Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

Zašto bi Kauboji mogli postati Dizelaši i zašto su Crnogorci i Makedonci zapeli za lavove?

Hrvatska rukometna reprezentacija
Foto: DPA/Pixsell
1/7
20.01.2019.
u 07:00

Svjetsko prvenstvo u rukometu je počelo, a naši Kauboji su odlično krenuli s četiri pobjede. I dok čekamo rasplet prvenstva i naravno, navijamo za zlatnu medalju, donosimo par zanimljivosti o nadimcima reprezentacija koje nastupaju na ovom prvenstvu

Naši rukometaši  već su godinama uzastopno među pet najboljih rukometnih reprezentacija na svijetu, te je najtrofejnija reprezentacija u povijesti hrvatskog sporta. Zahvaljujući uspjesima ali i atraktivnoj igri, jedini su se uspjeli po popularnosti približiti srebrnim nogometašima.

I dok su u početku mediji prozvali rukometaše Pakleni, po uzoru na Vatrene, rukometašima se nikad nije sviđao taj nadimak. To je jasno dao do znanja i Petar Metličić u intervjuu za Večernji list 2009. godine. Za današnji nadimak, Kauboji, zaslužan je jedan od najboljih rukometaša u povijesti, Ivano Balić. Ivano je igru na terenu okarakterizirao kao da su na Divljem zapadu i legenda je rođena.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

A znate li kakve još sve nadimke imaju neki od protivnika kauboja na ovom prvenstvu?

Francuska – aktualni svjetski prvaci i dobri poznanici naših Kauboja su kroz godine promijenili par nadimaka. Bili su znani kao Les Bronzes nakon što su 1992. u Barceloni osvojili brončanu medalju. Nedugo zatim, nakon pobjede u finalu nad našim Kaubojima u Islandu su dobili nadimak Les' Barjots, što znači luđaci, zbog ludih frizura koje su svi igrači nosili. Nadimak se ipak nije zadržao, a i forma reprezentacije je pala sve do 2001. kad osvajaju Svjetsko prvenstvo na domaćem terenu i zarađuju nadimak Les Costauds (jaki, snažni) zbog impresivnih završnica utakmica, gdje su nadoknađivali razliku i pobjeđivali u infarktnim završnicama. Aktualni nadimak, Les Experts, zarađuju osvajanjem zlatne medalje 2008. na Olimpijskim igrama u Pekingu, te ih i danas znamo pod tim nadimkom.

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Qatar – katarska momčad je sastavljena većinom od naturaliziranih igrača iz drugih reprezentacija, iako nemaju službeni nadimak, mnogi ih oslovljavaju s Legija stranaca.

Tunis – službeni nadimak tuniških igrača je isti kao i za nogometnu reprezentaciju, نسور قرطاج. Ukoliko vam teže ide tuniški arapski, prijevod je Kartaški orlovi, a naziv su dobili po nacionalnom simbolu.

Egipat – iako suvereno vladaju afričkim prvenstvima, još uvijek čekaju medalju sa svjetskih natjecanja. Nakon masovne popularizacije 90ih dobivaju nadimak Faraoni zbog izvrsnih utakmica na svjetskoj sceni protiv respektabilnih momčadi.

Španjolska – još jedna velika rukometna reprezentacija, koja je prošle godine osvojila zlato na Europskom prvenstvu u zagrebačkoj Areni. Popularni Hispanosi uvijek su neugodni protivnici našim Kaubojima međutim njihovi ogledi su, kao i s Francuzima, uvijek poslastica za ljubitelje rukometa.

Makedonija – Makedonci u zadnje vrijeme nisu briljirali na velikim natjecanjima, ali su uvijek težak protivnik. Nadimak im je crveno žuti lavovi, a predvodi ih kapetan i veteran, legendarni Kiril Lazarov.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Švedska – iako danas nemaju službeni nadimak, svi još uvijek pamte legendarne Bengan Boyse, nadimak koji su dobili po treneru Bengt Johansson s kojim su od 1988. do 2004. postigli najveće uspjehe i svojevremeno bili nezaustavljiva rukometna sila.

Island – kad se gleda po medaljama, Island ne izgleda kao jedna od jakih svjetskih momčadi, međutim, kao i svi Nordijci, uvijek su teški protivnik. Sami sebe nazivaju Strákarnir okkar, što u prijevodu znači Naši dečki. Nadimak su dobili po anegdoti kad je slušateljica nazvala radijsku emisiju i u eteru rekla da je uzbuđena što vidi „svoje dečke“ na terenu. Legenda je rođena i otada su svim Islanđanima rukometaši postali „Naši dečki“

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Srbija – srpska reprezentacija traži uspjeh na velikim natjecanjima još od 2012. kad su na domaćem terenu izgubili od jakih Danaca u finalu. Orlovi imaju velike planove na ovom prvenstvu međutim loše su počeli

Čile – isto kao i njihovi kolege iz nogometne reprezentacije, Čileance zovu Crveni, po boji  njihovih dresova.

Crna Gora – dečki iz Crne Gore nazivaju se zlatni lavovi, a taj su nadimak dobili zbog  crnogorskog grba na kojem se nalazi lav i  zlatni dvoglavi orao. Lav, kao car životinjskog svijeta, najčešći  je i najrasprostranjeniji motiv u heraldici. U heraldici se pojavljuje kao simbol vladara i odraz snage.

Osim što većina reprezentacija ima svoje nadimke, mnogi sportaši su praznovjerni, pa je takav slučaj i s rukometašima. Domagoj Duvnjak je najplaćeniji igrač svijeta, prvi je probio granicu od milijun eura. Duvnjak je kao i mnoge kolege praznovjeran. Na turnirima uvijek nosi iste čarape, koje mu smatra donose sreću.  I Manuel Štrlek  je također praznovjeran, on prije turnira nikad ne stavlja gel u kosu.

Da ne grizete nokte dok čekate novu tekmu naših Kauboja i navijate za njih, navalite na Champions ponudu grickalica za vrijeme trajanja Svjetskog rukometnog prvenstva. Pripremite najslasnije umake, a ako ste siti još od blagdana, uz tekme možete gricnuti i zdravije voćne varijante.  Ovog puta neka kruške budu zvijezde rukometnih večeri. Možete je narezati u sendvič  ili staviti na pizzu, a odlično će pristajati i uz domaću sangriju.  Ako vam baš nedostaje grickalica u ruci, a htjeli bi nešto zdravo, probajte napraviti i čips od kruške.

Foto: Shutterstock

Trebat će vam par krušaka, malo šećera i cimeta. Kruške narežite na tanke ploške i pospite cimetom i šećerom. Rasporedite na papir za pečenje i pecite na 200 stupnjeva otprilike sat vremena, s tim da na pola okrenete ploške. Kada se ohlade, spremite ih u posudu i mogu vam stajati par dana, tako da slobodno napravite više, ostat će za iduću utakmicu.

Ako su vam na tekmu stigli nenajavljeni gosti, izvadite as iz rukava i impresionirajte ih Champions grickalicama.

Više doznajte ovdje.

Sadržaj omogućio Lidl

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije