Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ICC ISTRAŽUJE

Izraelski vrh zabrinut zbog mogućeg djelovanja Međunarodnog kaznenog suda

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu meets with soldiers in Tze'elim
Foto: GPO/HAIM ZACH/REUTERS
1/3
03.05.2024.
u 03:00

Benjamin Netanyahu je mogućnost da se visoki izraelski dužnosnici stave na popis nazvao "skandalom povijesnih razmjera", optužujući ICC da pokušava sputavati Izrael u obrani

Izraelski dužnosnici sve su više zabrinuti da glavni kazneni sud UN-a planira tražiti naloge za uhićenje najviših vojnih i političkih čelnika te zemlje zbog sumnje na počinjenje ratnih zločina, piše u četvrtak BBC. Izvješća sugeriraju da bi premijer Benjamin Netanyahu mogao biti među njima.

Međunarodni kazneni sud (ICC) istražuje djelovanje Izraela na okupiranim područjima u posljednje tri godine, a odnedavno i djelovanje Hamasa. ICC Ima ovlasti optužiti i suditi pojedincima za najteže zločine prema međunarodnom pravu. Sud je dosad već izdao naloge za uhićenje nekoliko čelnika, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina, libijskog Moamera Gadafija i ugandskog ratnog zapovjednika Josepha Konyja.

Netanyahu je mogućnost da se visoki izraelski dužnosnici stave na popis nazvao "skandalom povijesnih razmjera", optužujući ICC da pokušava sputavati Izrael u obrani. Takav oštar komentar, i to od premijera osobno, sugerira da se o tom scenariju iza kulisa aktivno raspravlja.

Iako ICC nije potvrdio izraelske tvrdnje, kada je glavni tužitelj Karim Khan KC posjetio Izrael i okupiranu Zapadnu obalu prošlog prosinca, poslao je jasnu poruku. “Svi akteri moraju poštovati međunarodno humanitarno pravo”, pojasnio je u tadašnjoj izjavi. "Ako to ne učinite, nemojte se žaliti kada moj ured bude trebao djelovati", dodao je.

 

GALERIJA Žestoki propalestinski prosvjedi šire se kampusima diljem SAD-a: Ne odustaju od zahtjeva, deseci uhićeni
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu meets with soldiers in Tze'elim
1/12

Komentara 1

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
06:42 03.05.2024.

Borba protiv terorizma koju provodi Izrael trebala bi se detaljno istražiti. Trenutno je preko 30.000 ubijenih "terorista" od kojih je više tisuća djece. Ako djeca nisu bili teroristi zašto su ubijena? Jer postoje države u kojima koriste djecu i daju im oružje u ruke. Da li su sva ta djeca bili stvarno naoružani teroristi? Ili je stvarno Izrael provodio genocid ubijajući koga stigne i rušeći redom sve kuće gdje su živjeli ljudi sve zato da se Netanyahu zadrži na vlasti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije