Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UJEDINJENI S OBITELJIMA

U Ukrajinu se vratilo 31 djece iz Rusije: 'Rekli su da su morali živjeti sa žoharima i štakorima'

Volunteers welcome women and their children, taken to Russia, after tey returned via the Ukraine-Belarus border, in Volyn region
Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS
1/4
08.04.2023.
u 19:44

Kijev smatra kako je oko 19.500 djece odvedeno u Rusiju od početka ruske invazije u veljači prošle godine. Moskva se, s druge strane, brani kako djeca nisu bila odvedena ilegalno već da su bila odvedena jer je njihova ''sigurnost bila ugrožena''

Trideset i jedno dijete vraćeno je u Ukrajinu pošto su nezakonito bili odvedeni u Rusiju s područja pod kontrolom Moskve, objavila je u subotu na društvenim mrežama nevladina organizacija Spasimo Ukrajinu. "Danas dočekujemo još 31 dijete koje je protupravno bilo odvedeno u Rusiju s okupiranog teritorija", napisao je Mikola Kuleba, čelnik nevladine organizacije.

Djeca su odvedena u Rusiju iz Harkivske (na sjeveroistoku Ukrajine) i iz Hersonske oblasti (na jugu), navodi organizacija čija je glavna zadaća boriti se, kako kaže, protiv "deportacije" ukrajinske djece. Kako navodi organizacija, djeca su s putnim torbama i vrećicama u petak pješice prešla granicu u pratnji rodbine, a zatim su ušla u autobus kojim će nastaviti putovanje.

Kuleba je pohvalio "majke heroje" koje su došle u potragu za svojom djecom i rekao da je ovo bila "najteža" misija te organizacije dosad. Starija žena koja je išla po svoje dvoje unučadi umrla je putem od "stresa", rekao je, objavivši na Facebooku da je ruska sigurnosna služba (FSB) "13 sati ispitivala" Ukrajinke.


Kuleba je potvrdio, a prenosi Sky News, kako su djeca trenutno na sigurnom, no potreban im je psihološki i fizički oporavak. Objavio je i snimku dolaska djece koja su u Ukrajinu vraćena autobusom. Dvoje djece još je ostalo u Rusiji jer je njihova baka iznenadno preminula na putu.  Osim toga, Kuleba je kazao i kako su mu djeca rekla da nitko u Rusiji nije pokušavao pronaći njihove roditelje u Ukrajini. - Neka djeca su promijenila mjesto boravka pet puta u pet mjeseci, a neka su nam ispričala i kako su živjeli sa štakorima i žoharima - kazao je. Djeca su navodno bila odvedena u ''ljetne kampove'', kako su ih Rusi nazivali. 

Vlasti u Kijevu ocjenjuju da je više od 16.000 ukrajinske djece "oteto" i odvedeno u Rusiju od početka invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022., a mnoga su smještena u dječje domove. Moskva niječe te tvrdnje i kaže da je "spašavala" ukrajinsku djecu izvlačeći ih s područja sukoba i pripremajući plan za njihov povratak u obitelj. Dana 17. ožujka Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao je nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina "pod sumnjom da je odgovoran za ratni zločin nezakonite deportacije" ukrajinskih maloljetnika "s okupiranih područja u Ukrajini u Rusku Federaciju". Sud sa sjedištem u Den Haagu izdao je i međunarodnu tjeralicu za Mariju Ljvovu-Bjelovu, rusku povjerenicu za djecu, zbog sličnog razloga.

>> VIDEO Kako je izgledalo spašavanje psa u Ukrajini: Policajac užetom izvlačio psa iz rupe

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
04:44 09.04.2023.

Rekli su da su morali živjeti sa žoharima i štakorima ? Kao da se vracaju iz Pariza.

PM
Pionir_Mali
00:04 09.04.2023.

Reklo bi se da mašta radi svašta kao i kod dotičnih koji izmišljaju štakore i žohare. Ali dobro,propagande nikada nije previše.

NO
Nostromo
20:13 08.04.2023.

Uuuuuuuk, pismenostiiiiiio. 31 djece. Ma bravo nepismenjakovići. 31 dijete, a ne 31 djece. Pismenost 4 razreda osnovne škole.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije