Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Zelenski poslao poruku za Uskrs; Rusi izveli 40 zračnih napada diljem Ukrajine

Ukrainian servicemen with the the 1st Tank Brigade  operate at the frontline near Donetsk
Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
09.04.2023.
u 21:37

U posljednja 24 sata zabilježen je povratak ukrajinske djece njihovim obiteljima, nakon što su bili odvedeni u Rusiju gdje su proveli više mjeseci. Osim toga, satelitske snimke otkrile su i rov od 70 kilometara u Zaporižju, a koji pripada Rusima

Ove subote u Ukrajinu vratilo 31 djece koja su bila odvedena u Rusiju tijekom invazije. Objavljene su i fotografije njihovog susreta s njihovim obiteljima, a neka od njih su i ispričala u kakvim su stanjima živjeli u Rusiji. Njemačka se ponovno obrušila na svoje gospodarstvenike, navodeći kako ''moraju poduzeti strože mjere protiv njemačkih kompanija koje zaobilaze europske sankcije Rusiji tako što posluju preko drugih zemalja.

>> VIDEO Još jedan ruski oligarh preminuo pod misterioznim okolnostima: Tijelo pronađeno u ćeliji

Tijek događaja: 

21:34 - Između subote i nedjelje ujutro ruske su snage izvele 40 zračnih napada, četiri raketna napada i 58 napada iz višecijevnih bacača raketa na razne dijelove Ukrajine, izvijestio je Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga. Prema Glavnom stožeru, Rusija je usredotočila napade na zajednice pokrajine Donjeck Liman, Bakhmut, Avdiivka i Marinka. 


21:20 - Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je najnovije podatke o ratu s Rusima. Prema njihovim tvrdnjama, broj ukupnih ruskih borbenih gubitaka od 24. veljače 2022. do 9. travnja 2023. je sljedeći: ubijeno je 178.150 ruskih vojnika; uništena su 3636 tenka, 7024 borbena oklopna vozila, 2740 topništvo, 533 višecjevni lansirni sustavi, 282 sustava protuzračne obrane, 307 vojnih mlažnjaka, 292 helikoptera, 2312 dronova, 911 krstarećih projektila, 18 ratnih brodova i čamaca, 5602 vozila i spremnika goriva i 309 posebne opreme.

Volodimir Zelenski iskoristio je svoju uskršnju poruku kako bi govorio o slobodnom životu. Na Twitteru je čestitao Uskrs onima “na prvoj liniji, u našim gradovima i selima. Svi koji slave Uskrs u Europi, Americi, Africi, Aziji, Australiji. Svijet koji želi živjeti slobodno. Koji cijeni život, poštovanje i jednakost svake osobe.” Dodao je: “Možda imamo različite tradicije, ali jednu zajedničku za sve – obranu domovine.” 


16:20 - Europska komisija namjerava pokrenuti novu inicijativu s ciljem vraćanja djece koju je otela Rusija. U današnjem priopćenju Komisija je rekla da će organizirati konferenciju s Poljskom kako bi pokrenula program. “Rusija je otela tisuće djece”, navodi se.

"Ovaj ratni zločin opravdava naloge za uhićenje koje je protiv Putina izdao Međunarodni kazneni sud." Prošlog mjeseca ICC je izdao naloge za uhićenje ruskog predsjednika i njegovog povjerenika za prava djece zbog navodnih ratnih zločina. Tjeralice ih terete za otmicu djece iz Ukrajine.

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da je uništilo skladište sa 70.000 tona goriva u blizini Zaporožja, kao i ukrajinska vojna skladišta u regijama Donjecka i Zaporožja, piše The Guardian. 

Papa Franjo zamolio je Ruse da potraže istinu o invaziji svoje zemlje na Ukrajinu u svojoj uskršnjoj poruci svijetu, u kojoj je pozvao na okončanje svih sukoba. Papa je predvodio svečanu uskrsnu misu na Trgu svetog Petra, a osvrnuo se i na rat u Ukrajini. "Pomozite voljenom ukrajinskom narodu na njegovom putu prema miru i prolijte svjetlo Uskrsa na narod Rusije", rekao je papa. 

Otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u veljači prošle godine, papa Franjo je redovito govorio o Ukrajini i njezinom narodu kao o "mučenicima" i koristio riječi kao što su agresija i zločini kako bi opisao ruske postupke. 


13:15 - Francuzi demantirali: Naših vojnika nema u Ukrajini

Francusko ministarstvo obrane demantiralo je navode o prisustvu francuskih vojnika u Ukrajini, objavljene u dokumentima iz Pentagona, a koje kruže ruskim medijima. ''Nema francuskih snaga angažiranih u operaciji u Ukrajini. Navedeni dokumenti ne potječu od francuskih vojski. Ne komentiramo dokumente čiji izvor nije siguran'', komentirao je glasnogovornik Sebastien Lecornu. 

Jedan slajd dokumenata sugerirao je da je mali kontingent od manje od stotinu pripadnika specijalnih operacija iz članica NATO-a Francuske, Amerike, Britanije i Latvije već aktivan u Ukrajini. Prema vojnim analitičarima, novine su u određenim dijelovima izmijenjene kako bi se precijenile američke procjene o ukrajinskim poginulima u ratu i podcijenile procjene poginulih ruskih vojnika.


12:34 - Napad na kuću u Zaporižju u kojem su poginuli otac i kćer, u fotografijama:

Ukrainian servicemen with the the 1st Tank Brigade  operate at the frontline near Donetsk
1/6

11:57 - Wagnerovci pokušavali kupiti oružje od Turske?

 Washington Post objavio je u subotu kako je SAD dobio dokumente na uvid koji pokazuju da je plaćenička skupina Wagner ''nastojala kupovati oružje od Turske, NATO saveznice''. Prema izvješću, neko osoblje Wagnera "sastalo se s turskim kontaktima kako bi kupili oružje i opremu iz Turske za Wagnerove napore u Maliju i Ukrajini" početkom veljače.

Procurjeli dokumenti također govore da je malijski čelnik Assimi Goïta "potvrdio da Mali može nabaviti oružje iz Turske u Wagnerovo ime", prenose mediji. Međutim, prema Washington Postu, dokumenti koji su procurili ne pojašnjavaju što je turska vlada mogla znati o naporima Wagnera ili jesu li se oni "pokazali plodonosnim". “No otkriće da je saveznik NATO-a možda pomagao Rusiji u njezinu ratu protiv Ukrajine moglo bi se pokazati eksplozivnim, osobito jer je Turska nastojala blokirati dodavanje Švedske u redove transatlantskog vojnog saveza”, izvještava medij. 


10:11 - ISW: Rusima nedostaju topničke granate

Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je najnovije izvješće vezano uz rat u Ukrajini, navodeći kako se ''ruske snage navodno suočavaju s nedostatkom topničkih granata na prvoj crti bojišnice''.

Institut za proučavanje rata (ISW) citirao je izvješće proruskog zapovjednika Aleksandra Hodakovskog koji je rekao da je rusko zapovjedništvo "odlučilo zaustaviti svakodnevnu isporuku streljiva" u područja na prvoj liniji "gdje gotovo u potpunosti nema aktivnih ofenzivnih operacija". Nedostatak granata je djelomično posljedica priprema za ukrajinsku protuofenzivu, istaknuo je, ali je dodao da zapovjednici moraju "rigorozno" odrediti prioritete topničkog streljiva. ISW tvrdi da velika potražnja za granatama ukazuje na to da se ruske snage još uvijek "uvelike oslanjaju" na topništvo kako bi kompenzirale slabosti u svojim borbenim sposobnostima, kao što su slabe vještine ciljanja i "nedovoljne sposobnosti kopnenog napada". Ukrajinske snage koriste jednu trećinu više granata nego Rusija, izvijestio je jučer Washington Post, a čuvaju ih tako što su izbirljiviji u pogledu svojih ciljeva. "Ukrajinske snage su točnije u ciljanju, ali također vjerojatno imaju koristi od defenzive u većini područja - ofenzivne operacije obično stvaraju povećane potrebe za topništvom", istaknuo je ISW.


8:53 - Guverner Hersona: Rusi su granatirali Oblast 71 puta u posljednja 24 sata

 Ruske snage granatirale su oblast Herson 71 put u posljednja 24 sata, rekao je guverner regije Oleksandar Prokudin u objavi na Telegramu. Osim toga, dodao je kako je tijekom napada ispaljeno ukupno 495 granata. Od toga je 32 njih pogodilo grad Herson, objavio je na Telegramu. 

Prokudin je rekao da je Rusija "ciljala na stambene četvrti" gradova u regiji, kao i dalekovode, brodogradilište i terminal za žitarice u regiji.


7:31 - Otac i kćer poginuli u napadu na zgradu u Zaporižju

Dvije ruske rakete pogodile su stambenu zgradu u gradu u Zaporižju, izvijestio je na Telegramu vršitelj dužnosti gradonačelnika Zaporižje Anatolij Kurtiev.

Prema dužnosniku, muškarac i 11-godišnja djevojčica ubijeni su u napadu koji je uništio zgradu u kojoj su žrtve živjele. U napadu je oštećeno najmanje desetak obližnjih zgrada. Jedna žena je spašena i nalazi se na liječenju u lokalnoj bolnici. Još je jednoj osobi pružena pomoć zbog ozljeda na licu mjesta, rekao je Kurtiev.

Kako navode iz uprave, sve potrebne službe su na licu mjesta i poduzimaju sve kako bi osigurale sigurnost mještana, prenosi Sky News.


7:21 - Zelenski: Ukrajina ide prema NATO-u

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u subotu je rekao da još uvijek vidi svoju zemlju na putu ka pristupanju NATO-u, unatoč tome što ruski rat ne pokazuje znakove jenjavanja ni nakon 13 mjeseci sukoba. Ovog tjedna smo vidjeli dobar smjer „kretanja prema NATO-u”, kroz novu vojnu pomoć Zapada i druge izraze međunarodne potpore, rekao je Zelenski u svojoj dnevnoj videoporuci. Zelenski se referirao na prijedlog Litve da pozove Ukrajinu da postane članica NATO-a na summitu vojnog savez koji će se održati u srpnju u Vilniusu te je potom zahvalio toj zemlji.

Parlament te baltičke zemlje odlučio je ovog tjedna zatražiti da se Ukrajinu pozove da se pridruži savezu na summitu zakazanom za 11. i 12. srpnja. Težnju Ukrajine da se pridruži NATO-u, Kremlj nerijetko navodi kao jedan od razloga ruske invazije prošle veljače. Prošle se godine Zelenskij zalagao za „ubrzani” pristup NATO-u, nadajući se da će Ukrajina dobiti povlašteni tretman. SAD i druge članice saveza, poput Njemačke, izrazile su rezervu prema tome budući da je jedan od preduvjeta za ulazak ne uključenost u međunarodne sukobe.

Zelenskij je u poruci pozvao na potporu zemljama koje se tek trebaju jasno distancirati od Rusije, rekavši da se Ukrajinci bore za univerzalne vrijednosti koje su bliske svim narodima. "Svi cijene sigurnost i zaštitu od terora", rekao je Zelenskij dodavši da se Rusija zalaže za "koncentracijske logore, deportaciju djece, silovanje žena i spaljivanje gradova".

Ključne riječi

Komentara 9

DU
Deleted user
19:17 09.04.2023.

USA pravi sve b*dalama. Hoce citavu europu uvuku u rat. Prvo su ukrajince podsticali i militarizirali protiv rusa. A inace zajedno rade s rusima.Ljudi ne mogu shvatiti zlo dvolicno, jer nisu takvi mutljarosi kao politicari.Politicari su premazani.

DU
Deleted user
20:22 09.04.2023.

cudan neki rat,jedni kukaju da nemaju streljiva,drugi cvile da nemaju topnickih granata. svasta

Avatar 15545
15545
23:05 09.04.2023.

Opet nam braca pravoslavna Jukrajinci pobjedjuju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije