Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teakwondo

Svjetska federacija prelomila: Ruski i bjeloruski borci smiju sudjelovati na SP-u

2019 World Taekwondo Grand Prix Final in Moscow
MIKHAIL JAPARIDZE/NEWSCOM
09.04.2023.
u 14:08

Svjetska tekvondo federacija (WT) odlučila je dopustiti sportašima iz Rusije i Bjelorusije da sudjeluju pod neutralnim statusom na turnirima koje odobri ta organizacija.

Čelnici WT-a sastali su se na daljinu kako bi razgovarali o preporuci Međunarodnog olimpijskog odbora od prošlog tjedna sportskim tijelima da dopuste tekvondo borcima iz Rusije i Bjelorusije da kao neutralni sportaši sudjeluju na natjecanjima uoči Olimpijskih igara u Parizu 2024.

Prvo natjecanje na kojem bi ruski i bjeloruski borci mogli nastupiti bit će Svjetsko prvenstvo u tekvondou koje je na rasporedu  od 29. svibnja do 6. lipnja u glavnom gradu Azerbajdžana, Bakuu.

MOO je 28. ožujka preporučio međunarodnim federacijama da dopuste ruskim i bjeloruskim sportašima da se natječu pod neutralnim statusom, dok ne bi mogli sudjelovati u ekipnim natjecanjima. 

Uvjeti neutralnosti koje predlaže MOO obvezuju sportaše da ne pružaju aktivnu potporu ratu u Ukrajini i da ne budu "pod ugovorom s vojnim ili nacionalnim sigurnosnim agencijama".

Međutim, vojni status kojeg imaju neki članovi ruskog tima, uključujući neke od osvajača olimpijskih medalja u Tokiju, i vojnog sportskog kluba CSKA mogle bi utjecati na to da nekim borcima bude zabranjeno natjecanje.U ožujku 2022. Svjetski taekwondo suspendirao je sve sportaše koji predstavljaju Rusiju i Bjelorusiju s međunarodnih turnira koje je odobrila međunarodna organizacija pa tako i sa Svjetskog prvenstva u Meksiku. Na prethodnom izdanju održanom 2019. osvojili su četiri medalje.

>> VIDEO: Navijač Walesa izgubio dokumente na Poljudu, HNS ga iznenadio: 'Sada moj sin želi da izgubim još više stvari'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije