena cenzura!
Na ovu je odluku DIP-a reagirao i Bandićev stožer, gdje smatraju da sadržaj televizijskog spota sadržajno nije uvredljiv niti na bilo koji drugi način sporan jer je, kako ističu u priopćenju, faktičan.

- Istina iznesena u spotu očito boli protukandidata čiji stožer pokazuje nervozu, vjerojatno zbog kontinuirana pada rejtinga.

Spot govori o tome da Ivo Josipović želi „zacrveniti“ Hrvatsku. Prema tome spot jasno ističe objektivne razlike između dvojice kandidata pružajući tako hrvatskim građanima mogućnost izbora.

Smatramo ovo običnim udarom na umjetničku slobodu, dosad neviđenom cenzurom i pristranim činom koji dovodi u pitanje stanje i razvoj demokratske prakse u Hrvatskoj, stoji u priopćenju izbornog stožera Milana Bandića.

Komentara 753

KI
kilm
13:45 06.01.2010.

Dali je ovo demokracija dali je DIP neutralan ?

PR
Protivcenzure
14:55 06.01.2010.

na isti način su podupirali sanadera bio im je bog znamo kako jadno je završila ta priča. isto će biti i sa bandićem.

PR
Protivcenzure
14:27 06.01.2010.

pogodili smo za sanadera sad nam vjerujte za bandića!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije