Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SNJEŽNA KRALJICA

Ida Štimac: Slabo mi je kad kažu da sam nova Janica Kostelić

ida štimac
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/4
03.01.2018.
u 08:15

- U medijima je “novih Janica” bilo već nekoliko, a sada ih, nažalost, nema nigdje i ne bih htjela ući u tu statistiku.

Po 12. put danas se na Sljemenu održava slalomska utrka skijašica Svjetskog kupa (u 13 sati prva, a u 16.30 druga vožnja). Za razliku od dana kada smo imali Janicu Kostelić te potom i Anu Jelušić i Niku Fleiss, i kada smo se zajedno s njima nadali postoljima, ovaj put predstavljaju nas dvije djevojke koje se nadaju “samo” drugoj vožnji.

No, Leona Popović (20) i Ida Štimac (17) talentirane su skijašice kojima treba dati vremena. Barem su nam to najavile svojim rezultatima u natjecanjima mlađih uzrasta. Leona je bila pobjednica Olimpijskih igara mladih, a Ida je osvojila Topolino, neslužbeno svjetsko prvenstvo kadetkinja.

Biciklom skuplja snagu

Leona je iz Mrkoplja i san joj je dostići sportsku uspješnost kakvu je postigao njezin sumještanin, trofejni hrvatsko-slovenski biatlonac Jakov Fak. A njega je upoznala dok je trenirala skijaško trčanje.

– Trčanje sam trenirala da bih ojačala, a Jakov je uvijek bio voljan pomoći mi.

ida štimac
1/11

Trenirala je Leona i nogomet i rukomet, a o tome nam je pričao njezin otac Tihomir:

– Leona je igrala nogomet u NK Mrkopalj s dečkima od 12. do 16. godine kako bi što više očvrsnula za tako težak sport kao što je skijanje. Odgovaralo nam je što igra zadnjeg veznog jer je to podrazumijevalo puno trčanja. Te sportove prakticirala je dok nije ušla u reprezentaciju, odnosno dok Savez nije preuzeo financiranje. Naime, dotad nismo išli na sva natjecanja jer nas je svaki dan na skijanju stajao 50 eura.

Bio je to ključan trenutak njezine skijaške karijere, što i sama priznaje:

– Da tada nisam ušla u reprezentaciju, vjerojatno ne bih ni nastavila skijati jer to financijski ne bismo mogli podnijeti.

Leona više ne trenira igre s loptom, ali običava voziti biciklističke utrke. I cestovne i brdske.

– To mi dobro dođe za stjecanje kondicije u ljetnim mjesecima.

Na snijegu, Leona je ove sezone više trenirala super-G i veleslalom nego slalom u kojem danas nastupa. U slobodno vrijeme pak rado čita krimiće, kao da joj nije dovoljno to što je natjecanje u brzoj disciplini poput superveleslaloma krimić samo po sebi.

Premijera na Sljemenu

– Primijetili smo, kada treniram super-G, da mi bolje ide i veleslalom. Ne bojim se brzina, ne razmišljam o opasnosti jer da na to mislim, ne bih mogla voziti. Inače, u prva dva slalomska nastupa na Sljemenu sam ispala, tako da mi je teško reći kojim bih plasmanom bila zadovoljna.

Za razliku od Leone, tri godine mlađoj Idi ovo će biti sljemenski debi.

– Premda sam dvaput bila predvozačica i to će mi pomoći, nije to ni približno onome što me čeka, a to je moj prvi natjecateljski nastup na Sljemenu. Veselim se nastupu pred domaćom publikom, no zbog pritiska će to za mene biti i teškoća.

Premda je i njoj jasno da iz slike o novoj velikoj skijaškoj nadi ne može pobjeći, inteligentna 17-godišnjakinja alergična je na usporedbe s velikom Janicom.

– Kad vidim da me spominju kao “novu Janicu”, bude mi slabo. U medijima je “novih Janica” bilo već nekoliko, a sada ih, nažalost, nema nigdje i ne bih htjela ući u tu statistiku. Uostalom, zašto ne bih bila nova Ana Jelušić. Ne sanjam da budem nova Shiffrin i ne bih se bunila da mi netko ponudi da budem kao Frida Hansdotter, odmah bih to potpisala. Priča Kostelićevih je predivna i svega ovoga, pa tako i nas na ovoj razini, ne bi bilo da nije bilo njih, no oni su nam svojom neponovljivom izvrsnošću ostavili i svojevrsno medijsko breme jer mediji uporno traže nove Kosteliće.

Ida je dijete iz obitelji intelektualaca. Majka joj je ginekologinja, a otac gastroenterolog i oboje rade u KBC-u Rijeka, gdje je njezin tata ujedno i ravnatelj.

– Zbog njih sam i ja jedno vrijeme govorila da želim biti liječnica, no to je bio samo dječji san. Sada sam potpuno posvećena skijanju i sretna što me roditelji podržavaju i što su mi dopustili da sama biram svoj put.

Ljepuškasta Riječanka vrlo je dobra učenica trećeg razreda gimnazije.

– S obzirom na to da sam 230 dana godišnje odsutna od kuće i da je od toga 180 skijaških dana, nema me na 80 posto nastave pa sam prisiljena učiti kampanjski. No, ide mi to nekako pa sam imala prosjek ocjena 4,2.

Za razliku od Goranke i Leone, Riječanka Ida odrasla je na plaži jer joj je kuća pokraj mora.

– Po nekoj logici ja ne bih trebala biti tu gdje jesam, a ako uspijem, bit ću fenomen. Srušila bih time sve predrasude.

Komentara 8

MO
modovisisajteMaraschino
11:03 03.01.2018.

Ti budi Ida Štimac. A novinari neka lupetaju što hoće.

DU
Deleted user
08:37 03.01.2018.

Sretno im bilo! Veseliti će sve nas i njihov uspjeh!

SI
sipuranikola
10:39 03.01.2018.

Janica je neponovljiva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije